• Betering
  • Posts
  • Betering #122 - 19 hints dat je financieel stabiel bent

Betering #122 - 19 hints dat je financieel stabiel bent

En veel beleggers krijgen geld terug

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: hoe mijn spaargeld mijn leven veranderd heeft, 5 superconcrete bespaartips, nieuws over de vermogensbelasting en meer.

GESPONSORDE TIP

Investeer in zonne-energieprojecten met rentes tot wel 8% per jaar en help de energietransitie vooruit. In 1 minuut heb jij je eerste €25 euro investeringstegoed verdiend. Laat hier je gegevens achter.


VERMOGEN
1. 19 hints dat je financieel stabiel bent

Ik herinner me de tijd dat ik altijd de goedkoopste fles wijn kocht.

Ik herinner me die keer dat mijn ‘saldo ontoereikend’ was en ik sommige boodschappen in de winkel moest terugleggen.

Ik herinner me de dagen dat ik altijd eerst naar de prijs keek.

Ik herinner me de angst om mijn grootste opdrachtgever (de Volkskrant) te verliezen.

Ik herinner me de angst voor de rekening van de tandarts. Van de garage. Van de Belastingdienst.

Ik herinner de verleiding om te stelen uit de kassa. Ik had als student een bijbaantje achter de kassa bij de Praxis. Dagelijks gingen vele duizenden euro’s door mijn handen, dankzij al de laminaatvloeren, verf en boormachines die ik moest afrekenen. Al dat geld in die la boven mijn schoot. Soms, als ik het moest afromen, hield ik die dikke stapel vijftigjes wat langer in mijn hand dan normaal. Zouden ze er eentje missen? Ik wist vrij zeker van niet. Nooit gedaan, maar ik herinner me wel de verleiding. De verleiding ben ik niet vergeten.

Ik herinner me zonnebrillen van de kermis.

Ik kan zo nog wel even doorgaan. En dat heb ik ook gedaan. Met dank aan de Amerikaanse schrijver Joe Brainard.

De ‘Ik herinner me’-techniek

Hij schreef de cultklassieker I remember. Een autobiografische roman, waarin iedere zin begint met ‘I remember …’

Wat je dan leest is een prachtige, grappige, nostalgische blik op een Amerikaanse jeugd in de jaren 50 en 60 van een jongen die later kunstenaar wordt, ontdekt dat hij op mannen valt en andere persoonlijke ontboezemingen doet.

I remember is misschien wel het meest magische boek van alle boeken die ik ooit heb gelezen. Het maakt iets in je los.

Iedereen die het boek leest krijgt meteen de aandrang om zijn eigen versie ervan te schrijven.

Dat heb ik ook gedaan.

De ‘Ik herinner me’-techniek is bekend in de psychologie. Schrijf (dus niet denk, maar schrijf echt, fysiek) de woorden ‘ik herinner me …’ en er zal direct een herinnering in je opkomen.

Doe dit vaak genoeg achter elkaar en er ontstaat een collage van associatief verbonden herinneringen. Samen vormen die een sprekend beeld van een jeugd. Een verleden. Een tijdsbeeld.

Belangrijk daarbij is om jezelf niet te censureren. Laat ook de schaamte en gênante herinneringen toe. Je doet dit voor jezelf.

Als ik me toeleg op geldgerelateerde herinneringen, dan ontstaat bovenstaande tekst.

En als ik die teruglees, dan realiseer ik me pas hoeveel er is veranderd in mijn leven de laatste vijf jaar.

Er was een tijd dat ik mijn geldzaken niet op orde had. En die tijd ging gepaard met de nodige angsten, schaamte en ongemakken.

Het valt me op hoe snel je dat allemaal vergeet, zodra het beter gaat.

Maar lange tijd had ik geen benul hoe ik mezelf kon verbeteren. Hoe ik moest sparen, laat staan een vermogen van een ton opbouwen of mezelf verdiepen in zoiets exotisch als beleggen.

Dat is nu veranderd. Om voor mezelf duidelijk te krijgen hoe anders mijn leven als financieel stabiel mens eruitziet, heb ik hier 19 duidelijke aanwijzingen onder elkaar gezet.

