• Betering
  • Posts
  • Betering #83 - Spaarrente hoger dan hypotheekrente, wat nu?

Betering #83 - Spaarrente hoger dan hypotheekrente, wat nu?

Plus een jaar geen kleding kopen

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin 3100+ abonnees tips en inspiratie krijgen over geld en beleggen.

Deze week: over het aflossen van onze hypotheek, een nieuwe podcast, geen kleding kopen en een kijkje in mijn portefeuille.

1. Spaarrente hoger dan hypotheekrente

Geldblogger Geldnerd wees mij op iets dat ik me nog niet had gerealiseerd.

In een bericht van twee weken gelden meldde hij dat zijn spaarrente inmiddels hoger was dan zijn hypotheekrente.

Toen dacht ik: o, dat geldt voor mij ook.

Onze hypotheekrente is 2,45% (afgesloten in 2015) en staat voor tien jaar vast.

Bij Bunq krijg ik tegenwoordig 2,46% op mijn spaargeld. Bij ING is dat 1,25% (tot 10K).

Dat betekent dat geld sparen rendabeler is dan met datzelfde geld je hypotheek (extra) aflossen. (Hypotheekrenteaftrek even buiten beschouwing gelaten).

Toch zegt Geldblogger, die al 8 jaar anoniem zijn hele financiële hebben en houwen online zet, vrolijk door te gaan met het versneld aflossen van zijn hypotheek.

Hij noemt daarvoor goede redenen.

Waarom zou je je hypotheek versneld aflossen?

  • Sparen is bij Geldnerd geen doel meer. Buffers voor grote aankopen en onverwachte zaken heeft hij al. Er is een inkomensbuffer en er zijn potjes voor allerhande zaken.

  • Zijn geldstrategie is ‘enerzijds versneld aflossen op de hypotheek ter structurele verlaging van maandlasten en anderzijds maximaal vermogen opbouwen via ETF-beleggen’. En daar wil hij niet van afwijken.

  • Door extra af te lossen verlaagt hij zijn maandlasten. Dit is een van de meest effectieve manieren om dat te doen, zeker als je al flink bespaart op andere vaste lasten. En lage maandlasten zijn, volgens de regels van FIRE, de kortste weg naar financiële onafhankelijkheid, zijn ‘einddoel’. Ik ga dat hier nu niet opnieuw narekenen, maar het komt hier op neer: hoe lager je maandelijkse uitgaven zijn, hoe minder vermogen je nodig hebt om te rentenieren daarvan.

  • Overigens gaat dus niet al het geld dat hij overhoudt naar zijn hypotheekverstrekker. Het gaat ook voor een deel naar een beleggingsrekening met ETF’s. Dat zijn passief (dus goedkoop) beheerde fondsen met een wereldwijde spreiding, waarop je op de lange termijn wel iets meer dan 2,45% rendement mag verwacht. Kenners rekenen altijd met 5 tot 7%. Zelfs al zou het tegenvallen, dan nog is beleggen op die manier rendabeler dan sparen. Dan moet je wel tegen het risico kunnen.

  • Bovendien is de inflatie nog altijd rond de 4%, dus ook daarom is sparen niet zo aantrekkelijk.

    Andere reden om versneld af te lossen

Abonneer om verder te lezen

Betering is gratis. Laat je mailadres achter en je krijgt toegang tot alle geldtips en -inspiratie

Already a subscriber?Sign In.Not now