• Betering
  • Posts
  • Betering #116 - Zo geef je een maand geen geld uit

Betering #116 - Zo geef je een maand geen geld uit

En ik ruilde mijn pen voor een klinkende munt

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: hoe je een maand geen geld uitgeeft, ‘schijtrijk’ worden doe je zo, een kijkje in mijn portefeuille en meer.

GESPONSORDE TIP

Ben voor altijd goed verzekerd met Surebird! Jaarlijks vergelijkt Surebird de beste deals voor jouw pakket, om je tegen premiestijgingen te beschermen. Bespaar gemiddeld €500 per jaar. Check jouw premies.

‘Ik ben via de nieuwsbrief bij Surebird terechtgekomen. Met uitstekende hulp van Taco van Surebird geef ik nu €600 per jaar minder uit aan verzekeringen met betere voorwaarden. Mooie stap naar financiële onafhankelijkheid.’ - Martin K., Beteringlezer


1. Zo geef je een maand lang geen geld uit

Voor mij is het iedere maand no-spend-maand.

Dat is niet waar. Maar zo lijkt het wel, vinden sommige mensen.

Ik koop weinig spullen. Maar soms koop ik wel echt spullen. En dan bedoel ik dat ik geld uitgeef aan comfort, aan gezelligheid of aan een milde verslaving.

Wat ik onlangs heb gekocht:

  • Een doosje oranje wijn

  • Lunch voor een heel gezin

  • Een bosje bloemen

  • Een biertje

  • Een boek

  • Oortjes

Dit was de opbrengst van een week.

Voor sommige mensen is dit nagenoeg niks. Zelf denk ik dat een alcoholvrije maand mij nog best wat kan opleveren. Maar inderdaad, het moet wel gezellig blijven. Daarom heb ik geen spijt van de lunch en de bloemen.

En als je erover nadenkt, dan heb ik een heleboel troep niet gekocht. Geen kleding, gadgets, media en andere snacks.

Toen las ik dit artikel van Gretchen Rubin: What I learned from my no spend month.

Gretchen is een Amerikaanse gelukexpert. Ze schrijft hier over haar bevindingen na een maand lang geen geld uit geven aan niet noodzakelijke dingen. Ze beschrijft kort waarom en hoe ze het deed.

Het inspireerde me. Misschien kon ik wel weer een opfriscursus gebruiken.

Waarom zou je een maand geen geld uitgeven?

Niet om het geld, zegt Gretchen.

Dat is belangrijk om te beseffen. Het gaat in eerste instantie niet om de extra euro’s die het je oplevert. Hoewel dat natuurlijk mooi meegenomen is.

Nee, het gaat om iets belangrijkers.

Het gaat om bewustwording.

Veel geld geven we uit zonder nadenken. Uit gewoonte. ‘Kopen we immers niet iedere week een doosje wijn? ‘ (Nee hoor.) ‘We hebben het verdient,’ maken we onszelf wijs. Of: ‘Zonder mijn maandelijkse [vul zelf maar in] ben ik niks.’

De excuses en rationaliseringen zijn veelal ingebouwd. We merken het vaak niet eens meer. Daarom is het nodig om onszelf af en toe uit te dagen.

Een maand geen geld uitgeven confronteert ons met onze ingesleten patronen. Stelt deze ter discussie. Het leert ons veel over onszelf.

Het is een reboot. Ons reptielenbrein kan ons heel goed overtuigen dat alles wat we ons hol binnenslepen absoluut noodzakelijk is voor onze overleving.

Dat was misschien in de prehistorie zo. Maar in deze volvette kapitalistische tijden niet. Het is nu zelfs schadelijk. Het maakt ons allemaal in meer of mindere mate hoarders en zorgt ervoor dat onze aderen dichtslibben.

Kijk voor de grap eens in je schuur, op zolder of in je garagebox.

Laten we onszelf uitdagen en kijken wat echt noodzakelijk is. Een maand geen geld uitgeven kan dat duidelijk maken.

Zo geef je een maand lang geen geld uit

Dit zijn een aantal tips en aanwijzingen, van Gretchen en van mij, die je helpen om een maand geen geld uit te geven.

Moet het per se een maand lang? Nee, als je wil kan je beginnen met een week. Of drie of vier vaste dagen in de week. Het gaat niet om de details (de cijfers, de dagen, de exacte winst). Het gaat erom dat je ermee bezig bent.

  • Beslis wat geldt als noodzakelijk. Boodschappen zijn noodzakelijk, maar snoep en chips en wijn waarschijnlijk niet. Is een cadeautje noodzakelijk? Ligt eraan. Kan je misschien iets doorgeven? Zijn nieuwe sokken op dit moment noodzakelijk? Misschien. Maar wees eerlijk. Dat ze nu in de aanbieding zijn is géén goede reden.

  • Bepaal vooraf je zwakke plek. Koop je bijvoorbeeld te makkelijk spullen terwijl je ‘s avonds op de bank door je tijdlijn zit te scrollen? Bedenk dan vooraf wat je in plaats daarvan kan doen. Een spelletje? Een boek? Sjaals breien?

  • Doe het samen met anderen, om elkaar gemotiveerd te houden.

  • Geef niet op als je één keer de fout ingaat. Het gaat er niet om dat we niks leuks meer kopen. Het gaat er uiteindelijk om dat we bewuster kopen.

  • Stop jezelf met anderen te vergelijken. Het heeft geen nut om spullen te kopen om indruk op anderen te maken. Er zullen altijd mensen zijn met grotere auto’s, duurdere telefoons of copieuzere maaltijden. Maar zijn ze ook tonnair? Grote kans van niet.

  • Vraag je altijd af of je iets écht nodig hebt. Maakt het je leven echt beter, fijner of makkelijker? Of is het alleen maar ‘voor de heb’?

  • Houd je huis opgeruimd en houd de spullen die je vaak gebruikt goed zichtbaar en bereikbaar, zodat je geen dingen koopt die je al in huis hebt.

  • Wat is je doel of droom? Besparen doe je het beste met een concreet en ambitieus en haalbaar gelddoel. Formuleer eerst voor jezelf wat dat doen kan zijn (zoals tonnair worden). Het moet een doel zijn dat je niet makkelijk vergeet, als je op het punt staat een onverantwoorde uitgave te doen.

  • Winkel zo weinig mogelijk. Logisch. Maar vergeet niet dat winkels ook naar jou toe kunnen komen. Verwijder apps en notificaties en links naar webwinkels. Schrijf je uit voor al hun nieuwsbrieven en mailings. Leeg je online winkelwagentjes. Laat je browser al je betaalgegevens vergeten. Maak het jezelf lastig om iets te kopen. Leg je portemonnee op een moeilijke plek.

  • Ga zorgvuldig om met de dingen die je hebt. Gebruik alles helemaal op en bewaar het netjes.

  • Repareer spullen of laat het doen. De basisbeginselen van fietsonderhoud zouden onderdeel moeten zijn van elke Nederlandse opvoeding. Evenals klusjes in, om en misschien zelfs op het huis. Hoe je een lamp moet ophangen, een wc ontstopt, een fietsband plakt, een deurhendel vastdraait, dat kan je allemaal op YouTube zien. Met wat basisgereedschap in huis kom je een heel eind. Kleding breng je naar de kleermaker.

  • Hou de regel van 1000 in je achterhoofd. Als al het bovenstaande niet werkt, bedenk dan voordat je afrekent hoeveel geld je écht kwijt bent aan je aankoop.

Zo doe ik het. Inderdaad eigenlijk 12 maanden per jaar.

En natuurlijk koop ik nog wel eens een doos wijn of een leuk sciencefictionboek, maar ik koop deze bewust. Dat geeft net wat meer voldoening.

Morgen is het Koningsdag. Bezoek de vrijmarkt. Dit is een perfect moment om te beginnen met je maand zonder uitgaven.

Zie het als een test.


2. 🖊️ Van een pen naar een ton: een rijksdaalder

Ik ruilde een pen voor een munt

Ik heb een rijksdaalder. De munt is geslagen in 1980 ter ere van de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980. Hij heeft een dubbele kop (Beatrix en Juliana).

Ik wil deze rijksdaalder graag met je ruilen, voor iets groters of beters.

Ik wil de ruil het liefst persoonlijk doen. Misschien kan ik langskomen? Als de afstand te groot is, kunnen we het ook per post doen.

Dus als je een munt met me wil ruilen, reageer dan op deze mail of ergens op mijn social media.

PS. Het is mijn plan om daarna verder te ruilen, totdat ik uiteindelijk een auto heb. Of een vakantiehuis. Of een rijdend vakantiehuis. Misschien wel iets dat een ton waard is, want dat is immers mijn getal. Ik beloof dat ik dat geld of item niet voor mezelf hou, maar zal weggeven.

Op naar ruil 2

Vorige week begon ik met een ruilspel. Mijn blauwe pen ruilde ik voor een rijksdaalder uit 1980 met Beteringlezer John uit Ten Boer in Groningen. Hij vond de munt in een lade met spullen van zijn ouders die een slagerij hadden in Winneweer.

Dit aanbod kon ik niet laten liggen. Die oude guldens hebben iets nostalgisch. Je kan guldens niet meer inruilen voor euro’s. Maar dat moet je ook helemaal niet willen.

De nominale waarde is twee en een halve gulden. Maar voor verzamelaars vast meer? Ik ruil hem graag.

3. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Spaarweek

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Spaarbuffer. Mijn spaarrekeningen lopen langzaam voller en voller. Ik heb er een bij Bunq en een bij ING. Bij die laatste heb ik ‘wisselgeld sparen’ aanstaan. Dit heet bij ING ‘Rond af en spaar’. Je kan het aanzetten bij het instellingenwieltje van de spaarrekening. Ik zet er ook nog automatisch elke maand 300 euro op. Bij Bunq ontvang ik dan weer wekelijks rente (2,45% op jaarbasis).

Zo gaat het steeds een beetje sneller en ik heb nu beslist dat ik doorga met sparen tot 15.000 euro. Dat vind ik een ruim bemeten spaarbuffer voor onverwachte zaken. Alles wat ik daarboven hebt, levert me meer op als ik het beleg.

Met 15.000 euro spaargeld is 10% van mijn vermogen direct opneembaar als cash. Ik ben risicoavers, maar je moet het ook niet overdrijven. Meer dan 10% is onnodig veel.

Aandelen en fondsen gingen vorige week (waarvan dit overzicht een neerslag is) slecht en dat is terug te zien. Een correctie was te verwachten en ingecalculeerd.

Goud kent ook een kleine correctie. Ook niet gek, wat de waarde ervan is hoger dan ooit. Overigens zit ik nu te denken dat goud een goed alternatief is voor mijn maandelijkse spaaroverschrijving, als ik straks een volle spaarbuffer heb. Goud is niet gevoelig voor inflatie (zoals cash wel is) en over het algemeen minder volatiel dan aandelen en fondsen. En ik kan mijn automatische maandelijkse overschrijving bij Gold Republic gewoon ophogen, zodat ik er niet telkens aan hoef te denken


💼 Ondertussen op LinkedIn: ‘Hoe word je schijtrijk? Simpel.

🎤 Podcast Over geld praat je niet met Aaf Brandt Corstius: Onze op een na laatste aflevering, met de beste luistervragen.

🦋 Goed met Geld Show op Libelle TV: 6 superslimme manieren om impulsaankopen tegen te gaan.


Apps die ik aanraad

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,7%) op spaardeposito’s bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Vergelijken en afsluiten is gratis.

Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (Check wel de voorwaarden).

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. Een must voor iedere tonnair to be. ‘Beste investering ooit!’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur en dat wil ik ook niet zijn. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.