Dit geldt natuurlijk voor mijn persoonlijke situatie. Ieders situatie is anders. Maar gebruik de lijst als startpunt om je eigen voortgang te beoordelen.

19 aanwijzingen dat je financieel stabiel bent

1. Je bent niet bang voor tegenvallers.

Rekeningen van de tandarts, garage, Belastingdienst, onverwacht of niet, jagen me eindelijk niet meer de gordijnen in. Ik ga nu met een gerust hart op pad. Wel zo gezond en veilig.

Een noodfonds aan spaargeld van 10.000 tot 15.000 euro maakt dit mogelijk.

2. Je belegt iedere maand.

Door geld maandelijks te beleggen, bouw ik vermogen op. Hoe snel of langzaam dit gaat, maakt me niet uit. Het idee dat ik een steeds grotere appel voor de dorst aan het kweken ben, geeft me rust.

Of dat nu met een pensioenrekening is, of door middel van vrij beleggen, maakt ook niet uit. Áls je het maar doet.

3. Je hebt geen of weinig schulden.

Hypotheek niet meegerekend. En ook studieschuld kan je over twisten. Maar verder is het heerlijk om geen schulden uit te hebben staan. Geen angst voor deurwaarders, aanmaningen of boetes.

4. Je bent open over je geldzaken tegen je partner.

In tijden dat ik maximaal rood stond en geen spaargeld had, moest ik soms mijn vrouw vragen iets voor te schieten. Dat was gênant. Soms durfde ik dat niet te vragen en moest ik creatief zijn met boekhouden.

Deze spagaat leverde veel stress op. Openheid over geldzaken is goed voor een relatie. Het zou daarom standaard moeten zijn. Maar het gaat nu wel een stuk makkelijker.

5. Je kan beter slapen.

Nachtrust is niet alleen afhankelijk van geldzaken. Maar het helpt wel enorm als je geen geldzorgen hebt. Geen acute of grote zorgen tenminste.

Geen rekeningen die er nog liggen en die eigenlijk niet betaald kunnen worden. Ik herinner me ook die tijd nog goed.

Al die angsten en schaamte en al dat denkwerk om steeds met de goedkoopste oplossingen op de proppen te komen, dat kost zoveel energie en slaap.

6. Je hoeft geen lening af te sluiten voor een auto.

Autorijden is duur. Maar soms erg handig. Autorijden wordt nog duurder als je een lening voor je auto afsluit. Of nog erger: een private leasecontract.

Basisregel: met private lease rijd je standaard boven je stand.

Een auto betaal je het best direct helemaal. En als je dat niet kan, dan kies je een simpeler model.

7. Je bent niet bang voor de toekomst.

Met een vermogen en je inkomen en uitgaven op orde is het een stuk prettiger om na te denken over je eigen toekomst.

Waar zou je over 10 jaar willen wonen? Wanneer wil je stoppen met werken? Of ander werk doen? Wil je ooit nog een grote reis maken? Tijd vrijmaken voor vrijwilligerswerk of mantelzorg? Zodra je geldzaken het toelaten, zijn deze vragen en gedachten niet standaard deprimerend meer, ‘omdat het toch niet realistisch is’.

Dit is voor mij een van de grootste veranderingen geweest. Ik had vroeger niet eens door dat ik mezelf automatisch afsloot voor dit soort levensvragen. Ik kan niet verder kijken dan volgende week, zei ik altijd. Nu niet meer, en dat is een echt gevoel van rijkdom.

8. Je leeft onder je stand.

De enige manier om genoeg geld over te houden voor een vermogen, is door minder geld uit te geven dan je verdient. Dat doe je door te besparen en vooral geen leningen af te sluiten.

Nu mijn vermogen verder groeit, gaat ‘mijn stand’ steeds verder omhoog. Maar ik blijf er wel consequent onder leven.

9. Je houdt je vermogen bij.

Ik gebruik zelf het Excelletje dat je hieronder ziet staan. Daarin tel ik al mijn bank- en belegginssaldo’s op. Meten is weten. Meten is ook inspirerend. Want je zal na een tijdje zien hoe snel en relatief makkelijk het gaat om dat bedrag omhoog te krijgen. En dan gaat het nog sneller omhoog!

