Betering #178 - De 13 beste boeken voor je geld en zomerrust
En de geldles van een omgewaaide boom
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week: de beste boeken voor je geld en zomerrust, alle redenen om tonnair te worden, een kijkje in mijn portefeuille en meer.
GESPONSORDE TIP
Betaal jij ongemerkt te veel voor je verzekeringen?
Met Surebird ontdek je in 15 minuten of je echt de beste deal hebt. Vergelijk je verzekeringen, bespaar tot € 280 en behoud dezelfde kwaliteit. Kom je er niet uit? Dan krijg je persoonlijk advies over je pakket. Doe nu de check via Surebird.nl
Gebruik code BETERING50 en ontvang €50 cashback bij 3 of meer verzekeringen.
1. 13 boeken voor de zomer van 2025
Iemand vroeg me ooit: wat zou je doen als je helemaal niet meer hoeft te werken?
Mijn eerste antwoord was: Toch werken.
Flauw, misschien. Maar ik bedoelde dat ik het geluk heb dat ik een hoop dingen doe, omdat ik ze leuk vind om te doen. Dat ik er ook voor betaald krijg, is extra leuk, maar niet de reden waarom ik ze doe.
(En ik bedoel niet dat het leven draait om werken, integendeel.)
De betere vraag zou zijn: wat zou je doen als je helemaal niet meer mag werken?
In die beetje rare hypothetische situatie zou ik denk ik heel veel boeken gaan lezen.
Lezen is toch de meeste rustgevende manier om informatie tot je te nemen of kunst te ervaren. Je hoeft er niet voor naar buiten. Je hoeft geen reclames uit te zitten. Je hoeft niet eindeloos te klikken. En je bepaalt zelf je tijden.
Lezen (zeker romans) is een uitstekende vorm van verzet tegen de consumptiemaatschappij en de kapitalistische religie van productiviteit.
Muziek luisteren is trouwens een goede tweede. Maar muziek is puur esthetisch. Informatieoverdracht is bij muziek niet aan de orde.
Ik lees van alles: romans, non-fictie, biografieën, essays, korte verhalen, geschiedenis en zelfhulp, maar dan wel leuke zelfhulp.
Lang niet alles wat ik lees gaat over geld (stel je voor), maar ik lees wel veel over geld en economie.
Daarom heb ik een lijst samengesteld met de volgens mij 13 meest interessante, opvallende of spannende boeken voor deze zomer.
De meeste links hieronder gaan naar Bol en zijn affiliate-links. Dus Betering verdient een grijpstuiver, dankzij jouw aankoop (ten koste van de winkel). Vind ik leuk.
Minstens zo leuk vind ik het als je de boeken lokaal aanschaft bij je plaatselijke boekhandel.
Of, en dat kan natuurlijk ook, zoek de titels op bij jouw plaatselijke bibliotheek.
Geld verdienen - Hanna Bervoets
Een ontluisterend kijkje achter de schermen bij finfluencers. Deze nieuwe roman van Hanna Bervoets gaat over beleggen en alle emoties die daarbij komen kijken, zeker als de bedragen opeens groot worden. Over hoe beleggen al je trauma’s en zwakheden kan blootleggen. Tot er geen houden meer aan is. Erg spannend.
Lees meer
De bermudadriehoek van talent - Simon van Teutem
Hoe knappe koppen verdwijnen in betekenisloze banen is de ondertitel. Dit gaat over de bullshitbanen waar ik het al vaker over had, en dan met name over de toplaag daarvan. Steeds meer extreem getalenteerde en gemotiveerde mensen zetten al hun denkkracht en energie niet in om de grote problemen van deze tijd op te lossen: klimaat, overbevolking, wereldvrede. Nee, ze denken na over hoe ze zoveel mogelijk mensen op een buy-now-knop kunnen laten drukken. Waarom? Simon werkte zelf op de Zuidas en schrijft er over.
Lees meer
Sommige mensen zijn te rijk - Dick Timmer
Mensen op of onder het bestaansminimum zouden bij de verdeling van schaarse middelen altijd voorrang moeten hebben op mensen die al meer dan genoeg hebben. Politiek filosoof Dick Timmer stelt dat mensen ook té rijk kunnen zijn. En dat te grote vermogensongelijkheid slecht is voor de wereld. In zijn fascinerende boek gaat het niet alleen over geld, maar ook over andere vormen van kapitaal, zoals sociaal en cultureel kapitaal. Ook deze moeten volgens Timmer herverdeeld worden.
