• Betering
  • Posts
  • Betering #121 - Verdien gratis crypto en andere geldtips

Betering #121 - Verdien gratis crypto en andere geldtips

En het grote gevaar van FIRE

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: antwoord op de vraag: hoe word je rijk, en verder: hoe ik 39 euro aan crypto verdiende, het grote gevaar van FIRE en meer.

BELEGGEN MET IMPACT

Ik steun ondernemers in ontwikkelingslanden door te investeren in hun crowdfundingprojecten. Je start al vanaf 10 euro en ontvangt tot 8% rente per jaar.

Actie: met de code BETERING500 is je eerste investering tot 500 euro gegarandeerd. Vul de code in bij het afrekenen van je eerste investering.


TIPS
1. Van armoede begrijpen tot rijk worden

Hier zijn een aantal geldtips uit mijn rijke voorraad. Onder andere over ‘rijk’ worden, consuminderen, gratis crypto ontvangen, Bunq en FIRE-goeroe Mr. Money Moustache, die de weg kwijt is.

Doe er je voordeel mee.

BOEK
🟢 Armoede uitgelegd aan rijke mensen

Het nieuwe boek van Tim ‘S Jongers was voor mij verrassend en herkenbaar. Wat ik herkende was de lange weg die je als sociale klimmer moet afleggen. Net als hij (hij had het wel een stuk zwaarder dan ik) heb ik me omhooggewerkt en ben ik dankzij een flinke portie geluk (ik kon studeren, had een stabiele basis) rijk(er) geworden, met alle gemakken van dien.

Maar, net als Tim, ken ik ook de schaamte en het ongemak dat daarmee nog altijd gepaard gaat.

Waar zijn boek Armoede uitgelegd aan rijke mensen bovenal over gaat, is dat het grootste deel van de mensen dat aan de knoppen zit en armoedebeleid bepaalt, geen idee heeft. Dat was best ontluisterend om te lezen.

Ze weten niet wat voor clusterfuck en negatieve spiraal armoede eigenlijk is.

Met talloze voorbeelden geeft Tim een beeld van alle hoepels waardoor arme mensen moeten springen, voordat ze überhaupt aan een klim kunnen beginnen.

De oplossing: meer begrip. Zijn boek is een uitstekende eerste stap daartoe. En zeer lezenswaardig.

SPAREN
🟢 Bunq-gate: ‘101.410 euro kwijt in 39 minuten’

‘101.410 euro kwijt in 39 minuten: het sms’je bleek toch niet van bunq te zijn.’ Dat was de kop boven dit NRC-artikel van de week. Niet voor het eerst kwam Bunq in het nieuws, omdat klanten het slachtoffer zijn van scammers en phishers.

Omdat de online bank als enige geen limieten hanteert, kunnen oplichters in luttele minuten ontzettend veel geld overschrijven naar hun rekeningen. En dus kiezen ze graag de Bunq-klant als potentieel slachtoffer.

Bovendien heeft Bunq net veel nieuwe klanten aangetrokken door een aantrekkelijke 2,46% spaarrente aan te bieden. Iets waarmee ze de traditionele banken, die stilzwijgend 1,5% hebben afgesproken, makkelijk overtroeven.

Ik heb zelf ook spaargeld bij Bunq staan, zo’n 5000 euro. En ik heb de spaarrekening van de bank ook vaak aangeraden in deze nieuwsbrief. Een aantal mensen mailden me met de vraag wat ik nu ga doen.

Na enig beraad (met mezelf) heb ik besloten om mijn geld bij Bunq te laten staan, maar voorlopig de bank hier niet meer aan te raden.

Waarom?

  • 5000 euro is geen ton. Ik loop weinig risico, en ben wel gecharmeerd van het gebruiksgemak (en de rente) van Bunq.

  • Als je het NRC-artikel helemaal leest, dan wordt duidelijk dat Bunq in geen van de gevallen de directe oorzaak was van de oplichting. Altijd waren het de klanten die tegen alle waarschuwingen in persoonlijke gegevens prijsgaven aan de phishing-aanvallers. De dame die 101.410 euro verloor reageerde op dit sms’je: ‘BUNQ BANK. U bent verplicht uw nieuwe beveiliging te activeren via deze link.’ Tja.

  • Zelf ontving ik vorig jaar dit dubieuze sms’je. Geen seconde heb ik gedacht hier iets mee te moeten doen.

Iemand die vist naar mijn gegevens en geld bij Bunq.

Waarom ik de bank dan niet meer aanraad?

Iedereen moet doen wat hij of zij zelf wil. En Bunq is niet evil. Maar duidelijk is dat de klantenservice en nazorg te wensen overlaten. Vertrouwen is het allerbelangrijkste voor een bank, en daar gaan ze niet goed mee om. Het is best opvallend dat deze klanten bozer zijn op de bank, dan op de echte daders.

