• Betering
 • Posts
 • Betering #115 - Van een pen naar een ton: het ruilspel

Betering #115 - Van een pen naar een ton: het ruilspel

En de eerste inkomsten van mijn affiliate-site

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: een pen ruilen voor een ton, 7 superconcrete verdientips, een kijkje in mijn portefeuille en meer.

GESPONSORDE TIP

Ben voor altijd goed verzekerd met Surebird! Jaarlijks vergelijkt Surebird de beste deals voor jouw pakket, om je tegen premiestijgingen te beschermen. Bespaar gemiddeld €500 per jaar. Check jouw premies.

‘Hoe fijn is het als je beter verzekerd bent en minder gaat betalen. Werken met Taco van Surebird is een verademing als je het vergelijkt met de grote verzekeringsbedrijven. Persoonlijke service en goede, gedetailleerde kennis krijg je!’ - Menno L., Beteringlezer


1. Van een pen naar een ton: het ruilspel

Dit is een pen. De pen is blauw. Het is een heel goede pen. Ik heb er al veel mee geschreven, zoals de kladversie van deze nieuwsbrief en ook andere nieuwsbrieven. Hij ligt nu op mijn bureau.

Ik wil deze bic-pen graag met je ruilen, voor iets groters of beters.

Misschien een lamp. Of een mooi beeldje. Of een schoen of twee.

Ik wil de ruil het liefst persoonlijk doen. Misschien kan ik langskomen? Als de afstand te groot is, kunnen we ook videobellen en daarna de ruilgoederen op de post doen.

Dus als je een pen met me wil ruilen, reageer dan op deze mail of ergens op mijn social media.

PS. Het is mijn plan om daarna verder te ruilen, totdat ik uiteindelijk een auto heb. Of een vakantiehuis. Of een rijdend vakantiehuis. Misschien wel iets dat een ton waard is, want dat is immers mijn getal. Ik beloof dat ik dat geld of item niet voor mezelf hou, maar zal weggeven.

Laten we het ruilspel spelen

Inderdaad, ik wil heel graag het ruilspel met jullie spelen.

Twintig jaar geleden ruilde de Canadese Kyle MacDonald een rode paperclip voor een huis. Hij deed dit in veertien ruilstappen.

In 2020 ruilde de Amerikaanse Demi Skipper, geïnspireerd door Kyle, een haarspeldje voor een huis.

In Nederland hebben we Max Koedijk, oftewel Stufistrijder, die begon met een knuffeldier en net zo lang blijft ruilen totdat hij iets heeft ter waarde van €60.000, de hoogte van de studieschuld die hij in een keer wil aflossen. Hij heeft nu een camper in de aanbieding.

Ik zat deze wonderlijk inspirerende verhalen te lezen, en realiseerde me opeens dat ze niet zozeer gaan over ruilen of geld of waardevermeerdering.

Ze gaan over dingen doen.

Ik hou ontzettend van dingen doen.

Zoals Kyle in bovenstaande TED Talk zegt: ‘Ik had een keuze. Wilde ik een man zijn die werkeloos achter zijn bureau zat met een paperclip in zijn hand? Of wilde ik een man zijn die iets doet? Ik wilde kijken hoe ver ik die rode paperclip kon ruilen.’

Dat bleek een huis te zijn.

Hier in Nederland noemen we het Het ruilspel. In Noord-Amerika heet het Bigger and better.

Je begint met iets kleins, een paperclip, lucifer of iets anders wat je toevallig thuis hebt liggen, en ruilt dat in voor iets groters en/of beters. Dat blijf je doen, totdat je iets hebt dat vele malen groter en beter is.

Dat dit mogelijk is, is al vaak bewezen. Ik heb het zelf ook meegemaakt.

Ik speelde het spel ooit met een groepje op mijn negentiende, tijdens een kennismakingsweekend van een studentenvereniging (lang verhaal). Dit was nog voor de alomtegenwoordigheid van het internet. We moest gewoon langs de deuren. Het is een goede teambuildingactiviteit.

Het was ook een wedstrijd. Er waren meerdere groepjes. Wie aan het einde van de middag met het grootste en beste item terugkwam had gewonnen.

Elk groepje begon met een balpen. Ons groepje eindigde met een stapel gezelschapsspellen. Wat het winnende groepje had weet ik niet meer.

Een rode paperclip voor een huis

Kyle MacDonald ruilde een rode paperclip voor een huis in 14 stappen. Dit zijn de stappen:

 • Rode paperclip

 • Pen in de vorm van een vis

 • Deurknop

 • Campinggasstel

 • Honda aggregaat

 • Kant-en-klaar feest

 • Sneeuwmobiel

 • Reis naar Yahk, Canada

 • Autobusje

 • Platencontract

 • Een jaar gratis huur

 • Een middag met Alice Cooper

 • KISS sneeuwbol

 • Een rol in een film

 • Een huis

Kyle schreef een zeer vermakelijk boek over deze bijzondere reis: One red paperclip.

Daaruit blijkt dat het best een arbeidsintensief proces is om tussen alle aangeboden waar te zoeken naar een echt goede ruil.

Toch schrikt mij dat niet af. Om de een of andere reden, wil ik het daardoor juist nog meer.