10. Je hebt geen probleem met soms een dure aankoop.

Misschien is het puur een cadeau voor jezelf. Of een noodzakelijke aankoop. Hoe dan ook, je kan het geld uitgeven. Als je een goed budget hebt, dan kan je extra geld opzijzetten voor die ene designbank. Of dat schilderij. Of wereldreis. Of als dat je ding is, die luxere auto.

Ik kocht onlangs een doosje wijn (Ginja Ninja Orange, 2023, verdejo maceré) voor 97 euro. Dat was voor het eerst in mijn leven. Het voelde (en smaakte) geweldig.

11. Verlies van je baan of opdrachtgever is niet het einde van de wereld.

Dit is voor mij ook een gamechanger. Dat deze angst nu weg is, geeft me zoveel tijd en ruimte om na te denken over nieuwe projecten en ideeën. Een vicieuze cirkel is daarmee doorbroken.

Dankzij dat noodfonds van 6 x mijn maanduitgaven, kan ik sowieso zes maanden zonder inkomen leven. Als ik de rest van mijn vermogen inzet nog langer.

Maar door mijn inkomstenbronnen te diversifiëren, is het sowieso onwaarschijnlijk dat ik in een keer al mijn inkomen kwijtraak.

12. Je investeert in jezelf.

Die extra tijd geeft je ook de mogelijkheid om nieuwe skills aan te leren, gerichter te zoeken naar ander of nieuw werk of zelfs een opleiding te doen. Dat zijn investeringen die zich terugbetalen.

13. Je hebt overwaarde op je huis.

Nu heb je dat in Nederland in het huidige klimaat al snel. Maar zo niet, dan is het fijn om extra af te kunnen betalen aan die hypotheek. Heb je een hoge hypotheekrente? Dan kan het zelfs rendabel zijn om wat sneller af te betalen.

14. Je hebt je zorg goed geregeld.

De tandarts is nog steeds niet leuk. Maar de angst voor de rekening is wel weg. Ik hoef ook niet meer eerst mijn bankafschrift te controleren, voordat ik een aansluitende afspraak maak bij de mondhygiënist. Ik doe het standaard. Goed voor de tandjes.

Dankzij mijn vermogen kan ik ook het eigen risico van mijn zorgverzekering maximaliseren op € 885, voor een korting op mijn premie. Anderzijds kan je makkelijker een aanvullende verzekering afsluiten, als je die nodig denkt te hebben.

15. Je geeft geen geld uit uit verveling.

Het is geen schande om eens een miskoop te doen of geld te verkwisten (zie punt 17). Dat kan de beste overkomen. Maar ik merk wel dat ik nu zoveel betere doelen zie voor mijn geld. Voorheen wist ik niet wat ik ermee moest doen, als ik wat extra geld over had. Dat was gevaarlijk. Want dan ligt verspilling op de loer.

Nu denk: indexfonds, noodfonds aanvullen, crypto potje, goud of toch crowdfunding? Alles kan. Er zijn zoveel betere keuzes.

16. Je kan meer geld weggeven.

Nog een keuze: weggeven aan een goed doel. Dat kan ook.

Iedereen kan doneren of investeren in goede doelen. Maar, laat ik eerlijk zijn, het gaat een stuk makkelijker als je genoeg geld over hebt.

Niet alleen omdat je meer geld hebt, maar ook meer tijd om het in je gedachten toe te laten. Ook maakt de afwezigheid van extra kopzorgen het simpeler om willekeurige, leuke acties te ondernemen, zoals rekeningen betalen in cafés en restaurant,

Een andere manier is investeren in ondernemers in economisch opkomende landen, wat ik doe via Lendahand.

17. Je bent niet bang voor fouten, gemiste rekeningen of missers.

Ons financiële systeem is ingewikkeld. Toeslagen van de overheid vragen dat je je toekomstige inkomen moet inschatten. Rekeningen of facturen kunnen kwijtraken. Banken kunnen het slachtoffer worden van fishing-aanvallen (hallo, Bunq!). Hoe duurzaam je ook koopt, een miskoop is altijd mogelijk.

