• Betering
  • Posts
  • Betering #89 - Boeken die je rijk kunnen maken

Betering #89 - Boeken die je rijk kunnen maken

En mijn nieuwe ETF-portefeuille

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin 3600+ abonnees tips en inspiratie krijgen over geld en beleggen.

Deze week: de beste boekentips, een nieuwe podcast en eindelijk wijzigingen in mijn aandelenportefeuille.

1. Deze boeken kunnen je rijk maken

Om goed met geld om te gaan, hoef je maar één ding te kunnen.

Lezen.

Vroeger dacht ik dat geldzaken een bovenmatig rekenkundig inzicht vereisten. Dat je er adviseurs voor nodig had of zelf economie gestudeerd voor moest hebben. En dat je er, om echt ergens te komen, vanaf het begin al veel geld voor nodig had.

Allemaal onwaar.

Sparen, besparen en zelfs beleggen kan bijna iedereen.

Het enige dat je wil weten is hoe anderen dat hebben gedaan.

Preciezer: hoe anderen de vele valkuilen hebben ontlopen die er zijn als je met geld bezig bent: angst, hebzucht, FOMO, vastgeroeste geldovertuigingen.

Beter met geld worden is een kwestie van slechte gewoontes afleren.

Geld en geldzaken bevinden zich voor 90 procent op psychologisch terrein, zoals we geldschrijver Morgan Housel hieronder ook zullen zien zeggen.

Rijk wordt degene die de minste fouten maakt. Die zich niet laat gek maken. Die weet wat er mogelijk is.

En daarvoor hoeven we alleen maar van anderen te horen hoe we dat doen.

Boeken lezen dus.

Of podcasts luisteren, zeg ik als podcastmaker. Hoewel een goed boek over het algemeen compacter en efficiënter is. Zeg ik als auteur van een geldboek.

Door boeken te lezen (en enkele blogs) heb ik geleerd om van nul honderdduizend euro te maken.

Dat idee, dat dat mogelijk is, leidde ertoe dat ik zelf ook een boek heb geschreven over geld en hoe je het vergaart.

Maar dat weten de meeste lezers van deze brieven al. Daarover wil ik het nu niet hebben.

Ik wil het hebben over de boeken die mij hebben geïnspireerd.

Ik maakte vorige week een lijstje, omdat Aaf en ik het in de podcast over geldzelfhulpboeken hadden. We noemen de behulpzame en minder behulpzame boeken die we lazen.

Enkele luisteraars vroegen om het lijstje dat ik maakte, met handige links en beschrijvingen.

Dit is die boekenlijst.

Morgan Housel citeer ik niet voor niets regelmatig in mijn eigen boek Over geld praat je wel. Hij zegt nou eenmaal veel wijze dingen. In deze Amerikaanse bestseller toont hij aan dat geld vooral psychologie is. Met sprekende voorbeelden en anekdotes laat hij zien dat we onze eigen grootste vijand zijn, als het gaat om goed met geld worden. En hoe we ons daar tegen kunnen verzetten.

Niet per se heel praktisch, maar een verdiepend en verrijkend boek. Ik noem het hier als eerste, omdat je eigen karakter de grootste blokkade is, als je beter met geld wil omgaan.

Om een idee te krijgen van de bedwelmende, overtuigende manier waarop Housel over geld schrijft, hier een recente blogpost van hem: Over een aantal alom bewezen nadelen aan rijkdom.

De Amerikaan J.L. Collins is een goeroe. Samen met de Canadees Mr. Money Mustache is hij een voor de voorlopers van de oneline FIRE-beweging: mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven. Zijn blog was voor mij in 2018 een eye-opener. Kraakheldere en doodeenvoudig na te leven artikelen die mij op pad hielpen, nadat ik al even aan het ploeteren was met beleggen. Dit boek bevat zijn beste artikelen en is zeer lezenswaardig.

Als je tegen scrollen kunt, is alles ook te lezen in de vorm van oude blogartikelen. Vooral zijn ‘stock series’, over het gemak, nut en succes van indexbeleggen is een aanrader.

Gerhard Hormann schrijft de betere aflossingsporno. Zijn methode is anders (aflossen) dan de mijne. Maar zijn doelen zijn hetzelfde: financiële vrijheid en onafhankelijkheid. Als je nog de keuze moet maken of je gaat beleggen of aflossen, dan is dit boek fijne inspiratie voor dat laatste. Maar eigenlijk is het interessant voor iedereen die bewuster met geld om wil gaan. Met veel tips en ideeën die voor elke geldnerd interessant zijn. Hormannfans kunnen daarna snel door met zijn opvolgers Het nieuwe nietsdoen en Eindelijk hypotheekvrij!

Hanneke en Rob zijn zelfbenoemde vrekken, in de jaren negentig oprichters van De Vrekkenkrant (die nu nog bestaat als Genoeg) en bedenkers van de term consuminderen. Hun boek Je geld of je leven. Op weg naar financiële onafhankelijkheid kan je tegenwoordig - heel toepasselijk - gratis downloaden. Het boek is zeer aan te raden.

