- Betering
- Posts
- Betering #160 - 11 slechte geldgewoontes om mee te stoppen
Betering #160 - 11 slechte geldgewoontes om mee te stoppen
En wie is er nou geen miljonair?

BOEK | PODCAST | AANBEVELINGEN | SPONSORS
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week: slechte geldgewoontes oplossen, de steenrijk-podcast, basisregels, een kijkje in mijn portefeuille en meer.
GESPONSORDE TIP
Freelancers en ondernemers verzekeren zich zonder gedoe tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid bij Insify. Vandaag geregeld = morgen verzekerd. Zonder advies- of afsluitkosten. Dagelijks opzegbaar. Ook uitkering bij zwangerschap. Bereken hier je premie.
TIPS
1. 11 slechte geldgewoontes om mee te stoppen (en wat ervoor in de plaats te doen)
Tot mijn 37ste was ik een financiële struisvogel.
Zodra het over geld ging, stak ik mijn kop in het zand. Ik controleerde nooit mijn bankafschriften. Ik ging door met pinnen, tot het niet meer kon. Rood staan zag ik als een handige oplossing. Een pensioen had ik toch niet nodig. Ziek werd ik nooit.
Misschien herken je dit wel. Veel mensen hebben hardnekkige geldgewoontes die helemaal niet helpen. Patronen die we hebben overgenomen van onze ouders, of die we onbewust hebben ontwikkeld.
Toen ik in 2020 in het begin van de pandemie een tijd zonder werk en inkomen zat, dwong ik mezelf om het roer om te gooien.
Dit moest anders.
Omdat ik nou eenmaal ik ben, ging dat gepaard met een van de pot gerukt doel: tonnair worden.
Ik zou van ongeveer blut (ik had 15.000 euro spaargeld én 15.000 euro studieschuld) naar een ton spaargeld gaan. Ik zou wel zien in hoeveel jaar. Het bleken er vijf te zijn.
Op dit moment ben ik bezig met het maken van een online videocursus Tonnair Worden (die hopelijk over een paar maanden klaar is). Ik zie het als de ultra-praktische tegenhanger van mijn boek over hetzelfde onderwerp.
Alle onderwerpen komen erin voor, van besparen tot beleggen. En ook de psychologische kant, zoals het afleren van slechte gewoontes. Elke les eindigt met een opdracht of oefening.
Een van die opdrachten is: maak een lijst met al je slechte financiële gewoontes.
Toen ik daaraan bezig was stelde ik mezelf de vraag: welke financiële gewoontes heb ik moeten afleren om tonnair te worden?
Ik maakte een lijstje. Hier zijn 12 geldgewoontes die ik heb afgeleerd – en wat je er beter voor in de plaats kunt doen.
1. Stoppen met: Alleen je bankrekening checken als je geld nodig hebt
Ooit schrok ik me kapot toen ik niet meer kon pinnen wegens onvoldoende saldo. Ik ging door mijn bankafschriften en ontdekte dat ik lid was van clubs die ik allang vergeten was. Ook had ik een proefabonnement dat stilletjes was doorgegaan.
Doe in plaats daarvan: Plan een wekelijkse of maandelijkse geldcheck van 15 minuten. Check je rekeningen, zeg overbodige abonnementen op, spaar wat extra’s. Doe dit gerust met een kop thee, zodat het een vast ritueel wordt.
2. Stoppen met: Geld uitgeven als beloning
‘Ik verdien dit, ik heb zo hard gewerkt!’ is een gedachte die je portemonnee leeg trekt voor je er erg in hebt. Vaak kocht na een pittige deadline een boek als ‘beloning’. Vaak ook een fles wijn.
Doe in plaats daarvan: Houd een lijst bij van gratis beloningen. Een extra uur lezen, een wandeling in het park, of een lang bad nemen kosten niks, maar geven wel dat dopamine-shot.
3. Stoppen met: Praten over geld in negatieve termen
‘Ik moet minder uitgeven’ of ‘Ik mag dit niet kopen’ zijn averechts werkende gedachtes. Ze laten je brein focussen op gebrek en beperking. Dat motiveert niet.
Doe in plaats daarvan: Herformuleer je doelen positief. ‘Ik bouw vermogen op’ en ‘Ik word tonnair’ voelen heel anders, ook al doe je precies hetzelfde.
Dat is waarom ik dat woord tonnair bedacht. Niet omdat er een exacte berekening achter zat, maar puur om mezelf te motiveren.
4. Stoppen met: Je financiën vergelijken met die van anderen
Dit is een no-brainer. Maar zó moeilijk om uit te voeren. Ik kon vroeger jaloers kijken naar mensen met een hoger salaris of een groter huis. Wat ik niet zag: hun gigantische hypotheek, lease-auto en gebrek aan spaargeld.