Overigens: zolang als ik Betering schrijf, loop ik al met dit idee rond. Ik heb ook wel eens voorgesteld om het als onderdeel van onze podcast te doen, maar de praktische kant van het verhaal hield ons tegen.

Die praktische kant bestaat uit reageren, onderhandelen, vervoer, verzending en bij grotere voorwerpen: opslag, verzekering en taxering.

Ik weet niet of het ooit tot taxering zal komen (ik hoop het), maar als dat het geval is, dan zie ik dat dan wel weer.

Ik hou gewoon heel erg van dingen doen.

Een aantal andere observaties die ik haalde uit het boek van Kyle:

Have fun! Dit is denk ik de belangrijkste. Het gaat om de reis, niet de bestemming.

Waarde is relatief. Wat voor de een afval is, is voor de ander een schat. Soms vindt iemand een sneeuwbol gewoon duizenden euro’s waard.

Verbinding. Ruilen zorgt, veel meer dan ordinaire verkoop, voor een verbinding tussen de twee partijen. Het is socialer.

Gratis reclame helpt. Kyle hield vanaf het begin een blog bij en dat werd goed gelezen toen zijn avontuur een succes werd. Zo werd gratis reclame een onderdeel van sommige ruils die hij maakte. Hij huis dat hij uiteindelijk kon ruilen was in het bezit van het dorpje Kipling en de ruil was ook reclame voor Kipling.

Gezamenlijk doel. Kyle wist vanaf het begin zijn einddoel: een huis. De stufistrijder heeft ook een duidelijk doel. Wat wordt mijn doel?

Een huis klinkt aantrekkelijk. Maar we wonen niet in Noord-Amerika, waar huizen toch net wat makkelijker en voordeliger te krijgen zijn.

Een vakantiehuis? Een tiny house? Een camper? Beter, maar nog steeds niet ideaal.

Een auto lijkt me praktischer en haalbaarder. Maar een auto is een stom voorwerp.

Het gaat me niet om het voorwerp. Wat ik uiteindelijk ook in handen heb, ik wil de waarde ervan geven aan een goed doel. Armoedebestrijding is dus mijn doel.

Bij een waarde van een ton stop ik pas met ruilen.

Wat ik krijg, is de ervaring zelf. Lukt het of lukt het niet? Dat wil ik graag weten.

Kan je ook zonder geld aan spullen komen? Werkt de ruileconomie?

Maar een manier om daarachter te komen. Ik zal verslag doen van elke ruil in deze nieuwsbrief.

Wie wil er een pen?


2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Auto-invest

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Aandelen en fondsen. We noteren deze week een verliesje. De beurzen zijn wat gedaald, vanwege een hardnekkig hoog inflatiecijfer.

Als we kijken naar de beweging van de Amerikaanse S&P500-index (een goede benchmark voor de hele wereldmarkt) dit jaar, dan zien we dat een dipje helemaal niet erg is.

En trouwens, zo bezien valt mijn verlies van 0,3% nog mee.

Crowdfunding. Lendahand heeft iets nieuws, waar ik erg blij mee ben: auto-invest. Je hoeft nu niet meer zelf de projecten uit te kiezen waarin je belegt. Je stelt een paar simpele regels in (maximuminleg, minimale rente en kredietscore, etc.) en het gaat automatisch.

Het moge bekend zijn dat ik een enorme fan ben van automatiseringen als het gaat om geld. Daarom heb ik het meteen aangezet. Mijn beleggingen via Lendahand (dus in leningen voor bedrijfjes in opkomende landen) waren de laatste maanden gestagneerd. Ik hoop het zo weer nieuw leven in te blazen.

Enquêteboer. Ten slotte kom ik nog even terug op mijn affiliate-knutselproject van vorige week. Mijn site enqueteboer.nl heeft inmiddels de kosten (€ 34,93) terugverdiend en nog wat meer.

Opbrengstoverzicht van Daisycon

Deze 48 transacties heb ik grotendeels te danken aan mijn uitlegartikel vorige week. En niet door ‘organisch verkeer’ via zoekmachines, wat op den duur wel de bedoeling is. Is dat valsspelen?

Neuh, ik denk het niet. Dit is mijn voordeel, mijn ‘unfair advantage’ in dit geval. Door het lezen van dit fascinerende boek heb ik geleerd dat een succesvolle onderneming altijd begint bij het zoeken naar en gebruiken van jouw unieke, ‘oneerlijke’ voordeel.

Ik ben bezig aan nieuwe pagina’s voor de site, over online bijverdienen en goedkope stroom. Beetje random, weet ik. Maar ik wil gewoon kijken wat werkt en wat niet. We schieten met hagel hier. Later zien we wel wat raakt.


✍️ Column op Intermediair: Geld is wél belangrijk.

🎤 Podcast Over geld praat je niet met Aaf Brandt Corstius: wisselgeld (1) - de laatste luistervragen.

🦋 Goed met Geld Show op Libelle TV: Moet ik mijn hypotheek sneller afbetalen?


Apps die ik aanraad

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaardeposito’s bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Vergelijken en afsluiten is gratis.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

BELEGGEN
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (bij minimum van €1000).

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige want automatische cashback-app. De enige die ik gebruik.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. Een must voor iedere tonnair to be.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur en dat wil ik ook niet zijn. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.