Al in 1995 schreven Van Veen en haar man over zaken die 15 jaar later wereldwijd pas hip echt werden gemaakt door geldbloggers als Mr. Money Moustache en de daaropvolgende FIRE-hype. Ze hebben het over realistische doelen stellen, sparen, beleggen en – voor het grootste deel – besparen. Het hoofdstuk ‘Consuminderen‘ is 60 pagina’s lang, met ellenlange lijsten met tips en trucs om geld te besparen. Heel praktisch.

Wie een stapje verder wil gaan dan simpele ETF’s en wil beleggen in bedrijven, heeft veel aan dit heldere boek. Rowan Nijboer legt het uit. Hij heeft het uitsluitend over waardebeleggen: hoe je voor langere termijn een portefeuille met aandelen kiest en samenstelt. Dit doet hij met een minimum aan ruis, afleiding en technische uitweiding. En ook hij deelt veel van de leerzame fouten die hij zelf maakte de afgelopen jaren.

Dit boek is niet voor de ultieme beginner. Hóe je aandelen koopt, moet je al weten. Maar het is onmisbaar en inspirerend voor iedereen die eindelijk eens slimme keuzes wil maken.

Wie eindelijk wel eens een duidelijke en realistische uitleg wil lezen over bitcoin en de hele cryptobende zou dit boek moeten lezen. De broers Slagter geven ruiterlijk toe dat cryptomunten nog heel veel niet kunnen. Maar zijn wel enthousiast over de vernieuwende mogelijkheden ervan. En over de oplossingen die bitcoin en bitcoinachtigen kunnen bieden op de problemen die ons financiële stelsel kent. Ons geld is stuk is een nuchter Hollandse uitleg zonder dat je stiekem een verdienmodel ingepiepeld wordt.

Verwacht geen praktische tips over hoe en waar je bitcoin koopt. Maar een bredere, theoretische uitleg.

*

Dit waren mijn favoriete boeken. Ik keek vooral naar boeken met een praktische inslag, waardoor je geïnspireerd wordt om direct actie te ondernemen. Dat vind ik zelf altijd de fijnste.

Protip. Bijna al deze schrijvers hebben ook blogs en websites waarop je al flink veel kan lezen zonder meteen een boek te hoeven kopen.

Wil je alle kennis en tips uit deze boeken in één compact boek terugzien, dan raad ik natuurlijk mijn eigen boek aan: Over geld praat je wel. Daarin komen al deze onderwerpen ook terug. Lekker makkelijk.

2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Shuffle

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Fondsen. Zoals ik vorige keer aankondigde heb ik mijn hele portefeuille opgeschoond.

Alle ETF’s die ik had bij DEGIRO, heb ik omgezet naar VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF ACC, oftewel VWCE. Het dividend herbeleggende wereldfonds van Vanguard. VWRL, het dividend uitkerende fonds van Vanguard, heb ik nog aangehouden. Ik zou die ook kunnen omzetten naar VWCE. Maar dat kostte me nog meer transactiekosten, dus even niet. Misschien later.

Ik heb nu dus twee aandelen-ETF’s bij DEGIRO. In plaats van zes. Dat is een stuk simpeler. Mijn andere fonds bij Meesman heb ik uiteraard gewoon aangehouden.

Tegelijk ben ik ook begonnen aan een compleet nieuwe losse aandelenportefeuille. Binnenkort daarover een uitgebreid bericht in Betering met al mijn keuzes. Via bovenstaande link naar Portfolio Dividend Tracker kan je nu al zien wat ik aan het doen ben.

Goud. Deze week schoot de waarde van goud omhoog. Uit analyses begrijp ik dat dit komt door de geopolitieke onrust, met name die in Israël en Palestina. Goud wordt een ‘safe haven’ voor je geld genoemd in tijden van onrust.

Crypto. Zelfde verhaal als goud. Alleen is deze belegging natuurlijk veel speculatiever, en is goud te verkiezen boven bitcoin als ‘veilige belegging’ indien je wat rustiger wil slapen.

Koopzegels. Ik heb in de AH-app Premium aangezet. Dat kost 12 euro per jaar. Ik ga er wel twee keer zo snel koopzegels van sparen. En ik krijg nog andere kortingen, die me niet zo boeien. Als het goed is moet dat netto winst opleveren. Ik ben benieuwd.

🐦 Ondertussen op LinkedIn: Uit de shit komen is mogelijk.

🎤 Ik was te gast in de taalpodcast Vet Simpel van Silke Polhuijs: We hadden het over mijn taalgebruik. Hoe leg je complexe onderwerpen simpel uit?

📢 En dan is er nog onze eigen podcast Over geld praat je niet: Geldzelfhulp

Apps die ik aanraad

Bunq: Hier bankier ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Brand New Day voor automatisch indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaald.

Wool socks. Een automatische cashback-app.

Homewizard. Ik bespaar op energie en water met hun meters.

Youfone: Simonly is de only way to go, als je wil besparen. Goedkoop en simpel.

Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen. Ontvang 25 of 50 euro tegoed met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

Zo kan ik je verder helpen

➡ Lees mijn boek Over geld praat je wel en laat je vermogen groeien.

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder ‘apps’ zijn gesponsord.