Ik kon me laten verleiden door YouTube-filmpjes van beleggers die even wat handelden en, hoppa, duizenden of tienduizenden dollars (vaak dollars, geen euro’s) op hun rekening konden bijschrijven. Wat ik niet zag: alle filmpjes die ze opnamen waarin ze verloren.
Doe in plaats daarvan: Vergelijk je financiën alleen met je eigen financiële verleden. Ben je vooruitgegaan ten opzichte van vorig jaar? Dat is het enige wat telt.
Houd daarom een vermogensoverzicht bij, zoals ik hieronder. Dat sjabloon ontving je toen je je inschreef voor deze nieuwsbrief.
5. Stoppen met: Aankopen rechtvaardigen met excuses
‘Het is maar een tientje’ klinkt onschuldig, maar als je het iedere dag zegt, is dat 3650 euro per jaar.
Andersom geldt dit ook: ‘Het is maar een paar euro korting’. Op de lange termijn is die korting de basis van je vermogen.
Doe in plaats daarvan: Gebruik de regel van 1000: een wekelijkse besparing van 1 euro is na 12 jaar 1000 euro waard. Omgekeerd kost een wekelijkse uitgave van 1 euro je dus 1000 euro over 12 jaar.
6. Stoppen met: De emotionele kosten van je spullen onderschatten
Die merkschoenen die je nooit draagt omdat ze oncomfortabel zijn? Die dure gadget die je één keer gebruikt? Ze kosten je niet alleen geld, maar hebben ook emotionele kosten.
Emotionele kosten zijn de niet-financiële lasten die komen met wat we kopen. Denk aan:
Schuldgevoel - Die designstoel, die je kocht terwijl je eigenlijk je spaardoel wilde halen
Stress - De angst dat je nieuwe drone kapot gaat na één vliegbeurt
Schaamte - Dat gevoel als vrienden vragen wat die dure aankoop heeft gekost
Onderhoudslast - De mentale ruimte die het onderhoud van sommige spullen inneemt.
Opruimdruk - De constante gedachte dat je eigenlijk kasten vol ongebruikte spullen zou moeten opruimen
Keuzestress - De verlamming van te veel opties hebben
Deze emotionele kosten drainen je mentale energie, maar we stoppen ze vaak weg. Ze verschijnen op geen enkele kassabon, maar je betaalt ze wel degelijk - met je gemoedsrust.
Doe in plaats daarvan: Vraag jezelf voor een aankoop niet alleen: Kan ik dit betalen? Maar ook: Wil ik de emotionele last hiervan dragen?
7. Stoppen met: Koersen dagelijks checken
Ik checkte mijn beleggingen eerst meerdere keren per dag. (En soms nog.) Dit leidde tot stress én impulsieve beslissingen bij marktschommelingen.
Doe in plaats daarvan: Check je beleggingen hooguit één keer per maand, bij voorkeur op een vaste dag. De beste belegger is een dode belegger.
Het helpt enorm als het grootste deel van je geld in indexfondsen zit, die niet zo volatiel zijn als losse aandelen.
Indexbeleggen kan bijvoorbeeld bij Centraal Beheer, dan ontvang je nu ook nog eens tot € 125 welkomstbonus.
8. Stoppen met: Financiële beslissingen nemen wanneer je emotioneel bent
Troostkopers opgelet! Woede, hebzucht, angst, verliefdheid. Onze emoties hebben grote invloed op onze geldzaken. Zolang je geen geldproblemen hebt is dat in principe niet erg.
Maar als je je geldzaken op orde wil brengen, dan loont het om dit in de gaten te houden. Veel aankopen doen we niet omdat er een rationele beslissing achter zit. Maar omdat onze emoties dicteren dat we die aankoop moeten doen.
En het wordt nog erger: want marketeers weten dit, en die doen er met hun reclames en advertenties alles aan om onze emoties zo te bespelen, dat we hun product kopen.
Trap er niet in!
Voorbeeldje: Deze reclame gaat niet over hoe lekker Doritos chips zijn (want dat valt wel mee), maar over hoe eng het is om ‘the new kid’ te zijn en buitengesloten te worden. Na het kijken verbindt ons brein Doritos met populair zijn en stijgt de kans dat we ze kopen.
Doe in plaats daarvan: Wees bewust van dit gedrag en de manipulaties van marketing. Stel grote aankopen minstens 24 uur uit. Noteer wat je wilt kopen en waarom. Kijk er de volgende dag opnieuw naar als je emoties zijn bedaard.
Je kunt ook een ‘emotie-check’ doen voor je portemonnee trekt: ben ik momenteel H.A.L.T. (Hungry, Angry, Lonely, Tired)? Zo ja, stel de beslissing uit tot je basisbehoeften zijn vervuld.
9. Stoppen met: Financiële hypes volgen zonder ze te begrijpen
Spring niet zomaar op de crypto-trein omdat ‘iedereen’ het doet. Ga niet zomaar beleggen in windenergie, omdat je buurman het doet.
