- Betering
- Posts
- Betering #144 - 12 ultieme boeken over geld voor je cadeaulijst
Betering #144 - 12 ultieme boeken over geld voor je cadeaulijst
En een nieuwe belegging in mijn portefeuille
BOEK | PODCAST | AANBEVELINGEN | SPONSORS
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week: Boekentips, vastgoed, eerder stoppen met werken, mijn portefeuille en meer.
GESPONSORDE TIP
Investeer vandaag 15 minuten van je tijd en bespaar voor de rest van je leven. Surebird zorgt dat jij nooit meer te veel betaalt voor verzekeringen. Gebruikers besparen gemiddeld 500 euro per jaar – een investering van je tijd die zich jaar na jaar terugverdient. En het beste? Al je verzekeringen overzichtelijk op één plek en één aanspreekpunt voor je schades. Check nu jouw premie.
‘Superervaring! Vergeleken met de oude verzekering bespaar ik een hoop geld en nu heb ik alles in 1 overzicht. Afsluiten ging snel en makkelijk.’ - Jeroen
TIPS
1. 12 boeken die je beter met geld maken
Lezen is leuk.
Het is ook ontzettend gezond. Ga maar na: lezen is goed voor je concentratie (minder afleiding van social media en zo), voor je geest (minder stress), voor je schrijfvaardigheid, voor je geheugen en voor je ontwikkeling.
En soms is het ook goed voor je geld.
Want we leren veel te weinig over geld. Op school bijna niet, en thuis vaak ook weinig. We kopiëren slechts geldgedrag van onze ouders, of ons dat nu helpt of juist niet.
Mijn financiële educatie begon pas echt op mijn 36e. Toen ging ik lezen over geldzaken.
En ja, toen ging ik sparen en beleggen.
Daarom zijn hier mijn favoriete 12 boeken over geld van dit moment. Enkele dubbelen met de lijst van vorig jaar, maar dat komt alleen maar omdat ze nog steeds favoriet zijn. Favorietst.
In deze verzameling boeken komen allerlei aspecten over geld aan bod: besparen, FIRE, uitgeven, vermogen opbouwen, psychologie, economie en beleggen.
Het zijn uitstekende cadeautips voor Sint of Kerst.
Om te vragen of, nog beter, om te geven.
In willekeurige volgorde…
1. FIRE - Charlotte Van Brabander
Wil je op jonge(re) leeftijd stoppen met werken? En meer weten van de ins en outs van FIRE (Financially Independent, Retire Early) dan is dit een goed boek. De Vlaamse Charlotte vertelt aan de hand van haar eigen ervaringen hoe ze op weg is naar financiële vrijheid. Daarbij komen zaken aan bod als planning, sparen, je mentaliteit en (summier) beleggen. Prettige introductie in de materie.
2. De hangmatbelegger - Yoran Brondsema en Tim Nijsmans
Alles wat je altijd al wilde weten over indexbeleggen. En meer. Aangezien dit voor simpele tonnairs (to be) als wij de beste manier van beleggen is, kan het geen kwaad om te weten hoe het precies werkt. Dat lees je in dit boek. Ook geven ze voorbeeldportefeuilles met ETF’s en fondsen. Handzaam.
3. Slapend Rijk - Oeds-Jan Postma
Ook een boek over passief beleggen, maar dan minder technisch en minder uitgebreid dan De hangmatbelegger. In vlotte en inspirerende hoofdstukjes legt Oeds-Jan, bekend van Miljonair met een gewone baan, uit wat zijn plan is als het aankomt op rijk worden. Zijn geldplan komt sterk overeen met dat van mij (of andersom), maar hij legt wel andere accenten. Uitstekend voor de echte beginners.
4. Aandelen selecteren als een pro - Rowan Nijboer
Wil je een stapje verder gaan en beleggen in afzonderlijke bedrijven met de kans op een hoger rendement dan de markt als geheel? Dan is dit boek heel leerzaam. Rowan vertelt hoe hij al jaren de markt verslaat met hogere rendementen uit losse aandelen. Hij legt in klare taal uit hoe hij aandelen selecteert, en welk systeem hij daarbij hanteert.
