- Betering
- Posts
- Betering #44 - Zo kom ik aan passief inkomen
Betering #44 - Zo kom ik aan passief inkomen
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week over passief inkomen. Bestaat het wel? En zo ja, hoe kom je eraan?
Verder een nieuwe podcast, hoe je aan hogere spaarrentes komt en een kijkje in mijn portefeuille.
1. Passief inkomen, mythe of mogelijk?
Als je op personal financeblogs rondkijkt, kom je al snel de term passief inkomen tegen.
Vaak wordt passief inkomen gezien als de heilige graal. Actief inkomen is inkomen in ruil voor tijd, zoals werken in loondienst.
Passief inkomen zou je krijgen in ruil voor niks doen. ‘Lekker op de bank liggen, terwijl er geld binnenkomt,’ lees ik op een blog van nota bene de Rabobank.
Ja, lekker, maar ook onrealistisch.
En onwenselijk.
Het idee van passief inkomen als manier om rijk te worden, is populair geworden mede dankzij het boek Een werkweek van 4 uur van de Amerikaan Timothy Ferriss. De ondertitel is: ‘Ontsnap aan de 9-tot-5-mentaliteit en leid een rijk leven’.
Ik ben er geen fan van. Ferriss heeft het in zijn boek vooral over het uitbesteden van werk, vaak in lagelonenlanden, en daarop dan een flinke marge pakken. Het is een soort millennial kapitalisme.
Andere zaken die online vaak worden opgevoerd als passief inkomen: bloggen, online cursussen verkopen, dropshippen, garageboxen verhuren en een webshop.
Nou, als er iets veel bloed, zweet en tranen kost, dan is het wel bloggen (al dan niet via een nieuwsbrief als deze) of een webshop uitbouwen tot een succes. Je kent vast wel iemand met een online winkeltje. Ik weet in ieder geval genoeg om er nooit aan te beginnen.
Dropshipping
Het nog erger. Over dropshippen schreef journalist Jeroen van Bergeijk ooit een heel grappig artikel in de Volkskrant. Samen met zijn zoon begon hij de online winkel Toppie Toppie Super Spul. Ze verkochten totaal overbodige producten uit China. De winkel was een kant-en-klaar dropshippakket.
Een dropshipper is de online versie van een tussenhandelaar. Het hele verkoopproces wordt ook nog eens voor je geautomatiseerd en aan het eind vang je wat marge. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet.
Uit het artikel blijkt ook dat ze alleen geld verdienden als ze al hun tijd spendeerden aan het promoten van hun foute winkel. Zo wordt je nog steeds niet slapend rijk.
Om nog maar te zwijgen over de immorele kant van het verhaal.
De suggestie dat je even iets in elkaar draait en dan de rest van je leven op je lauweren kan rusten, is een valse.
Ik heb het in een eerdere nieuwsbrief al eens gehad over schaalbaar inkomen. Dat is een betere term, voor inkomen dat je niet krijgt in ruil voor je tijd, maar in ruil voor je idee.
Royalties op een boek zijn bijvoorbeeld schaalbaar inkomen.
Rente, rendement en dividend
De enige manier waarop je echt van passief inkomen kan genieten, is door rente, rendement of dividend te ontvangen op beleggingen.
Het is mogelijk om geld te verdienen met geld door te beleggen. Dat kost je, als je het goed doet, nauwelijks tijd.
Een pensioen is in wezen de meest pure vorm van passief inkomen. En zorgen voor ons al dan niet vervroegde pensioen is precies waar we nu mee bezig zijn.
Maar dan nog: je moet wel eerst dat geld bij elkaar sprokkelen. En dat kost tijd en werk.
Laten we dat werk zo leuk mogelijk houden.
Passief inkomen is een mythe.
In een nieuwe aflevering van onze podcast praten Aaf Brandt Corstius en ik uitgebreid over passief inkomen, wat het is en hoe we het willen krijgen.
We starten met tips voor zuinig energieverbruik, creatief kinderbijslaggebruik en stevige stijgingen in de hypotheekrente. En wat is eigenlijk het verschil is tussen een ETF en indexfonds? We bespreken we het fenomeen slapend rijk worden met passief inkomen. Kan dat eigenlijk wel? We nemen de creatieve inkomstenbronnen van onze luisteraars door: van dropshoppen tot de verkoop van naaipatronen en dividendbeleggen. Is het écht passief? Vincent geeft de voorkeur aan andere termen. Passief of niet, simpel is het nooit.
2. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Eindsprint in zicht?
Ik zat deze week na te denken over mijn aandelenportefeuille. Geïnspireerd geraakt door onze eigen podcastaflevering over passief inkomen, bedacht ik dat ik misschien meer dividendaandelen moet hebben.
Dat zijn aandelen die 1 of 4 keer per jaar een beetje cash uitkeren. Vaak tussen 1 en 4 procent van de waarde ervan. Dividendaandelen zorgen voor extra (passief!) inkomen, zonder dat je daarvoor aandelen hoeft te verkopen. Ik vind aandelen verkopen erg moeilijk. Je doet het nooit op het juiste moment.
Zolang je dat extra inkomen niet nodig hebt, kan je dat weer herinvesteren. Dan koop je er extra aandelen van.
Ik zou nu losse dividendaandelen kunnen kopen. Maar welke dan?
Ik kan ook een ETF kopen met daarin de 100 of 1000 beste dividendaandelen. Dat lig je gelijk in een gespreid bedje.
Maar er bestaan ook weer tientallen verschillende 'high dividend'-ETF's.
Volgende week heb ik een keuze gemaakt.
Verder weinig nieuws in mijn portefeuille. Ik hoop op een klassieke eindejaarsspurt omhoog op de beurs. Dat zou mijn 12% verlies over dit jaar nog een beetje kunnen goedmaken.
3. 🚀 Links en tips
🐖 Nieuwe column in de Volkskrant. Over de do's en dont's van sparen in het buitenland.
💰 Ik weet niet of ik veel studenten onder mijn volgers heb, maar dit is een gouden tip om rente op je studielening te ontlopen.
🎙️ Nieuwe podcastaflevering! Een heel leuke, over de verlokkingen van passief inkomen. Word je slapend rijk of eerder zwoegend arm? Verder een hypotheekdilemma, een kinderbijslagtip en meer.
📱 Personal finance is een breed onderwerp:
I love personal finance
— Gore Vidal Sassoon (@JimmyJazz1968)
3:03 AM • Nov 2, 2022
🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.
📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.
Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.
Apps die ik aanraad
Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.
SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een jubileumaanbod: 500 euro transactietegoed.
Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.
Meesman. Indexbeleggen was nog nooit zo makkelijk. Aardige mensen ook.
DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.
Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.
Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.