Daar wil ik niet achterstaan. Dus totdat dat verandert, zal je mij niet meer horen over Bunq.

(Behalve misschien als ik toch al mijn geld verlies.)

Waar moeten we dan heen met ons geld?

Er zijn natuurlijk genoeg alternatieven. Wil je alsnog een riante spaarrente, dan kan je deze spaarrekeningen uitproberen. Maar nog beter (volgens mij dan, hè) ga je voorzichtig indexbeleggen.

VERDIENEN
🟢 Verdien bijna 40 euro gratis crypto

Tijd voor iets leuks. Als je niet vies bent van crypto, en je hebt toevallig een account bij Coinbase (of wil dat best openen), dan kan je meedoen aan nieuwe ‘studiebeloningen’. Ontvang digitaal geld door vragen te beantwoorden, en in een enkel geval een app te downloaden.

Dit is natuurlijk marketing, maar je kan wel echt enkele tientjes ontvangen door je een minuut of 10 te verdiepen in een paar crypto-coins.

Zit je ergens aan vast? Nope. Ontvang je het geld echt? Jawel, in crypto. En ik heb daarna alles overgeschreven naar mijn daadwerkelijke crypto-huis (Bitvavo, Finst) en omgezet in good old bitcoin. Niets meer aan doen.

Beantwoord vragen over crypto in ruil voor een zakcointje

CONSUMINDEREN
🟢 Hoe word je rijk?

Nou, dat doe je zo dus. Voor Libelle TV nam ik een kort filmpje op, waarin ik in enkele minuten het hele idee achter mijn tonnairschap uitleg en hoe jij (ja, jij ja) ook rijk(er) kan worden.

Lang verhaal ultrakort: consuminderen.

FIRE
🟢 Het grote sluimerende gevaar van FIRE

Mijn geldgoeroe Mr. Money Moustache stuurde weer eens een bericht de wereld in. En het was dit keer geen bericht om vrolijk van te worden.

Hij is nu 19 jaar financieel onafhankelijk en kan dus doen en vooral laten wat ie wil. Veel tijd investeerde hij in de opvoeding van zijn zoon. Maar die is inmiddels volwassen. Ook is hij gescheiden. En de laatste jaren bekroop hem steeds vaker een ongemakkelijk gevoel.

Wat moet ik in godsnaam doen met zoveel vrijheid?

Hij vond het steeds moeilijker om zichzelf te motiveren om ook maar iets te doen.

Word je uiteindelijk gewoon lui en ongelukkig, als je op zo jonge leeftijd al financieel onafhankelijk bent?

Een confronterende vraag, zeker ook voor mij, iemand die aanleg heeft voor luiheid.

In het artikel beschrijft de geldsnor hij wat hij deed om deze dip (die je ook kan zien als een midlifecrisis) te boven te komen.

‘Find people who make you reach a little higher, and feed on their energy.’


RUILEN
2. 🖊️ Ruilspel: 8 gitaarlessen te ruil

Ik heb nog steeds acht gitaarlessen. Het zijn privélessen en ze zijn te volgen bij Guitar Academy van gitarist Wim den Herder. Zijn school zit in Amsterdam en Zaandam.

Ik wil deze gitaarlessen (het mogen ook drumlessen zijn) graag met je ruilen, voor iets groters of beters. Reageer op deze mail of ergens op mijn social media.

PS. Het is mijn plan om daarna verder te ruilen, totdat ik uiteindelijk iets heb dat misschien wel een ton waard is. Ik beloof dat ik dat geld of item niet voor mezelf hou, maar zal weggeven.


VERMOGEN
3. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Extra inleg

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Naar aanleiding van de nieuwe verdeling van mijn geld, zoals ik die vorige week beschreef, heb ik een paar aanpassingen gedaan.

Om het aandeel van mijn pensioenrekening bij Bright te vergroten heb ik daar 1000 euro gestort. Dit is de eerste van een vaste reeks maandelijkse overboekingen. Deze zal ik blijven doen tot het bedrag op € 15.000 euro staat. Of tot mijn geld op is natuurlijk.

Mijn jaarruimte (het bedrag dat ik belastingvriendelijk mag sparen of beleggen) berekende ik hier.

En ook heb ik 1000 euro extra op mijn crypto-rekening(en) gestort. De helft daarvan heb ik meteen omgezet in BTC, oftewel bitcoin. De andere helft nog niet.

Bitcoin staat nu rond zijn hoogste punt ooit (65.000 euro). Toch hoop ik nog te kunnen profiteren van een dipje. Daarom heb ik een kooporder ingelegd op het punt van 50.009 euro. Mocht bitcoin alleen nog maar stijgen, dan mis ik dat kooppunt en zal ik volgende maand alsnog duurder inkopen.

So be it dan.


Apps die ik aanraad

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (Check voorwaarden).

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,7%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Tijdelijk tot € 100 welkomstbonus (check voorwaarden).

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. ‘Beste. Investering Ooit.’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur.