Betering #153 - Wat als je morgen doodgaat? De belangrijkste geldles van Jonathan Clements
En 5 bizar effectieve spaartips
BOEK | PODCAST | AANBEVELINGEN | SPONSORS
Hallo {{Voornaam|vrienden}},
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week: het beste antwoord op de vraag: wat als je morgen doodgaat, mijn 30 geldlessen uit 2024, een kijkje in mijn portefeuille en meer.
GESPONSORDE TIP

Niet op je zorgverzekering kunnen besparen dit jaar? Geen probleem: je kunt je schadeverzekeringen het hele jaar door vergelijken. Overstappen naar Surebird heeft klanten gemiddeld 204 euro bespaard in december. Doe nu ook de check via Surebird.nl en ontdek wat jij kunt besparen.
‘Na vergelijking met mijn eigen verzekeringen ging ik in totaal 50 euro per maand besparen met hetzelfde pakket via Surebird. Ook ben ik prettig per e-mail en telefonisch te woord gestaan.’ -Heidi
SPAREN 1. Wat als je morgen doodgaat? De belangrijkste geldles van Jonathan Clements
Maar wat nou als je morgen dood neervalt?
Dat flauwe verwijt krijg ik regelmatig te horen. Bijvoorbeeld onder mijn LinkedIn-berichtjes over hoe je effectief bespaart op luxe, overdaad en status om uiteindelijk tonnair of zelfs financieel vrij te worden.
Er verschijnt bijna altijd wel iemand die zich aangevallen voelt. Iemand die zijn ongebreidelde consumentisme verward met vrijheid.
Wat nou als je morgen dood neervalt? Daar zit je dan met je zuurbespaarde centen.
Mijn standaardantwoord is: tja, dan heb ik (op veel manieren) pech. Alles kan gebeuren. Maar in mijn geval is het vooralsnog een stuk waarschijnlijk dat ik nog wel wat langer leef, misschien wel vele decennia. Ik bereid me liever voor op de 80% kans (ik noem maar wat) dat ik nog vele jaren leef, dan de heel kleine kans dat ik snel sterf.
Maar goed, stel dat.
Stel dat je jarenlang zuinig en duurzaam leeft. Je spaart en bespaart om sneller te kunnen sparen, zodat je rond je vijftigste of zestigste financieel onafhankelijk bent. Je rijdt jarenlang een tweedehands auto of überhaupt niet. Je woont niet groot. Je geeft alleen geld uit aan zaken waar je echt gelukkig van wordt. Je spaargeld rendeert intussen naar een ton, of een miljoen, zonder dat je het ooit aanraakt.
Je bouwt een discipline op waar je u tegen zegt.
En dan, zodra je dat punt hebt bereikt, krijg je te horen dat je hooguit nog maar een jaar te leven hebt. Kanker.
Kut.
Maar het kan. Het overkwam Jonathan Clements.
Deze Brits-Amerikaanse journalist had tussen 1994 en 2008 een geldcolumn in The Wall Street Journal. Hij schreef er naar eigen zeggen 1009. Hierin probeerde hij Amerikanen te inspireren om wat minder belang te hechten aan statussymbolen, om zuinig te leven en te sparen voor een geldbuffer. Hij bezong ontelbare malen het gemak, nut en de effectiviteit van indexbeleggen. En hij nam regelmatig zijn eigen situatie als voorbeeld.
Goh, ik ken nog zo iemand, geloof ik.
Enfin, na zijn krantencolumn begon hij een eigen personal finance-site, HumbleDollar, en daarnaast schreef hij boeken zoals My Money Journey en How to Think About Money.
Afgelopen jaar, op zijn 61e , schaapjes op het droge, kreeg hij de diagnose: uitgezaaide kanker, onbehandelbaar, hooguit nog een jaar te leven.
Heeft hij nu spijt van een leven lang onder zijn stand leven?
Nee, zegt hij op zijn blog. Geen enkele spijt.
Want wat een leven lang sparen al heeft opgeleverd, is dat hij zich de laatste 20 jaar van zijn leven nooit meer zorgen heeft hoeven maken over geld.
Financiële zekerheid en ook de weg daarnaartoe gaven en geven hem een gevoel van controle en zelfverzekerdheid.
En ook hoeft hij zich geen zorgen te maken over de financiële situatie van de achterblijvers, zijn vrouw en familie.
Dus hij blijft ook na de diagnose leven zoals hij altijd leefde. Zuinig. Vooruit, met misschien af en toe een investering een bucket-list item, geeft hij toe, als hem die tijd nog gegund is.
❝
‘Mostly what I feel is profound gratitude for the life I’ve had. I’ve had amazing opportunities and wonderful experiences, and that allows me to face the time ahead with surprising equanimity.’
Uitgesteld of acuut geluk?
De onderliggende vraag is: is sparen niks anders dan geluk uitstellen tot later?
Net als Jonathan Clements denk ik van niet.
Ja, we sparen om in de toekomst meer tijd te hebben, meer keuzevrijheid, meer mogelijkheden en om meer risico’s te ondervangen (maar duidelijk niet alle risico’s).
