• Betering
  • Posts
  • Betering #118 - Verzet je tegen de welvaartsparadox en meer geldtips

Betering #118 - Verzet je tegen de welvaartsparadox en meer geldtips

En zo krijg je een volle spaarrekening

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: hoe je de welvaartsparadox ontloopt, 100 euro bonus om te sparen, gratis gitaarlessen ruilen, een kijkje in mijn portefeuille en meer.

GESPONSORDE TIP

Nooit meer naar je verzekeringen omkijken? Vul éénmalig je gegevens in en Surebird beheert je verzekeringen. Zo worden je verzekeringen jaarlijks opnieuw vergeleken, wat gemiddeld €500 per jaar bespaart. Check jouw premie!

‘Ik ben via de nieuwsbrief bij Surebird terechtgekomen. Met uitstekende hulp van Taco van Surebird geef ik nu €600 per jaar minder uit aan verzekeringen met betere voorwaarden. Mooie stap naar financiële onafhankelijkheid.’ - Martin K., Beteringlezer


1. Van welvaartsparadox tot welkomstbonus

🟢 Zo krijg je een volle spaarrekening

‘Vroeger dacht ik dat geldzaken enkel draaiden om je inkomen. Als je maar een goed salaris had, dan was je binnen. Dan was je succesvol. En wie weet, misschien zelfs gelukkig. Dat was dus vroeger, toen ik nog geen ton had, zelfs geen spaargeld, maar wél 12.000 euro studieschuld.’

Waar het dan wel om draait? Hoe ik die ton en meer vergaarde? Dat lees je in deze nieuwe (gratis) column in Intermediair.

🟢 22 regels die 10 x meer geld opleveren dan keihard werken

22 regels die 10 x meer geld opleveren dan vandaag keihard werken. Met dit bericht ging ik bescheiden viraal op LinkedIn. Beteringlezers weten onderhand: Rijkdom wordt echt niet bepaald door je inkomsten, maar door je uitgaven. Maar het kan nooit kwaad de regels van het spel op te noemen.

🟢 100 euro welkomstbonus bij sparen via Raisin

Als je toch al overwoog om effectiever te gaan sparen, dan is nu je kans. Spaarbemiddelaar Raisin (waar je bij 38 banken in Europa kan sparen tegen betere rentes dan in Nederland) heeft een leuke actie. Bovenop de spaarrente (tot 3,7%) kunnen nieuwe klanten tot 100 bonus verdienen.

Dan moet je voor 30 juni via Raisin een spaarrekening open. De hoogte van je bonus hangt af van je eerste inleg. Is die € 5.000, dan ontvang je € 25. Hoe meer je inlegt, hoe hoger de bonus. Check via bovenstaande link alle regels.

🟢 De welvaartsparadox en hoe je die ontloopt

Wij behoren voor het overgrote deel tot de rijkste mensen op Aarde. Maar voelen we ons ook zo? Grote kans van niet. Dat is de welvaartsparadox.

Deze paradox houdt in: hoe rijker, hoe ongelukkiger. Je ziet het ook in Nederland als geheel. We zijn welvarender dan ooit, en tegelijk ervaren we meer crises dan ooit. Onze verwachtingen worden steeds hoger.

Ik merk het zelf ook. Zes jaar geleden leek een ton op de bank mij het toppunt van rijkdom. Nu ik dat doel bereikt heb, betrap ik mezelf soms op de volgende gedachte: als ik er nou een miljoen van kan maken, dan kan ik echt alles doen wat ik wil. Alsof ik nou niet gelukkig zou kunnen zijn.

Ik vrees dat ik, áls ik dat punt ooit zou bereiken, denk: ja, maar, met 2 of 3 miljoen zit ik nog net wat comfortabeler. Waanzin.

Mijn favoriete minimalist Joshua Becker schreef over dit fenomeen, wat hij The Prosperity Paradox noemt, dit confronterende artikel.

In fact, millionaires comprise about 8.8% of the American population. And yet, an astonishing 87% of millionaires do not view themselves as wealthy. 90% of those living in the top 10% of the wealthiest nation of the world do not consider themselves wealthy. How can this be?

Joshua Becker

Wat is de oplossing?

