• Betering
  • Posts
  • Betering #129 - 7 supermotiverende redenen om tonnair te worden

Betering #129 - 7 supermotiverende redenen om tonnair te worden

En een aantrekkelijk pensioen regelen

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: 7 redenen om tonnair te worden, een nieuwe column, een aantrekkelijk pensioen en een kijkje in mijn portefeuille.

GESPONSORDE TIP

Ik steun ondernemers in ontwikkelingslanden door te investeren in hun crowdfundingprojecten via Lendahand. Starten kan al vanaf 10 euro en je ontvangt tot 8% rente per jaar.

Actie: met de code BETERING500 is je eerste investering tot 500 euro gegarandeerd. Vul de code in bij het afrekenen van je eerste investering.


1. Waarom tonnair?

Eerst even een parabel.

Twee jeugdvrienden groeien uit elkaar. De een wordt een rijke, machtige minister in het gevolg van de koning. De ander wordt een monnik.

Jaren later ontmoeten ze elkaar. De minister (met inmiddels een flinke buik onder zijn gewaad) bekijkt zijn oude, mager geworden vriend en krijgt medelijden met de monnik. Hij vraagt: ‘Waarom leer je niet om de koning te dienen? Dan hoef je niet meer van rijst en bonen te leven.’

Waarop de monnik antwoordt: ‘Waarom leer je niet te leven van rijst en bonen, dan hoef je de koning niet meer te dienen?

🐿️

De meeste mensen bevinden zitten wat betreft hun levensstijl meer in de buurt van de minister. Volgens mij is het beter om iets meer de monnik te zijn.

Bovenstaande parabel heb ik in een ver verleden al eens in deze nieuwsbrief verteld. Hij komt uit het boek  The Simple Path to Wealth van FIRE-goeroe JL Collins. Dit boek las ik in 2019. Het was voor mij een eyeopener.

Het zorgde ervoor dat ik bewust werd van geld. Dat ik mijn uitgaven en inkomsten gingen controleren. Dat ik ging onderzoeken wat beleggen precies inhield. Met andere woorden: ik wilde weten hoe ik ervoor kon zorgden dat ook ik geen enkele koning meer hoefde te dienen.

Het zorgde ervoor dat ik voor mezelf een doel stelde.

Tonnair.

Ik zou tonnair worden, iemand met honderdduizend euro op de bank (al dan niet in beleggingen).

Ik heb hier al vaak vertelt en uitgelegd hoe ik dat heb gedaan. En hoe jij het ook zou kunnen doen. Maar waarom? Waarom een ton? Waarom überhaupt zoveel geld beschikbaar hebben staan?

En niet bijvoorbeeld gestopt in het afbetalen van een hypotheek.

Daarvoor zijn genoeg redenen. De meeste heb ik pas gaandeweg ontdekt.

Hieronder vind je mijn 7 voornaamste redenen om tonnair te worden. Zeg maar de langetermijnredenen.

Maar voordat ik die noem, zijn er ook een aantal kortetermijnredenen. Dat zijn de volgende:

🔥 Ik wilde per se een concreet doel wilde hebben. Een doel motiveert. ‘Mijn geldzaken op orde brengen’ is niet concreet genoeg, niet meetbaar.

🔥 Dat doel moest haalbaar zijn in relatief korte tijd.

🔥 Ik hoef niet meteen op mijn 45e met vervroegd pensioen of volledig financieel onafhankelijk te worden. Ik wil gewoon genoeg ‘fuck you-money’ om alleen nog werk te doen dat ik echt leuk vind.

🔥 Een ton is een mooi rond getal.

🔥 Een ton was destijds de grens waarboven je (als fiscale partners) vermogensbelasting gaat betalen. Tegenwoordig is dat 114.000 euro.

🔥 Het is ook een belangrijke psychologische grens. Een ton vergaar je grotendeels door intensief te besparen en te verdienen. Eenmaal erboven gaat het befaamde rendement-op-rendement-effect pas goed werken en gaat je geld zijn eigen geld verdienen.

🔥 Uberbelegger Charlie Munger zei wat dat betreft ooit:

'I don’t care what you have to do—if it means walking everywhere and not eating anything that wasn’t purchased with a coupon, find a way to get your hands on $100,000. After that, you can ease off the gas a little bit.'