5. De havermelkelite - Jonas Kooijman
Altijd goed om ook te lezen hoe het niet moet. Daarover kan Jonas in geuren en kleuren vertellen. Wat aanvankelijk begon als een lollig Instagramaccount over hoofdstedelijke yuppen die hun geld tot op de laatste cent opmaken aan luxezeepjes, zuurdesembrood, oranje wijn en andere statussymbolen, is nu een diepgravende analyse geworden over de jongste generatie superconsumenten. Leuk, totdat het herkenbaar wordt.
6. De psychologie van geld - Morgan Housel
Dit boek is al wat ouder, maar nog altijd van levensbelang voor mij. In 20 hoofdstukken behandelt Morgan evenzoveel struikelblokken en psychologische blokkades die ervoor zorgen dat de meeste van ons slecht of maar matig met hun geld omgaan. Ego, trots, marketing, hebzucht en andere emoties zitten ons vaker dwars dan we denken, als we financiële beslissingen maken. Daar bewust van zijn is de eerste stap naar betering.
7. Het simpele pad naar rijkdom - JL Collins
Ook een klassieker, wat mij betreft. Wat aanvankelijk een advies aan zijn dochter was, werd een boek over financiële vrijheid, en hoe je die creëert door je uitgaven onder controle te houden en vooral veel te investeren in, jawel, daar zijn ze weer, indexfondsen. De fijne no-nonsens toon en aanpak van JL doen je dit boek zo uitlezen.
8. The Year of Less - Cait Flanders
De Canadese Cait Flanders deed 2 jaar geen (niet-noodzakelijke) uitgaven en schreef daarover dit inspirerende boek. Ze geeft tips en advies voor iedereen die een eigen tijdelijke koopstop wil proberen en daarmee zijn geldzaken wil transformeren.
9. Vaarwel, spullen - Fumio Sasaki
Dit is een van de meest inspirerende boeken die ik over minimalisme las. De Japanse Fumio realiseerde zich dat al zijn materiële bezittingen hem eerder ongelukkig maakten dan blij. Dus besloot hij het gros van zijn spullen weg te doen. Hoe hij dat deed en hoe dit zijn leven verrijkte vertelt hij in dit dunne boekje. Als je één boek over het onderwerp wil lezen, laat het dan dit boek zijn.
10. Profit First - Mike Michalowicz en Femke Hogema
Deze is voor alle beginnende freelancers en ondernemers. Over hoe je een systeem opzet dat je winsten veiligstelt en je onderneming steviger maakt. Zorg met dit boek voor financiële rust, ook binnen je bedrijf, en dan kan je pas echt gaan werken aan je persoonlijke geldzaken.
11. Over geld praat je wel - Vincent Kouters
Dit is natuurlijk mijn eigen boek. Misschien ken je het al, maar ik wil het toch noemen, omdat hier zo’n beetje alles in samenkomt. Al mijn ideeën, tips en obsessies met geld. Van besparen, leven met minder, beleggen (al dan niet vanuit een hangmat) tot de psychologie. De ondertitel is: Hoe word je tonnair en al het andere wat je altijd al had willen weten over je geldzaken.
12. Het verhaal van mijn schaarste - Marieke Groen
Een roman tenslotte. Waargebeurd. Over wat er gebeurt als je consequent te weinig hebt in je leven. Te weinig geld. Maar ook te weinig vrienden, contact, liefde, gezondheid en zelfrespect. Tekorten die elkaar allemaal versterken. In het boek kijkt Marieke terug op haar leven. En ze bedenkt haar eigen theorie. Een theorie van schaarste. Een leuk, pijnlijk en belangrijk verhaal.
VERMOGEN
2. 🤑 De tonnairsportefeuille
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Vastgoed.
Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.
Woensdag was een raar dagje. De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen was niet wat ik had gedacht en gehoopt. Huilen. Tegelijk zorgde die uitslag voor een mega-winst op mijn aandelen. Smullen.
