- Betering
- Posts
- Betering #62 - Simpel budgetteren voor je vermogen
Betering #62 - Simpel budgetteren voor je vermogen
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week met een kant-en-klaar budgetplan voor beginnende spaarders, een nieuwe podcast vol anti-tips, een kijkje in mijn portefeuille en meer.
1. Budgetteren voor beginners
Om een vermogen, buffer, pensioen, ton (of hoe je het ook noemen wil) op te bouwen, zal je moeten sparen.
Sparen is periodiek geld opzijzetten. Dat kan maandelijks. Maar ook wekelijks (in kleinere bedragen), als je sneller effect wil zien.
Om serieus te kunnen sparen, moet je dus geld overhouden. En als dat niet lukt of niet goed genoeg leuk, moet je gaan budgetteren.
Probleem is dat niemand van budgetteren houdt.
Ik niet, jij ook niet. Dat kan allerlei redenen hebben.
Je maakt het te saai door veel te gedetailleerd bonnetjes in te scannen en ingewikkelde Excelbladen in te vullen.
Je hebt geen concreet doel om voor te sparen en mist daardoor motivatie.
Je bent te ambitieus (Miljonair! Stoppen met werken op je dertigste!) en sorteert voor op een mislukking.
Je bent niet eerlijk en budgetteert te weinig uitgaven of inkomsten.
Je doet alles handmatig, terwijl je geldstromen moet automatiseren.
Veel van deze fouten zijn voor mij herkenbaar geweest. Ik ben zo iemand die enthousiast ergens aan kan beginnen, maar als ik na een korte tijd geen resultaten zie, dan raak ik gedemotiveerd.
Daarom heb ik dat hele budgetteren anders aangepakt.
Mijn motto: houd het simpel en concreet.
Het is een kwestie van één keer alles goed instellen en er dan een jaar lang niet of nauwelijks meer naar omkijken.
Dit zijn de stappen van mijn budgetplan:
1. Wat wil je bereiken?
Dit is je grote voornemen. Ik wilde mijn geldzaken onder controle krijgen door tonnair te worden. Je kan ook een pensioen willen regelen. Of financieel onafhankelijk willen worden. Dit is waar het je allemaal om te doen is. Maar als spaardoel is het nog te abstract en te groot.
2. Stel concrete, realistische doelen voor een korte termijn.
Dit doe je om gemotiveerd te blijven. Mijn eerste doel was binnen een jaar een geldbuffer van 10.000 euro te hebben. Het kan ook zijn dat je een (studie)schuld van 4000 euro wil afbetalen voor het eind van het jaar. Of als je al wat verder bent, wil je misschien 800 euro per maand kunnen inleggen op een beleggingsrekening.
3. Bereken hoeveel je maandelijks moet sparen om je doel te bereiken.
Ik wilde dus een geldbuffer van 10.000 euro. Ik had 4000 euro spaargeld en had dus nog 6000 nodig. Dat betekende dat ik 500 euro per maand moest inleggen. Als je 800 euro per maand wil kunnen inleggen, heb je maandelijks, jawel, 800 euro nodig.
4. Zoek uit of je genoeg geld hebt om je doel te bereiken.
Dit houdt in dat je je maandelijkse inkomsten en uitgaven naast elkaar legt. Kijk naar je lasten voor een heel jaar en deel die door twaalf. Zo tel je ook zaken mee als (gemeente)belastingen, vakanties en auto-onderhoud.
Hetzelfde doe je voor je inkomsten, zodat ook vakantiegeld, terugbetaalde hypotheekrente en andere teruggaven meetellen. Nu weet je hoeveel geld je maandelijks overhoudt en ontdek je misschien dat je maar 300 euro per maand over hebt om te sparen voor je geldbuffer.
5. Maak aanpassingen zodat er meer geld vrij komt.
Dit kan op verschillende manieren. In eerste instantie zou ik kijken naar uitgaven waar op te bezuinigen valt. Als ik 200 euro per maand tekort kom voor mijn doel, ga ik op zoek naar een besparing van 200 euro per maand.
Pas in tweede instantie zou ik zoeken naar een manier om mijn inkomsten te verhogen, misschien met een loonsverhoging, een bijbaantje of door spullen te verkopen op Marktplaats.
Als dat allemaal nog niet genoeg oplevert, kan je een minder ambitieus doel stellen. Kijk wat er verandert als je je doel een paar maanden later bereikt. Lukt het dan wel?
6. Automatiseer je spaargeld.
Dit is het punt waarbij je moet vertrouwen op je berekening en een automatische overschrijving kan instellen. Dit kan bij iedere bank. Zo breng je jezelf niet in de verleiding om geld uit te geven dat eigenlijk bestemd is voor je concrete doel.
Dat was het.
Als de automatische overschrijvingen lopen, is het van belang om niet te vaak met de berekeningen en bedragen te gaan sollen. Probeer te vergeten dat je dat geld überhaupt hebt.
Eén keer per half jaar kan je het budgetplan opnieuw doorlopen en narekenen om te kijken of alle bedragen nog actueel zijn.
Inkomsten, uitgaven en doelen kunnen veranderen. Mensenlevens ook trouwens.
In mijn boek Over geld praat je wel, dat medio mei uitkomt, staan nog vele andere manieren om sparen. Via de link kan je reeds reserveren.
2. 🤑 De tonnairsportefeuille
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Mini-bankencrisis
Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.
Het rommelt in de financiële wereld. In één week ging een Amerikaanse bank failliet en een andere, Zwitserse was even in gevaar. In dit stuk in de Volkskrant wordt het helder uitgelegd.
Al deze onzekerheid en het trauma van 2008 zorgen ervoor dat alle aandelen (niet alleen die van de banken) dalen. Overigens heb ik ook een knuistvol ING-aandelen die de afgelopen tijd -15% deden.
Jammer, maar helaas. Toch zie ik nog geen reden tot paniek.
Bitcoin en andere crypto profiteren van dit nieuws en worden gezien als aanvaardbaar alternatief voor de banken. +18% in mijn portefeuille.
Ik ben nog altijd tonnair.
Verder geen wijzigingen.
3. 🚀 Links en tips
☀️ Wat moet je vooral niet doen met je geld. Naar aanleiding van wat lezerspost, behandelen Aaf en ik in de podcast de beste anti-geldtips.
🏫 In de Volkskrant schreef ik: drie bespaartips die goed voor je portemonnee en gezondheid zijn.
🐦️ Ondertussen op Twitter:
Drukproef corrigeren. Het is bijna klaar.
— Vincent Kouters (@kouters)
3:59 PM • Mar 15, 2023
📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol en ben je niet lid? Oude afleveringen lezen en lid worden kan hier.
📚️ In mei 2023 verschijnt mijn boek OVER GELD PRAAT JE WEL. Over hoe je tonnair wordt en je geldzaken op orde krijgt. Reserveren kan hier:
Apps die ik aanraad
Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.
Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.
Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin. Voor de lange termijn. Met deze link de eerste week geen handelskosten.
Youfone: Goedkoop bellen doe ik via sim-only van Youfone. Met deze link krijg je € 10 korting.
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn gesponsord.