Zeven redenen om tonnair te worden

Dat zijn al prima redenen om aan die ton te beginnen.

Maar wat dit spaardoel pas echt aantrekkelijk maakt, zijn de volgende voordelen aan tonnair zijn.

1. Tonnair zijn zorgt voor onafhankelijkheid

Het gaat me er dus niet om dat ik op mijn dertigste, veertigste of vijftigste wil stoppen met werken. Het gaat erom dat ik ooit kán stoppen met werken als ik dat zou willen.

Dat ik niet meer financieel afhankelijk ben van een baan. Of een partner. Of een uitkering. Of iets of iemand anders.

2. Tonnair zijn zorgt voor persoonlijke ontwikkeling

Stoppen met werken is dus geen motivatie voor mij. Ik vind mijn werk veel te leuk. Bovendien levert mijn werk me niet alleen geld op, maar ook erkenning, ontwikkeling en voldoening.

Tonnair zijn geeft je de luxe om veel meer met die laatste drie zaken bezig te zijn, met je persoonlijke ontwikkeling dus.

3. Tonnair zijn is een automatische (arbeidsongeschiktheids)verzekering

Ik ben een zzp’er en dus ondernemer. En als ondernemer loop je risico’s. Een van die risico’s is dat ik op een dag geen klanten meer krijg. Een ander risico is dat ik op een dag arbeidsongeschikt wordt. In beide gevallen valt mijn inkomen weg en maak ik geen aanspraak op een uitkering. Daarom wordt ondernemers altijd aangeraden om een financiële buffer te hebben, bijvoorbeeld door een vaak dure particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als je tonnair bent, heb je automatisch de financiële risico’s van je onderneming afgedekt.

Een ton op de bank is niet hetzelfde als een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering, dus als je geen andere vangnetten hebt, dan moet je die absoluut alsnog afsluiten. Maar het is wel een goed begin.

4. Tonnair zijn betekent dat je goedkoper uit bent

Het is een rare wereld, maar vermogende mensen zijn vaak goedkoper uit. Een Amerikaans spreekwoord luidt niet voor niets The poor pay more. Hoe kan dat?

Het antwoord is simpel: geld levert geld op en geen geld, met andere woorden een schuld, kost je geld. Als je een financiële buffer hebt hoef je geen spullen op aanbetaling (tegen 13 procent extra rentekosten) te kopen.

Je hoeft sowieso geen dure leningen of kredieten af te sluiten.

Je hoeft ook geen geldverslindend private lease-contract af te sluiten.

Je kan je zorgverzekering per jaar betalen met een korting van 1 procent en voor andere zaken kan je eigen verzekeraar spelen.

Je legt bijvoorbeeld je eigen spaarpotjes aan voor zaken als fietsen, huisdieren en misschien ook je eigen uitvaart. Je betaalt deze, indien nodig, uit eigen zak.

En dat is uiteindelijk altijd goedkoper. Als dat niet zo was, zouden verzekeraars geen geld verdienen.

Bovendien kan je investeren in duurdere, kwalitatief betere spullen, zoals meubels en apparaten die langer mee zullen gaan en dus op de lange duur vaak goedkoper zijn. Of, als je er toch eerder vanaf wil, dan hebben deze spullen vaak een hogere inruilwaarde bij de garage of via Marktplaats.

5. Tonnair zijn betekent dat je je kinderen het goede voorbeeld geeft

Elke ouder wil zijn kind alles kunnen bieden, bijvoorbeeld ervoor zorgen dat ze later de mogelijkheid hebben om een passende studie te kunnen volgen en dat ze op zichzelf kunnen wonen. Als je tonnair bent, kan je ze daar een beetje bij helpen.

Maar dat is niet het voornaamste. Tonnair worden betekent voor mij vooral dat ik voordoe hoe ze verstandig met hun geld kunnen omgaan. Door in hun nabijheid bewust om te gaan met geld en uit te leggen wat ik doe (en laat), zien ze en leren ze hopelijk wat enige zelfdiscipline kan opleveren. Als ze met eigen ogen de voordelen van financiële vrijheid hebben gezien, dan willen ze later niks anders meer.