Het besef dat geld op zichzelf nooit levensvervullend kan zijn. Want dan is het nooit genoeg. Iets anders in je leven dan geld moet die vervulling geven. Zorg ervoor dat je weet wat dat is. En blijf je bewust van de welvaartsparadox, door bijvoorbeeld bovenstaand artikel te lezen. Zodat je jezelf een corrigerende tik kan geven als je weer eens op de gedachte komt dat het allemaal niet genoeg is.

🟢 Dit is waarom we nooit mooie dingen kunnen hebben

Heb je 18 minuten over? Dan is dit een leuke, leerzame en inspirerende YouTube-docu over ‘geplande veroudering’. Wist je dat het makkelijk is om een gloeilamp te maken die meer dan een eeuw brandt? Maar omdat eeuwig brandende lampen niet winstgevend zijn voor de gloeilampenindustrie, maken ze bewust lampen die kort meegaan. Perfecte spullen zijn slecht voor de economie. En daarom kunnen we ze nooit hebben. Beteringlezer Jeroen stuurde me deze tip, die hem inspireerde om veel minder spullen te kopen.


2. 🖊️ Ruilspel: 3 designlampen voor 8 gitaarlessen

Ik heb acht gitaarlessen. Het zijn privélessen en ze zijn te volgen bij Guitar Academy van gitarist Wim den Herder. Zijn school zit in Amsterdam en Zaandam.

Ik wil deze 8 gitaarlessen (het mogen ook 8 drumlessen zijn bij Drum Academy) graag met je ruilen, voor iets groters of beters. Reageer op deze mail of ergens op mijn social media.

PS. Het is mijn plan om daarna verder te ruilen, totdat ik uiteindelijk een auto heb. Of een vakantiehuis. Of een rijdend vakantiehuis. Misschien wel iets dat een ton waard is, want dat is immers mijn getal. Ik beloof dat ik dat geld of item niet voor mezelf hou, maar zal weggeven.

Drie weken geleden begon ik met een ruilspel. Mijn blauwe pen ruilde ik voor een rijksdaalder. Die voor drie designlampen. Die voor deze acht gitaarlessen.

Wim den Herder is zelf een toonbeeld van ondernemerschap. Zijn succesvolle gitaarschool ontstond nota bene dankzij ruilhandel! Hij ruilde destijds lessen voor onderdak voor zijn school. Nu heeft hij een succesvolle school in meerdere steden. Zijn aanbod is geldig tot 31 december 2024.


3. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: cryptokans?

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Ondanks de forse stijging van 1,5% is er weinig aan de hand deze week. Die stijging is vooral te danken aan een verlate update van mijn vermogen bij Meesman. Dat krijg je met al die vakantiedagen.

Aandelen. Ik heb al bijna driekwart jaar niets aan mijn aandelenportefeuille veranderd. Afgelopen oktober kocht ik ASML, Adyen en Nike. 2 van die 3 hebben me veel opgeleverd. Het is al lang tijd om de balans opnieuw op te maken. Geloof ik nog in de 8 bedrijven waarin ik beleg? Zijn er nieuwe kansen? Moet ik ergens winst pakken? Vragen, vragen. Ik kom binnenkort hopelijk met antwoorden.

Dit zijn nu mijn aandelen (bij Degiro), inzoomen voor betere leesbaarheid:

Mijn aandelen op 8 mei 2024

Crypto. De grootste bewegingen zijn deze weken bij crypto te zien. En dan niet op een leuke manier. Sinds het hoogtepunt van bitcoin half maart zitten de belangrijkste coins in een neerwaartse spiraal. 15%-20% zijn ze gedaald.

Op zich jammer. Maar ook goed nieuws voor iedereen die nog bezig is met het opbouwen van een positie in deze beleggingsklasse. Zoals ik. Ik spaar automatisch bitcoin en ethereum bij Finst met hun auto-invest optie. Mijn voorzichtige inleg van 50 euro per maand schroef ik daarom op naar 100 euro.


Apps die ik aanraad

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,7%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Tijdelijk tot € 100 welkomstbonus (check voorwaarden).

Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (Check de voorwaarden).

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. ‘Beste. Investering Ooit.’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.