• Betering
  • Posts
  • Betering #113 - Claim je rijk en andere winstgevende tips

Betering #113 - Claim je rijk en andere winstgevende tips

En mijn nieuwe spaarshow op Libelle TV

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: subsidie voor spaarders en beleggers, de 10 meest waardevaste auto’s, een groene obligatietip, mijn nieuwe spaarshow op Libelle TV en meer.

En we hebben onze 9000e abonnee mogen verwelkomen! 🎉 Succes met jullie gelddoelen.

GESPONSORDE TIP

Bespaar tijd en geld door razendsnel te boekhouden. In minder dan 10 minuten per week ben jij zeker van een foutloze boekhouding. Factureer vanaf je mobiel in je eigen huisstijl. Test Informer nu gratis en word Zeker van je Zaak.


1. Claims, subsidies, obligaties en meer winstgevende tips

Nieuwe maand, nieuwe geldtips uit mijn verzameling.

Dit keer onder anderen voor zzp’ers, autorijders, bodemliefhebbers en spaarkringmensen.

Een aantal tips zijn weer opgestuurd door lezers. Veel dank daarvoor.

Doe er je voordeel mee.

🟢 Krijg betaald om te beleggen of sparen voor je pensioen

Ik herhaal deze tip voor de duizenden nieuwe lezers van deze nieuwsbrief sinds eind vorig jaar. Want hij is te goed om te missen. Bovendien lopen sommige van deze regelingen eind juli af.

Oog voor Impuls is een door de overheid gefinancierd initiatief om zzp’ers en werkgevers in de culturele en creatieve sector te stimuleren hun geldzaakjes goed te regelen.

Wie specifiek wil sparen of beleggen voor zijn of haar pensioen en/of wie een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid afsluit, kan een aanzienlijke bijdrage in de kosten (of de inleg) aanvragen. Er zijn regels, dus lees die goed door. Het werkt echt! Ik ontving een tijd terug 120 euro vanwege een afgesloten pensioenrekening. Het kan ook met terugwerkende kracht.

🟢 Claim je rijk! Dit zijn alle lopende claims

Van Beteringlezer Vita kreeg ik een onverwachte tip: de claimservice van de Consumentenbond. Heb je een woekerpolis afgesloten? Is je privacy geschonden door Google of TikTok? Reed je ooit met zo’n sjoemeldieselauto? De Consumentenbond zoekt jou om samen met een zo groot mogelijke groep een rechtszaak aan te spannen en het onrecht te vergoeden. Aanmelden is gratis, je betaalt alleen achteraf bij eventueel succes.

De nieuwste claim is tegen Samsung. Er zijn namelijk tegen de regels in prijsafspraken gemaakt, waardoor televisies duurder werden. Als je tussen 2013 en 2018 een TV hebt gekocht, kom je in aanmerking voor compensatie.

🟢 Een nieuwe Toyota Prius voor 11.000 euro

Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik ben een fervent ANWB-lezer geworden🤓. Een gecombineerde liefde voor auto’s en bespaartips doet dat met je. Vorige week schreven ze een artikel met de 10 meest waardevaste auto’s van dit moment. Dat zijn dus auto’s die het meeste opleveren, als je ze weer inlevert. Een goede tip om ook daar naar te kijken bij aanschaf van een nieuwe.

Het algemene beeld is dit: benzine- en hybride auto’s zijn het meest waardevast. Met als absolute topper de Toyota Prius. Deze auto behield gemiddeld 70% van zijn waarde na 5 jaar en 75.000 kilometer. Nieuw kostte hij: 37.200 euro. Maar de netto nieuwprijs was dus eigenlijk maar 11.000 euro.

🟢 Investeer je geld in de verbetering van onze bodem

Nog een tip van een Beteringlezer. Deze is van Pam en goed voor het milieu. Stichting Aardpeer wil grond opkopen die door intensieve landbouw en veehouderij is uitgeput. Deze willen ze regenereren en dan uitgeven aan natuurvriendelijke boeren.

Daarvoor zoeken ze geld. Iedereen kan nu obligaties kopen. Met andere woorden: je geld aan Aardpeer uitlenen in ruil voor een rentevergoeding. De rente die je krijgt is 1% per jaar. Maar je investeert dan ook in een betere bodem en natuur.

De looptijd is 12 jaar, en er is een eenmalige transactie fee van 1%. Check voor andere voorwaarden de site. De inschrijving sluit al snel, op donderdag 11 april.

Check overigens hetzelfde platform Duurzaam Investeren voor nog meer impactvolle investeringen. Let wel: dit is doorgaans risicovoller dan een gemiddeld aandelenfonds.

🟢 Sparen gaat samen sneller, in een spaarkring

Deze week leerde ik het fenomeen spaarkring kennen. In haar column in de Volkskrant vertelde Ibtihal Jadib erover.

‘Tijdens het lezen herinnerde ik me ineens hoe vroeger een tante van me maandelijks met een groep buurvrouwen een spaarpot beheerde. Iedere maand legden alle vrouwen een geldbedrag in en bij toerbeurt kreeg telkens een van hen de pot. Het was een eenvoudige manier om geld te sparen en mijn tante kon haar vreugde nauwelijks bedwingen als het haar beurt was om de pot te innen. Met glimmende ogen stak ze het geldstapeltje discreet weg in haar boezem, duidelijk niet van plan om haar man in te lichten over de financiële meevaller.’

Ze noemt ook de stichting Cash2grow, die uitlegt hoe je een spaarkring start.

🟢 Wij, Beterlingen, sparen …

Ten slotte heeft collega-geldschrijver Mevrouw Hoefnix het manifest waarover ik het twee weken geleden had serieus genomen, verbeterd en gebruikt om haar spaardoelstellingen en -drijfveren duidelijk te krijgen.

🟢 Rectificatie: ga NIET handelen in bitcoin

Normaal ga ik achteraf geen typfouten verbeteren, maar deze was wel erg ongelukkig.

Vorige week schreef ik over bitcoin en crypto. In de volgende zin was het nogal cruciale woordje NIET wegegevallen.

Het is voor mij (en ik denk voor bijna niemand) NIET verstandig om actief te gaan handelen met crypto.

Ik ga ervan uit dat iedereen dat wel begreep. Maar toch. Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor grote financiële fiasco’s.

Overigens hoorde ik deze week van Finst, mijn favoriete crypto-boer, zoals ik vorige week schreef, dat ze nu een welkomstactie hebben voor nieuwe klanten: € 20 euro bonus (bij een minimale inleg van € 1000). Dat kan wellicht net dat laatste duwtje in de rug zijn.


2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Een beetje niks

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Sparen: 11 euro rente op mijn spaargeld deze week. Daar kan ik mee leven.

Aandelen: Ik kocht deze week voor een kleine 900 euro aan extra aandelen Nike. De koers van Nike is al maanden aan het dalen vanaf 120 dollar, en ik had al die tijd een kooporder uitstaan op 90,99 dollar (psychologische prijs;). Hoewel het nog altijd goed gaat op de beurs, zijn er genoeg bedrijven die niet mee delen in alle winsten. Nike is er zo een. Tegenvallende resultaten zijn de reden.

Ik denk dat Nike nog wel even blijft bestaan en dat het heus wel weer goed komt met die sportschoentjes van ze. Daarom blijf ik erin vertrouwen als belegging. En omdat ik mijn losse aandelenportefeuille wil uitbouwen en al sinds oktober 2023 geen aankopen meer deed, denk ik dat het nu een opportuun moment is.

We zullen zien.

Zonder die storting en aankoop, stond het resultaat ook hier dus rond de nul.

Overig: Verder koelde bitcoin even af en deed ik prijzige paasinkopen in de supermarkt waardoor mijn koopzegelboekjes juist heel heet werden. Daar doe ik het allemaal voor.


🎤 Podcast Over geld praat je niet met Aaf Brandt Corstius: over oplichting, belastingperikelen, NS-hacks en met groot en belangrijk nieuws.

🦋 Ik heb mijn eigen show op Libelle TV! De eerste aflevering van de Goed met Geld show staat nu online. Over hoe je spaardoelen wél haalt. (Beetje onwennig nog voor die camera, maar dat schijnt een kwestie van gewenning te zijn.)


Apps die ik aanraad

SPAREN
Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaardeposito’s bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Vergelijken en afsluiten is gratis.

BELEGGEN
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker. Met periodiek beleggen in ETF’s én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 bonus bij openen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (bij minimum van €1000).

BESPAREN
Woolsocks. Een handige want automatische cashback-app. De enige die ik gebruik.

Energiekiezer. Prettige vergelijker voor stroom- en gastarieven.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek over tonnair worden met simpele middelen, turbosparen en simpel beleggen. Tweede druk!

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.