Soms kan zo’n fout je duur komen te staan. Dat kan iedereen overkomen. Maar als je je zaken goed geregeld hebt, is een totaal faillissement dan geen gevolg. Angst daarvoor is nu verdwenen.

18. Je kan als ondernemer risico’s nemen.

Dit gaat niet over gokken. Gokken is altijd slecht.

Risico nemen is een van de basisbeginselen van goed ondernemerschap. Hoe meer je probeert en experimenteert hoe groter de kans op succes. Dat vergt meestal een investering van tijd en/of geld. Het kan ook zonder die twee, maar dan is het risico op totaal faillissement groot. Je hebt een financiële basis nodig om meer risico te kunnen nemen. En zo eventueel meer succes te kunnen behalen.

Mij stelde het in staat om tijd te besteden aan het bouwen van een affiliate-site: enqueteboer.nl.

19. Je zorgt voor de toekomst van je kinderen

Iedereen spaart voor zijn (klein)kinderen. Maar vroeger had ik continu het idee dat ik dat niet genoeg deed.

Nu is het mogelijk om niet alleen te sparen, maar ook te beleggen op naam van mijn kinderen. Hoe eerder je begint, hoe zekerder ze zijn van rendement. Ik doe dat zelf bij Brand New Day, waar het simpel en goedkoop kan.  

Financieel robuust worden

Deze lijst is niet bedoeld als ultieme checklist voor rijkdom of geluk. Het zijn mogelijke veranderingen. Mijn veranderingen. Veranderingen waar ik me meestal niet bewust van ben.

En overigens maak ik nog vaak genoeg fouten. Ook ben ik nog vaak genoeg bang om geld te verliezen. Hoe meer geld je hebt, hoe meer je immers te verliezen hebt.

Het doel is om financieel robuuster te worden. Om jezelf in staat te stellen verder te kijken dan de korte termijn. Om beslissingen te maken voor de lange termijn. Beslissingen die je onafhankelijk maken van anderen en instanties en die je een foutmarge geven. Een kreukelzone.

Beslissingen die je later zal herinneren als de juiste.


RUILEN
2. 🖊️ Ruilspel: 8 gitaarlessen te ruil

Ik heb nog steeds acht gitaarlessen. Het zijn privélessen en ze zijn te volgen bij Guitar Academy van gitarist Wim den Herder. Zijn school zit in Amsterdam en Zaandam.

Ik wil deze gitaarlessen (het mogen ook drumlessen zijn) graag met je ruilen, voor iets groters of beters. Reageer op deze mail of ergens op mijn social media.

PS. Het is mijn plan om daarna verder te ruilen, totdat ik uiteindelijk iets heb dat misschien wel een ton waard is. Ik beloof dat ik dat geld of item niet voor mezelf hou, maar zal weggeven.


VERMOGEN
3. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Pas op de plaats

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Weinig gebeurd deze week. Over de hele linie zakt alles een beetje.

Het aandeel ASML schoot omhoog, maar niet genoeg om het verlies van de rest goed te maken.

Ik had ook geen tijd om aanpassingen te doen. Mijn portefeuille is ook zo goed als zomerklaar. Maar daarover de komende weken meer.

O, ja, het dashboard van mijn indexfondsbeheerder Meesman is geüpgraded en oogt nu niet meer als een site uit 2008, maar als eentje uit 2013. Mooi, en gelukkig nog altijd heel degelijk.


💼 Ondertussen op LinkedIn: ‘Doei, doei, DUO!

✍️ Nieuwe column op Intermediair: Spaar nooit voor de hoogste rente.

🦋 Filmpje op Libelle TV: 5 superconcrete tips om nu geld te besparen.


Apps die ik aanraad

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (Tot 30 juni, check voorwaarden).

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,7%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Tijdelijk tot € 100 welkomstbonus (Tot 15 juni, check voorwaarden).

Santander Bank: 3,66% spaarrente bij Santander. Vrij opneembaar, geen maximum, of minimum.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. ‘Beste. Investering Ooit.’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur.