• Betering
  • Posts
  • Betering #112 - Zo beleg ik simpel en voordelig in bitcoin en andere crypto

Betering #112 - Zo beleg ik simpel en voordelig in bitcoin en andere crypto

En een doodenge terugblik in mijn portefeuille

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: hoe ik naar crypto kijk, simpel beleggen in bitcoin, een doodenge terugblik in mijn portefeuille en meer.

GESPONSORDE TIP

Bespaar tijd en geld door razendsnel te boekhouden. In minder dan 10 minuten per week ben jij zeker van een foutloze boekhouding. Factureer vanaf je mobiel in je eigen huisstijl. Test Informer nu gratis en word Zeker van je Zaak.


1. Zo beleg ik simpel en voordelig in bitcoin en andere crypto

We moeten het over bitcoin hebben.

Het heeft 112 afleveringen van Betering geduurd, maar ik kan er nu echt niet meer omheen.

Ik was huiverig, omdat het zo’n onderwerp is dat óf mensen wegjaagt óf mensen aantrekt die er heel veel over weten, sowieso veel meer dan ik. Wat kan ik dan nog zeggen?

Nou.

Ik heb wel al sinds jaar en dag een plukje crypto op mijn vermogensoverzicht staan.

Ik krijg daar vragen over. Dus vind ik (al is het maar voor mezelf) dat ik het moet uitleggen.

Ik zal het kort proberen te houden.

De cryptowereld heeft veel weg van een religie. De utopische belofte van crypto – een totale revolutie van ons geldsysteem, waarbij onafhankelijkheid en vrijheid centraal staan – is voor velen aanlokkelijk. Ook ik ben geïntrigeerd.

Ik zou mezelf een crypto-agnost willen noemen. Een twijfelaar, iemand die niet weet welke kant hij moet geloven en alle opties openhoudt.

Dat brengt ons bij de eerste vraag.

Is crypto niet een grote scam?

Ik had het al over de felle tegenstanders en felle voorstanders van crypto.

Beteringlezer Jeroen (net als ik crypto-agnost) stuurde me vorige week deze verhelderende (en licht hysterische) docu van de Britse YouTuber James Jani over het grote gevaar dat crypto zou zijn.

Lang verhaal kort: Het is een grote oplichtersbende.

Er is inderdaad genoeg bewijs dat een groot deel van dit wereldje vol profiteurs en cowboys zit.

Tegelijkertijd zijn er genoeg profeten. Twee daarvan zijn de broers Bert en Peter Slagter. Zij schreven het boek Ons geld is stuk. En waarom bitcoin de oplossing is. Ze constateren een wezenlijk probleem:

‘Voor een groeiende groep Nederlanders wordt het steeds lastiger om vermogen op te bouwen. Ze beginnen hun loopbaan met een flinke studieschuld. Huizen zijn onbetaalbaar. Op spaargeld krijg je geen rente meer. Ze worden slapend arm.’

Volgens de broers is er een mogelijke oplossing: bitcoin. In hun boek leggen ze uitgebreid uit hoe dit zou werken. Tegelijk garanderen ook zij niet dat bitcoin een succes wordt.

‘Het staat nog in de kinderschoenen en kan nog ontzettend veel niet.’

Mijn probleem: ik vind beide kanten een overtuigend punt maken.

Ja, er is een serieuze belofte en kans dat digitaal geld de toekomst heeft. Het past in de bredere ontwikkeling dat alles in onze levens in toenemende mate digitaler wordt (of je dat nou leuk vindt of niet).

Kijk ook naar de zogenaamde tokens in games.

Ik weet het via mijn kinderen, die zakgeld meteen omrekenen naar Robux (de digitale muntjes die je alleen in het computerspel Roblox kan gebruiken) of Brawl Star coins. Zo lang er vraag naar is, heeft het waarde.

Het is met cryptogeld net als met ‘echt’ geld: zolang mensen erin geloven dat die briefjes in je hand of cijfertjes op een scherm de waarde hebben die ze aangeven, dan is dat zo. Hetzelfde geldt voor crypto.

