• Betering
  • Posts
  • Betering #100 - 10 gewoontes die je tonnair maken

Betering #100 - 10 gewoontes die je tonnair maken

En een Japans opruimritueel

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin meer dan 4400 abonnees tips en inspiratie krijgen over geld en beleggen.

Deze week: de 100ste aflevering van deze nieuwsbrief! Om dat te vieren schreef ik een manifest met de 10 belangrijkste geldgewoontes die ik de afgelopen jaren heb aangeleerd. En verder: een Japans opruimritueel, een nieuw project en meer.

1. Manifest van een tonnair: 10 gewoontes die me vermogend maakten

Vorig jaar werd ik tonnair.

Het was geen verrassing meer toen het gebeurde, ik zag het al een tijdje aankomen. Maar het was niettemin een waanzinnig gevoel.

Het idee dat ik de beschikking heb over 100.000 euro, verdeeld over enkele spaar- en beleggingsrekeningen, is voor mij, opgegroeid in relatieve armoede, nog altijd moeilijk voorstelbaar.

Vijf jaar heb ik over die ton gedaan, waarvan de laatste drie echt met dat doel in gedachten.

Twee dingen zijn veranderd door die ton. Ten eerst voel ik me gelukkiger en zelfverzekerder. Dat geld op de bank geeft de kracht om (tot op zekere hoogte) te doen wat ik wil. Het maakt me onafhankelijk, en dus vrij.

De andere verandering is dat ik heel anders ben gaan denken over rijkdom, en vooral over hoe mensen rijk worden.

Vroeger dacht ik dat alle mensen met veel geld een geheim kenden wat ik, en mijn ouders evenmin, niet mochten weten. Misschien was het een bepaald zakelijk trucje? Of een speciale beleggingstip? Of toegang tot een zeer exclusieve club? Wat het ook was, het lag buiten ons bereik.

Nu weet ik dat dat onzin is.

Rijkdom is domweg te vergaren met de nodige discipline, grip op je uitgaven en af en toe een goed geplaatst offer.

Dat klinkt misschien teleurstellend en saaier dan een queeste naar de geheime magische sleutel naar succes. Maar het is wel een stuk realistischer. Rijkdom blijkt op deze manier haalbaar voor veel meer mensen dan ik aanvankelijk dacht. Het blijkt zelfs haalbaar voor mij! En hoogstwaarschijnlijk ook voor jou.

Er is sowieso geen geheime truc die het mij mogelijk maakte om tonnair te worden. Er is alleen een combinatie van dagelijkse gewoontes, basisprincipes en gedragsverandering, waardoor ik jaar in jaar uit mijn vermogen met aanzienlijke bedragen kon laten groeien naar een ton, en in de komende jaren naar meerdere tonnen, misschien zelfs een miljoen.

Nu 2024 is begonnen en je misschien op zoek bent naar nieuwe goede voornemens en gewoontes om je geldzaken op orde te krijgen, wil ik een graag een voorzet doen.

Ter inspiratie.

Dit zijn de 10 belangrijkste gewoontes die mij hebben geholpen.

1. Specifieke en realiseerbare doelen stellen

Dit klinkt misschien weinig verrassend, maar een goed doel is het allerbelangrijkste. Als het om geld gaat, heb je een spaardoel nodig. De truc is om een doel te kiezen dat tegelijk ambitieus en inspirerend is én ook realistisch.

Tonnair was voor mij dat doel. Dit motiveerde me om elke dag de juiste keuzes te maken en gaf me een visie voor de toekomst.

2. Je vermogen nauwgezet bijhouden

Ik heb het mezelf afgeleerd om te kijken naar iemands inkomen als graadmeter van succes en rijkdom. Iemands vermogen, het geld dat je iedere maand overhoudt ná al je uitgaven, geeft een veel betere indicatie. Daarom was mijn doel, tonnair worden, ook een vermogensdoel. En om dat doel te kunnen halen, wil je de voortgang kunnen volgen.

Daarom tel ik iedere week (maand kan ook) de saldo’s van al mijn rekeningen bij elkaar op. Die totalen zet ik in een grafiek en die lijn probeer ik ieder jaar te laten groeien. Dat is tot nu toe altijd gelukt. Zo’n stijgende lijn werkt motiverend.

3. De discipline opbrengen om 50% (of meer) van je inkomen te sparen 

Je hebt geen hoog inkomen nodig om vermogend te worden. (Het helpt natuurlijk wel!). Wat je nodig hebt is de discipline om niet al je verdiende geld uit te geven. Hoe groter het deel dat je kan sparen, hoe sneller je vermogend bent en hoe sneller je financieel onafhankelijk bent.

In de beste maanden lukte het me om meer dan 50% van mijn inkomen opzij te zetten. Dat is niet voor iedereen even makkelijk, zeker niet als je gewend bent om veel te spenderen. Maar als je onderstaande gewoontes aanleert en lang volhoudt, dan is het zeker te doen om naar zo’n percentage toe te werken.

4. Keihard besparen op de dure dingen

Ik hou ook van koopzegels sparen, omrijden voor een fles wijn of aanbieding, goedkoop tanken in een dorpje of besparen op energie door de hele dag in huis de lichten uit te doen. Maar dit zijn geen dingen waarmee je snel tonnair wordt.

Het zijn de dure dingen die het hem doen. Ik ga weinig uit eten, wij hebben een goedkope tweedehands auto, een bescheiden huis en ik koop zelden kleding. Die besparingen leveren je serieus spaargeld op. En om serieus spaargeld is het ons te doen.

Die kleine dingen moet je ook vooral doen, omdat ze motivatie opleveren. Een auto koop je maar eens in de zoveel tijd (als het goed is, anders terug naar punt 1). Maar door dagelijks met de kleine dingen bezig te zijn, houd ik gedachte aan mijn spaardoel levend. Dat is belangrijk, als het er echt op aankomt bij de grote aankopen.

5. Altijd jezelf eerst uitbetalen

Geloof het of niet, ik ben niet goed in budgetteren. Ik heb nog nooit een strikt budget gevolgd. Ik kan het niet opbrengen om op zeer gedetailleerd niveau mijn in- en uitkomsten in te schatten. Het kost me te veel tijd en het is mijn ervaring dat een budget niet flexibel genoeg is om werkbaar te zijn. Mijn inkomen als freelancer fluctueert maandelijks nogal, evenals mijn uitgaven. Dat maakt een budget onwerkbaar.

In plaats daarvan doe ik iets veel simpelers. Ik betaal elke maand mezelf als eerste uit. Dus voordat ik de vaste laten betaal, voordat ik de potjes voor dure uitgaven vul en voordat ik maar één aankoop doe, maak ik geld over naar mijn spaar-, pensioen- en -beleggingsrekeningen. Dat zijn vaste bedragen die ik altijd overmaak. Dán pas betaal ik mijn rekeningen. En wat dan overblijft (áls er iets overblijft) geef ik uit. Hiermee houd ik mijn uitgaven automatisch onder controle.

Abonneer om verder te lezen

Betering is gratis. Laat je mailadres achter en je krijgt toegang tot alle geldtips en -inspiratie

Already a subscriber?Sign In.Not now