Lees meer
Intentioneel leven - Ernst-Jan Pfauth
Ik las dit boek met veel instemmend geknik. Het is een soort Betering, maar dan voor je hele leven. Pfauth geeft veel praktische tips en methodes om meer rust, focus en geluk in je leven te creëren. Geldzaken zijn daar ook een onderdeel van. ‘Koop controle over je tijd,’ schrijft hij. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.
Lees meer
Waarom de laagsteprijsgarantie ervoor zorgt dat jij te veel betaalt - Jona van Loenen
De titel verwarde me eerst. Maar de vraag over de laagsteprijsgarantie is maar een van de vele uiteenlopende economische fabels en mythen die Jona in dit boek ontrafelt. Hij legt economische principes helder uit, met voorbeelden die we allemaal kennen, zoals happy hour en Taylor Swifts verdienmodel en met prikkelende hoofdstuktitels, zoals ‘Waarom bankiers superhelden zijn’ en ‘Waarom landen straatarm worden van steenrijk zijn’.
Lees meer
De hangmatbelegger - Yoran Brondsema en Tim Nijsmans
Alles wat je altijd al wilde weten over passief beleggen. En meer. Aangezien dit voor simpele tonnairs (to be) als wij de beste manier van beleggen is, kan het geen kwaad om te weten hoe het precies werkt. Ook geven de schrijvers voorbeeldportefeuilles met ETF’s en fondsen. Het duidelijkste Nederlandse handboek over beleggen dat ik ken.
Lees meer
Over geld praat je wel - Vincent Kouters
Dit is natuurlijk mijn eigen boek. Misschien ken je het al, maar ik wil het toch noemen, omdat hier zo’n beetje alles in samenkomt. Al mijn ideeën, tips en obsessies met geld. Van besparen, leven met minder, beleggen tot de psychologie. De ondertitel is: Hoe word je tonnair en al het andere wat je altijd al had willen weten over je geldzaken.
Lees meer
De reis naar rijkdom - Femke Hogema
Kinderboek (vanaf ongeveer 10 jaar) met alle geldlessen die je op school meestal niet krijgt. In De reis naar rijkdom vertelt Femke Hogema een verhaal over Senna. Haar ouders raken opeens in de schulden. Ze probeert vanaf dat moment haar eigen geld te verdienen. Het verhaal wordt afgewisseld met educatieve hoofdstukken over sparen, schulden, inflatie en beleggen.
Lees meer
The simple path to wealth - JL Collins
Er is een nieuwe versie verschenen van de klassieker The Simple Path to Wealth van FIRE-goeroe JL Collins. Dit boek las ik zes jaar geleden en was een van mijn grote inspiratiebronnen, om te gaan beleggen. Maar ook om over geld te gaan schrijven. Collins’ enthousiasmerende, humoristische schrijfstijl is zijn grote troef.
Lees meer. Er is ook een Nederlandse versie, maar dat is nog de ‘oude’.
Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest - Roland Grootenboer
Handige en uitgebreide gids van HR-manager Roland. Vol met tips en inkijkjes die je beter beslagen ten ijs doen komen op sollicitatie- en functioneringsgesprekken. Een hoger salaris, vaker nee-zeggen en werk doen dat je echt leuk vindt, zo doe je dat dus.
Lees meer
Rust, reinheid en regelmaat - Wilma de Rek
Prettig boek over het belang van de oude waarden rust, reinheid en regelmaat. In modernere termen: onthaasten en consuminderen. Dit is geen zelfhulpboek vol tips, maar eerder een rijk literair en geschiedkundig onderzoek. Zeer leesbaar.
Lees meer
Armoede uitgelegd aan mensen met geld - Tim ‘S Jongers
Het grootste deel van de mensen dat aan de knoppen van het armoedebeleid zit, heeft geen idee wat armoede inhoudt. Ze weten niet wat voor clusterfuck en negatieve spiraal het eigenlijk is. Met talloze voorbeelden, ook uit eigen leven, geeft Tim een beeld van alle hoepels waardoor mensen zonder geld moeten springen, voordat ze überhaupt aan een klim kunnen beginnen. De oplossing: meer begrip. Zijn boek is een uitstekende eerste stap daartoe.
Lees meer
De supermarktsurvivalgids - Teun van de Keuken
Deze is al wat ouder, maar ik las hem pas dit jaar. Het boek staat vol met eye-openers. Teun kent alle trucjes die supermarkten en fabrikanten van voedingsmiddelen gebruiken om ons zoveel mogelijk geld te laten uit geven aan zo goedkoop mogelijk gemaakte producten. Je gaat na het lezen heel anders door die winkel lopen. Teuns nieuwste boek De mens is een plofkip is trouwens een goed vervolg.
Lees meer
2. 🤑 De tonnairsportefeuille
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: pre-zomer-pompje

Vandaag is de eerste dag van de zomervakantie voor de kinderen. Dat is wat mij betreft het startschot van de zomer.
Dat begint alvast met een prettige +2,2% en een all time high in mijn vermogen. Dat laatste was alweer sinds februari dit jaar.
Volgende week verschijnt ook de laatste Betering voor de zomerstop. Daarna neem ik even vier weekjes vrij. Stiekem hoop ik dat ik op 22 augustus, als ik terugkeer met deze overzichten, de twee ton heb getoucheerd.
Ik hoef daarvoor alleen maar nagenoeg niks uit te geven deze zomer. Gaat dat lukken? We weten het over ruim een maand.
Dit gebeurde deze week.
Spaargeld. Eindelijk kon ik weer wat aanvullen. Facturen werden betaald. Maar goed, voor hoelang? De zomervakantie is altijd een periode met minder inkomsten voor mij. Dus de kans is groot dat ik dit geld toch weer moet gaan aanspreken. O, well.
Pensioen. De relatief veilige fondsen van Bright Pensioen leveren weinig op de afgelopen maand. Daarom zijn ze waarschijnlijk ‘veilig’.
Beleggen. De iets minder veilige aandelen en fondsen doen even 1,3% in een week. In absolute termen levert me dat veel op. Maar wisselvalligheid is troef op de beurs deze tijd, dus alles is hier mogelijk de komende weken.
Crypto. Ongemerkt (voor mij althans) zijn bitcoin en co weer flink gestegen de laatste tijd. Blij dat ik automatische ben blijven inleggen, waarmee de winst nu aanzienlijk is.
Goud. De goudprijs blijft ook maar hoog. Ik heb hier deze week 100 euro ingelegd. De rest is koerswinst.
Schuld. Mijn schuldje bij Klarna, waarover ik vorige week schreef, heb ik meteen afbetaald. Meerdere mensen vroegen me om het experiment door te zetten en te kijken wat er zou gebeuren als ik niet betaalde. Maar ik kan het gewoon niet, schulden hebben.
3. 🚀 Links en tips
🎤 Ik was te gast in de podcast Culturele bagage: Leven op de pof: hoe risicovol is achteraf betalen met Klarna?
💬 Ondertussen op Intermediair: Waarom harder werken je niet verder brengt: zo ben je productiever door te vertragen
🐿️ Eerder op Betering: Betering #78 - De onbetaalbare geldles van een geknakte boom
📺 Op Instagram: 4 redenen waarom je tonnair wil worden
Aanraders
BELEGGEN
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en belastingvriendelijk pensioenbeleggen.
Centraal Beheer. Indexbeleggen vanaf 1 euro. Lage kosten (voor ‘Wereldwijd Aandelenfonds’).
DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.
Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.
Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 bitcoinbonus voor nieuwe klanten (check voorwaarden).
Lendahand. Ik steun ondernemers in ontwikkelingslanden door te investeren in hun crowdfundingprojecten. Actie: met de code BETERING500 is je eerste investering tot 500 euro gegarandeerd.
SPAREN
Raisin. Hogere rentes (nu tot 2,11%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.
BESPAREN
Homewizard. Ik gebruik hun handige energiemeters, én hun betaalbare thuisbatterij om ‘s nachts zonnestroom te gebruiken. En te besparen op terugleverkosten.
VERDIENEN
YouGov: Doe mee aan marktonderzoeken voor geld, met uitstekende vergoedingen, ook contant.
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.
VERZEKEREN
Insify. Verzekert freelancers en ondernemers tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Dagelijks opzegbaar. Ook uitkering bij zwangerschap.
MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!
BOEK
Over geld praat je wel. Geïnspireerd? Lees ook mijn boek met daarin het complete verhaal hoe ik tonnair werd en alle praktische tips en stappen die je nodig hebt om hetzelfde te doen.
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.