Knalgroen in DEGIRO (de helft van mijn aandelen)
Smullen en huilen tegelijk geeft een rare sensatie. Een cocktail van schuldgevoel, schaamte en hebzucht. Enfin, het hoort er allemaal bij, bij beleggen.
Overigens is de kans ook aanwezig dat Trump met zijn inflatie-aanjagende plannen op de lange termijn juist schadelijk is voor de Amerikaanse aandelenkoersen. Dagkoersen zoals hierboven zeggen heel weinig.
Zoals altijd: de waan van de dag (week, maand of presidentsperiode) bepaalt niet mijn beleggingsstrategie. Ook nu niet.
In het overzicht hierboven is die mega-winst nog niet te zien, omdat er een kleine vertraging in de cijfers zit. Volgende week gaan we hoogstwaarschijnlijk wel een dikke plus zien. Dat wordt smullen.
Spaargeld. Ik moest even wat opnemen, omdat de uitbetaling van sommige van mijn facturen blijkbaar wat langer duurt.
Koopzegels. Deze staan boven de 1000 euro, nog binnen het jaar. Dat zal 1200 euro worden in 12 maanden. Zomaar extra gespaard. In januari zal ik beslissen wat ik ermee ga doen: sparen, beleggen, hypotheek? Of …
Vastgoed. Ja, je leest het goed. Eindelijk weer eens een nieuwe categorie. Vastgoed dus. In mijn boek heb ik een hoofdstuk met de titel ‘Vastgoed vast slecht?’, om maar aan te geven dat ik lang niet overtuigd was van deze belegging. Te veel gedoe en risico.
Maar toen ontdekte ik de vastgoedfondsen van Synvest. Deze geven me het idee dat het ook in mijn portefeuille past. Ik koos hun ‘Dutch Realestate Fund’. Je kan er klein beginnen, vanaf 100 euro per maand. Verder is het simpel, volautomatisch en met een maandelijkse dividenduitbetaling (voorschot). Lees voordat je het doet alle voorwaarden goed door op hun site. Belangrijkste om te weten is dat het echt een lange termijninvestering is. De eerste drie jaar kost uitstappen daarom extra. Ook kan het wat langer duren. Met andere woorden: deze is voor de gevorderde tonnair.
Mijn dashboard bij Synvest
3. 🚀 Links en tips
💰 Bericht op LinkedIn: Van pompbediende naar achtvoudig miljonair
📺 Goed met Geld Show op Libelle TV: Wil je eerder stoppen met werken? Zó gaat dat lukken.
🖊️ Artikel voor SharePeople: Freelancer, zo regel je al je geldzaken – 13 fantastische geldtips voor freelancers
♻️ Ruilspel: Ik heb een vintage mountainbike, een Proflex 757 mountainbike uit 1997, te ruil tegen iets beters (of net zo goed).
Apps die ik aanraad
INDEXBELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met zeer lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Actie (tot december): tot € 125 welkomstbonus.
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.
Peaks. Handige app voor de ultieme beginnende beleggers. Supersimpel met automatische inleg: dagelijks, maandelijks, wisselgeld of percentage van salaris.
BELEGGEN
DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.
Synvest. Voeg Nederlands vastgoed aan je portefeuille toe. Vanaf 100 per maand, en met maandelijkse dividend-uitbetalingen.
Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.
Lendahand. Ik steun ondernemers in ontwikkelingslanden door te investeren in hun crowdfundingprojecten. Actie: met de code BETERING500 is je eerste investering tot 500 euro gegarandeerd.
SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.
Bunq. 3,36% rente voor nieuwe klanten. (2,01% voor oude tegoeden.) Handige online bank met prettige automatiseringen. Spaarrekening is gratis.
BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik, om te verdienen, besparen, controleren, sparen en beleggen.
SureBird. Bespaar honderden euro’s op verzekeringen en laat ze automatisch jaarlijks vergelijken.
VERDIENEN
GfK enquêtes: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.
YouGov: Dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.
MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!
Lees verder
➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.
➡ Is deze mail doorgestuurd? Word zelf gratis lid door hier te klikken.
Wat vond je van deze Betering? |
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.