Maar sparen is veel meer dan uitgesteld geluk.
Het geeft ons ook geluk op dít moment. Dat bewijst het bovenstaande antwoord van Jonathan Clements.
Sparen maakt ons duidelijk wat onze prioriteiten zijn. Het maakt ons bewuster.
Het leert ons waar we voor willen leven (en wat we genoeglijk allemaal kunnen negeren).
We leven in een wereld en systeem (kapitalisme) die erop gemaakt zijn om ons af te leiden: koop dit, kijk dat, roep zus, reageer zo, klik hier, bouw daar.
Sparen gaat daar tegenin. Het geeft ons focus, rust en een gevoel van veiligheid. En dat geeft het al, zodra je ermee begint.
Zoals het geld zelf niet het uiteindelijk doel is, is ook sparen niet het doel. Maar het middel. Die discipline waar je u tegen zegt, dat is het doel.
Sparen is geen uitgesteld leven, maar een bewuste keuze voor wat écht waardevol is. En zoals Jonathan Clements laat zien: die keuze geeft voldoening, of je nu vijftig jaar of nog maar één jaar te leven hebt.
VERMOGEN 2. 🤑 De tonnairsportefeuille
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Shuffle

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.
Dit is er gebeurd:
Spaargeld. Ik heb zoals aangekondigd ongeveer 1000 euro aan koopzegels eindelijk omgezet naar echt spaargeld (voorlopig gewoon op mijn spaarrekening bij Knab, 2% rente, binnenkort 1,75%). Dit bedrag heb ik aangevuld met 3.400 euro van mijn zakelijke rekening (gespaarde extra inkomsten). Zo probeer ik het gat dat mijn pensioenstorting eind vorig jaar achterliet, weer te dichten. Dit moet naar 17.000 euro voor een echt veilig gevoel.
Beleggen. Het jaar begon best aardig op de beurzen, en is toen weer een beetje afgevlakt. Dankzij met name ASML in mijn portefeuille heb ik een prima winstje. Bij de stijging in de fondsen zit ook mijn maandelijkse 1100 euro inleg in een wereldbreed indexfonds. Als je die niet meerekent blijft er nog steeds genoeg winst over. Denk hier een dankbaar-emoji.
Crypto. Pas op de plaats. Prima. Als dit ooit nog een paar treden lager gaat komt, ga ik nog eens wat extra inleggen. Ik wil deze asset graag naar 10.000 euro krijgen, wat te zijner tijd overeen moet komen met 5% van mijn vermogen.
Goud. Ook de goudprijs is maar weer eens gestegen. Het houdt niet op. Ik beleg in principe niet in goud voor de winst of het rendement, maar voor de veiligheid. Als al het andere daalt, moet goud - wederom in principe - zijn waarde behouden. Ook deze belegging wil ik dit jaar richting de 10.000 euro doorbouwen. Ik zal binnenkort mijn inleg bij Gold Republic verhogen.
Vastgoed. Deze post heb ik even on hold gezet. Vastgoed blijft een lastig ding. Ik wil eerst meer onderzoek doen naar alle mogelijkheden, voordat ik er echt in ga beleggen. Ik heb de afgelopen maanden Synvest getest, wat een prima, laagdrempelige partij is (lees goed de voorwaarden, je kunt niet altijd zomaar uitstappen). Maar ik wil ook andere fondsen kunnen zien. Daar ga ik komende tijd naar zoeken.
Koopzegels. Je kan bij Albert Heijn maximaal 520 euro per dag terugpinnen aan zegels. Ik ben twee keer langsgeweest. Het laatste restje heb ik bewaard voor volgende week. Zin in.
3. 🚀 Links en tips
💰 Bericht op LinkedIn: Dit zijn mijn 30 beste geldlessen van 2024 (en eerder)
🐿️ Eerder op Betering: Betering #57 - Tonnair worden met een doodgewoon beroep
📺 YouTube: De 5 bizar effectieve spaartips (die mij tonnair maakten)
Apps die ik aanraad
INDEXBELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met zeer lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Actie: tot € 125 welkomstbonus.
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.
BELEGGEN
DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.
Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.
CRYPTO
Bitvavo. Nederlandse crypto exchange. Om eenvoudig bitcoin en andere coins te kopen, verkopen en versturen. Wat ik doe: maandelijks automatisch bitcoin inleggen.
Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (check voorwaarden).
SPAREN
Raisin. Hogere rentes op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.
Bunq. 2,67% rente voor nieuwe klanten op gratis bankrekening. (2,01% voor oude tegoeden.) Handige online bank met prettige automatiseringen.
BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik, om te verdienen, besparen, controleren, sparen en beleggen.
VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.
YouGov Shopper: Ruil je kassabonnen in voor cadeaubonnen.
MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!
Lees verder
➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.
➡ Is deze mail doorgestuurd? Word zelf gratis lid door hier te klikken.
Wat vond je van deze Betering?
🐿️🐿️🐿️ Fantastisch, ga zo door.
🐿️ Kan volgende keer echt beter(ing).
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.