En ja, tegelijk is de technologie zo nieuw en soms nog wankel dat een leger aan profiteurs daar een slaatje uit probeert te slaan. Zie bovenstaande docu.

Waarom heb ik crypto?

Omdat ik een langetermijnspel speel. Alles in mijn portefeuille zou idealiter in waarde moeten toenemen de komende 10 of 20 jaar.

Mocht crypto een blijvertje zijn, dan ben ik voorbereid. Dan weet ik hoe het werkt, waar ik wezen moet, waar ik vooral niet wezen moet en hoef ik niet op mijn zestigste alsnog over te stappen.

Daarom denk ik dat een bescheiden portefeuille in enkele van de grootste cryptocoins (bitcoin, ethereum en misschien nog iets anders) een te verdedigen investering is. Juist nu de technologie nog in de kinderschoenen staat.

Het is ook een risico! Absoluut. Daarom reserveer ik ook maar enkele procenten van mijn vermogen voor deze crypto-portefeuille.

Mocht het allemaal toch een ontiegelijke scam blijken en verlies ik al mijn digitale geld, dan ben ik niet failliet.

Hoe koop en bewaar ik bitcoin?

En dan nu praktisch. Hoe?

Ik heb de afgelopen jaren allerlei dingen uitgeprobeerd. Waar ik achter ben gekomen:

  • Het is voor mij (en ik denk voor bijna niemand) NIET verstandig om actief te gaan handelen met crypto. Net als met aandelen.

  • Ik ben een HODL’er, zoals men in de cryptowereld pleegt te zeggen. Ik Hold On for Dear Life. Ik koop en verkoop niet als de prijzen weer eens gaan dalen. Denk lange termijn.

  • Ik wil automatisch periodiek inleggen, zodat ik er zo min mogelijk over hoef na te denken.

  • Liefst wil ik een mandje (net als bij mijn aandelen) met daarin de meest gebruikt digitale munten van dat moment.

Ik heb het nu als volgt geregeld. Mijn crypto nu staan bij:

Hier begon ik 6 jaar geleden. Dit is een Nederlands bedrijf. Dat geeft mij toch wat extra vertrouwen. Niet dat het hier niet fout kan gaan, maar nabijheid helpt wel. Ze zijn bereikbaar in het Nederlands (soms) via de mail.

De app en website zijn simpel en toegankelijk.

De tarieven zijn normaal tot laag. De transactiekosten zijn 0,25%. Er zijn geen beheerskosten.

Mijn Bitvavo-account

Mijn Finst-account

Dit is een relatief nieuwe speler, ook uit Nederland. Ik ging er vorig jaar heen, omdat ze als een van de eerste automatisch periodiek beleggen in crypto aanbieden. Inmiddels biedt Bitvavo dat ook aan.

Maar ook fijn: de tarieven zijn ietsje lager: 0,15% per transactie. En geen beheerskosten.

Maar het echte voordeel van Finst zijn hun ‘slimme bundels’ (extra kosten: 0,10% per maand). Dit zijn die mandjes waarover ik het had, een soort ETF’s met cryptomunten erin. Je kan bijvoorbeeld investeren in de Top2 (dat zijn bitcoin en ethereum), Top5, Top10 en Top25 meest gebruikte crypto’s. Zo spreidt je je geld en je risico.

3. Coinbase

Voor de volledigheid: ik heb ook nog een plukje bitcoin staan bij Coinbase, een Amerikaanse cryptobeurs.

Dat was een terugbetaling van het ter ziele gegane Celsius. Ik ben er nog niet aan toegekomen om dat over te schrijven naar Finst of Bitvavo, maar dat komt nog wel.

Zo heb ik het geregeld, en daar ben ik nu blij mee. Er zijn nog vele andere manieren. Dit is absoluut geen advies, maar slechts een tip. Crypto is geen noodzakelijk onderdeel van een vermogensportefeuille. Het is wel leuk en leerzaam en misschien verstandig om het al een beetje te leren kennen.