Tenminste, daar ga ik vanuit. In ieder geval zijn ze op de hoogte van de mogelijkheden en hoeven ze er niet zoals hun vader pas op hun zevenendertigste achter te komen dat het ook anders kan.

6. Tonnair zijn betekent duurzaam leven

In onze kapitalistische wereld is groei vrijwel de enige maatstaf van succes. Daarom wordt die groei almaar versneld, ten koste van alles. Uitputting van de aarde en de grondstoffen zijn een groot probleem en hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, gaat tonnair zijn daar tegenin.

Het gaat wat mij betreft over consuminderen, over heel bewust je geld uitgeven. Over weten wanneer het genoeg is.

Met genoeg geld op je rekening kan je bovendien investeren in het verduurzamen van je huis en andere manieren om je ecologische voetafdruk te reduceren.

7. Tonnair zijn zorgt voor zingeving

Voor veel mensen is hun werk de zin van het leven, al dan niet bewust. Dat kan natuurlijk, er is genoeg zinvol werk. Maar er is ook genoeg onzinwerk. Dit zijn de ‘bullshitbanen’ waar antropoloog David Graeber het over heeft in zijn boek Bullshit Jobs: A Theory. Iets waar Rutger Bregman op voortborduurt in zijn nieuwe boek Morele ambitie.

Graeber provoceert natuurlijk een beetje. Ik ben ook niet per se tegen bullshitbanen, een mens moet toch geld verdienen. Maar het wordt wel een probleem als die baan zo intensief is dat je de tijd niet meer krijgt om na te denken over de alternatieven.

Maar wat nou als er nog iets anders is dan je huidige werk? Een manier om daar achter te komen is door te minderen met dat werk. En dat kan als je tonnair bent.

Tonnair worden is ten slotte volkomen realiseerbaar.

Als je mij zes jaar geleden had gezegd dat ik nu een ton bij elkaar had gespaard en belegd, dan zou ik je voor gek hebben verklaard.

Die ton heeft me naast het geld nog iets anders opgeleverd en dat is het idee dat het prima mogelijk is om je geldzaken op orde te krijgen.

Die ton helpt me om mijn dromen te verwezenlijken.

Hij laat me überhaupt nadenken over wat die dromen dan precies zijn.

En daarom wil ik nu niks anders meer.

En ik hoop jij ook niet.


VERMOGEN
2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Vakantie

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Een zomerdipje in de aandelenfondsen. Niks om me zorgen over te maken. Vooralsnog. Verder is alles redelijk stabiel. Ik heb ook geen acties uitgevoerd.

Dit was de laatste reguliere Betering van dit seizoen. Vanaf volgende week volgen 4 zomeredities met daarin de 40 beste geldtips van lezers. Mis het niet, want dit zijn veelal tips die voor mij ook nieuw waren.

Deze reeks geeft mij gelegenheid om op vakantie te gaan. (Naar notoir duur land Noorwegen.) Daardoor zullen er ook geen vermogensupdates zijn.

De eerstvolgende reguliere aflevering verschijnt weer op 30 augustus. Dan gaan we de schade opmaken.

Dit is tegelijk een goede test voor mij. Zal het me lukken om 4 weken niet naar mijn aandelen en beleggingen te kijken? Dat zou gezond zijn. (Ik denk het niet.)

Prettige zomer!


💰 Column op Intermediair: Zo regel je een aantrekkelijk pensioen.

♻️ Ruilspel: Ik heb een vintage mountainbike, een Proflex 757 mountainbike uit 1997, te ruil tegen iets beters of groters.

🔔 Oproep: wat is jouw beste geldtip voor een beginnende tonnair? De komende 4 afleveringen van BETERING staan in het teken van lezerstips. Reageer via dit formulier met jouw bijdrage.


Apps die ik aanraad

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (check voorwaarden).

Synvest. Voeg Nederlands vastgoed aan je portefeuille toe. Vanaf 100 per maand, en met maandelijkse dividend-uitbetalingen.

DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 3,75% rente op onbelegd tegoed.

Bunq. 3,36% rente voor nieuwe klanten. (2,16% voor oude tegoeden.) Handige online bank met prettige automatiseringen. Spaarrekening is gratis.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik, om te verdienen, besparen, controleren, sparen en beleggen.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Word zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. ‘Beste. Investering Ooit.’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.