Doe in plaats daarvan: Voordat je in een nieuwe financiële trend volgt, stel je jezelf deze vraag: Kan ik dit in één zin uitleggen aan een 10-jarige? Zo niet, doe meer onderzoek of blijf er gewoon bij weg. Er zijn genoeg alternatieven.
10. Stoppen met: Financiële post negeren
Brieven van de belastingdienst? Die opende ik vroeger pas na weken of maanden. Boetes betaalde ik op het laatst. Gemeentebelasting ook.
Doe in plaats daarvan: Maak er een gewoonte van om (e-)post meteen te openen en af te handelen.
11. Stoppen met: Je geldzaken voor jezelf houden
Mijn grootste sprong maakte ik, toen ik stopte met de eenzame strijd. Praten over geld was ook voor mij lang een taboe.
Ik begon drie jaar geleden deze nieuwsbrief te schrijven over mijn geldzaken, en later te praten in de podcast Over geld praat je niet. Door de reacties daarop heb ik het meeste geleerd over geld.
Doe in plaats daarvan: Zoek een geldvriend of -mentor. Iemand met wie je openlijk over je financiën kunt praten, zonder oordeel. Deel successen én mislukkingen – beiden zijn leerzaam.
Slechte gewoontes zijn funest voor je geld. Werk eraan. Dit is een proces van bewustwording en kleine veranderingen. Samen maken die een groot verschil.
Want uiteindelijk gaat tonnair worden niet alleen over hoeveel je spaart, maar ook over welke geldgewoontes je afleert.
VERMOGEN
2. 🤑 De tonnairsportefeuille
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Correctie

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.
Het zat er aan te komen. Het ging natuurlijk veel te goed. Ik was al voorbarig aan het speculeren over een tweede ton. Dom. Dat moet je nooit doen.
Bijna alle beleggingen namen de lift omlaag deze week.
-3%. Het zat eraan te komen. Niet in paniek raken is het devies.
Spaargeld. Het beeld hierboven is een beetje vertekend. Dat komt omdat ik de bijna 2000 euro die ik hier bijschrijf heb ‘verdiend’ door voor dit bedrag aandelen Hims & Hers te verkopen. Ik schreef daar vorig week al over. En door een gelukkig toeval wist ik een derde van deze positie op de absolute top ($72) te verkopen. In de dagen erna stortte het aandeel in tot $40. Had ik maar alles verkocht, ja! Maar goed, toch iets. De verkoopopbrengst staat nu dus bij mijn spaargeld.
Aandelen. Dit verlies is dus iets minder dramatisch dan het hier lijkt. 2.000 euro is slechts verkocht, geen verlies. Maar dan is er nog steeds een flink verlies. Ook alle andere aandelen gingen omlaag. Behalve, gek genoeg, Nike, een aandeel dat al anderhalf jaar aan het dalen is, maar nu opeens 10% steeg. Oké.
Crypto. Ook hier verliezen. Natuurlijk. De koers van crypto stijgt en daalt meestal mee met die van de bekendste (technologische) aandelen.
Goud. Redelijk stabiel, dat is ook de bedoeling ervan.
Koopzegels. De koopzegels moeten de kar weer trekken deze week. Ze geven me groene cijfers. Love koopzegels.
3. 🚀 Links en tips
💼 Column op Intermediair: Wat te doen met je spaargeld? 4 redenen om te beginnen met beleggen
🎤 Ik was te gast in de podcast Zo word je steenrijk.
💰 Bericht op LinkedIn: Wie is er nou geen miljonair?
🐿️ Eerder op Betering: Betering #74 - 10 basisregels die geldzorgen wegnemen
📺 Post op Instagram: Geldtip #2
Apps die ik aanraad
INDEXBELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met zeer lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Actie: tot € 125 welkomstbonus.
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.
BELEGGEN
DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.
Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.
Lendahand. Ik steun ondernemers in ontwikkelingslanden door te investeren in hun crowdfundingprojecten. Actie: met de code BETERING500 is je eerste investering tot 500 euro gegarandeerd.
CRYPTO
Bitvavo. Nederlandse crypto exchange. Om eenvoudig bitcoin en andere coins te kopen, verkopen en versturen. Wat ik doe: maandelijks automatisch bitcoin inleggen.
Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (check voorwaarden).
SPAREN
Raisin. Hogere rentes op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.
Bunq. 2,67% rente voor nieuwe klanten op gratis bankrekening. (2,01% voor oude tegoeden.) Handige online bank met prettige automatiseringen.
BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik, om te verdienen, besparen, controleren, sparen en beleggen.
VERDIENEN
Ipsos Isay: Dit is een goede enquêteboer, met uitstekende vergoedingen.
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.
VERZEKEREN
SureBird. Bespaar honderden euro’s op verzekeringen en laat ze automatisch jaarlijks vergelijken.
MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!
Lees verder
➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.
➡ Is deze mail doorgestuurd? Word zelf gratis lid door hier te klikken.
Wat vond je van deze Betering? |
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.