Drie terugkerende vragen over crypto

Hoe werkt bitcoin nu precies?
Dat kan ik hier niet uitleggen, maar NOS heeft ooit een prima uitlegvideo over Bitcoin gemaakt.

Zijn er ook andere manieren om in crypto te beleggen?
Ja, er bestaan ook een crypto ETN’s (lijkt op een ETF), zoals ‘VanEck Bitcoin ETN’ en ‘VanEck Crypto Leaders’. Deze kan je gewoon bij je bekende ETF-boer kopen, zoals Degiro. Dat is lekker simpel, maar voor dat gemak betaal je ook. Een van de goedkoopste is die tweede: 1,5% kosten per jaar, verwerkt in de koers. Dat is dus meer dan de gelijksoortige bundels bij Finst.

Hoe vervuilend is crypto?
Ook hier is al veel over gezegd. Waar het op neerkomt: het verschilt per munt. Het algoritme achter Bitcoin is van nature erg energieslurpend. Maar het wordt steeds beter: volgens onderzoek in 2022 is 60% van de gebruikte energie duurzaam opgewekt. Andere munten, zoals ethereum, hebben andere algoritmes en zijn al een stuk milieuvriendelijker. Leuk om te weten: Finst heeft nu een bundel met de naam ‘Green’, waarmee je investeert in de meest duurzame cryptomunten.


2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Count my blessings

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Daar gaan we weer, verder omhoog. Indrukwekkend weekje met alles op groen.

300 euro op mijn spaarrekening en de 3 euro aan koopzegels zijn inleg. De rest is allemaal rendement. Oftewel: winst waar ik niets voor heb hoeven doen, behalve een gecalculeerd risico nemen. Dus dit is een onwaarschijnlijk goed weekresultaat.

Alweer. Alleen al dit jaar is mijn vermogen gestegen van 124K naar 143K.

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die deze nieuwsbrief nu een maand of wat lezen en dit elke week zien en denken: ja hoor, dit geloof ik onderhand niet meer. Dit klinkt te goed om waar te zijn.

Mijn antwoord:

Dat is het ook. Vergeet niet: een paar maanden is een momentopname. Beleggen doe ik voor een termijn van minimaal 10 of 20 jaar.

Check voor de lol eens alle nieuwsbrieven uit 2022, waarin ik bijna elke week een verlies noteerde op mijn beleggingen. En als ik dan weer eens 1000 euro inlegde, dan kwam het weektotaal onder de streep alsnog uit op ongeveer 0 euro.

Hier zie je een grafiek van mijn geld in het indexfonds van Meesman. 2022 begon met winst en eindigde met verlies.

Maar juist door in een berenmarkt zoals in 2022 toch in te blijven leggen, hoe frustrerend ook, gaat het in een stierenmarkt zoals nu des te sneller omhoog.

Dat is de investering die ik toen deed.

Voor de ramptoerist (en om mezelf nederig te houden) hier nog eens een legendarisch vermogensoverzicht van mij van 12 mei 2022, getiteld Serenity now!

Zo kan het dus ook. En zo zal het ook ooit weer gaan.

Count your blessings.


💼 Ondertussen op LinkedIn: ‘Realistische werk-, geld- en gezondheidshacks.

🎤 Podcast Over geld praat je niet met Aaf Brandt Corstius: over het Ferrari-syndroom en andere zaken die we onszelf wijsmaken over geld.


Apps die ik aanraad

SPAREN
Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaardeposito’s bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Vergelijken en afsluiten is gratis.

BELEGGEN
Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker. Met periodiek beleggen in ETF’s én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

Centraal Beheer. Simpel indexbeleggen met lage kosten (voor hun Wereldwijd Aandelenfonds). Nu tot € 125 bonus bij openen.

Gold Republic: Via hun superhandige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Simpele en handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige want automatische cashback-app. De enige die ik gebruik.

Energiekiezer. Handige vergelijker voor stroom- en gastarieven.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek over tonnair worden met simpele middelen, turbosparen en simpel beleggen.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.