- Betering
- Posts
- Betering #43 - Sneller sparen met een bespaarrekening
Betering #43 - Sneller sparen met een bespaarrekening
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week met een goede spaartip en tevens bespaartip. Open een bespaarrekening!
Verder een inspirerend verhaal over een beleggende optometrist, een column over nutteloos geworden obligaties en een kijkje in mijn portefeuille.
1. De bespaarrekening: effectiever sparen
Wist je dat het woord sparen verstopt zit in het woord besparen?
Misschien zeg je nu: verstopt? Ik zie het heel duidelijk zitten! Dat klopt. Maar toch lijken veel mensen dat niet te zien.
We kennen het allemaal wel: je doet zonder morren moeite voor een kleine besparing.
Je fietst om voor een goedkopere wijn, je neemt een extra afslag om te tanken, je plakt zegeltjes voor een afgeprijsde messenset, je belt een klantenservice om een incorrecte factuur te verrekenen of je speurt stapels folders af naar de beste kortingen. Maar wat doe je met al die kleine winstjes?
Die gaan allemaal op de grote hoop. Ze verdwijnen tussen de richels van je dagelijkse geldzaken.
Of erger nog: ze worden uiteindelijk uitgegeven aan één grote, onzinnige uitgave, die ertussendoor slipt.
Je dacht: dat kan er wel vanaf, ik heb toch veel geld op mijn rekening staan. Ja, maar dat vele geld heb je verdiend door nauwgezet te besparen. Je bent uit het oog verloren dat sparen een deel van besparen is.
En dat is eeuwig zonde.
De oplossing: maak je eigen bespaarrekening.
Open daarvoor een aparte spaarrekening (of een spaardoel) bij je bank.
Daarop zet je voortaan onmiddellijk al je kleine bespaarwinstjes.
Krijg je korting op je koffie? Schrijf die euro over naar je bespaarrekening.
Tank je ergens in een bos voor twintig cent minder dan langs de snelweg? Zet die korting apart, liefst nog voordat je weer in je auto stapt.
Sluit je een goedkopere verzekering af? Sluis het verschil meteen weg van je betaalrekening.
Heb je een abonnement opgezegd? Bereken wat je kwijt was geweest als je dat nog een jaartje had laten doorlopen en maak dat bedrag over naar je bespaarrekening.
Doe dit met kortingen, onverwachte teruggaven, producten die je bij nader inzien toch niet koopt, de winst op je koopzegels, gevonden geld en alle andere voordeeltjes die je krijgt.
Zo profiteer je ook echt van je besparingen en verhogen ze je vermogen. Niet onbelangrijk, als je tonnair wilt worden.
Het extra voordeel is dat besparen nu extra interessant wordt, omdat je het saldo op die rekening kan zien oplopen. Dat motiveert.
Toen ik het deed, stonden er na een jaar duizenden euro’s op mijn bespaarrekening. Duizenden euro’s die ik anders alsnog gewoon had uitgegeven.
Op een bepaalde manier was dat dus gratis geld.
Besparen is leuk en verstandig, maar het heeft pas echt effect, als je een besparing spaart.
2. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Opkrabbelen
Dit ziet eruit als een ouderwets leuke vermogensupdate. Veel groene cijfers.
Dat was vorige week natuurlijk ook al, maar toen kwam het nog door een eenmalige uitbetaling van een aantal facturen. Nu is de winst beter verspreid over bijna al mijn beleggingscategorieën.
De meeste potjes zijn aangevuld met prima rendementen.
Het gaat naar behoren op de beurs, zelfs op de cryptobeurs.
Is dit het begin van een eindejaarsspurt omhoog? Moeilijk te zeggen. Het zou kunnen.
Maar wordt er niet nog zeker tot het voorjaar kommer en kwel voorspeld voor de economie?
Jawel, maar wat betreft de aandelenmarkt en de economie: die twee zijn niet hetzelfde. De koersen en prijzen op de aandelenmarkt zijn gebaseerd op toekomstvoorspellingen. Er wordt altijd geïnvesteerd in bedrijven die een rooskleurige toekomst worden toegedicht.
De aandelenbeurs loopt daardoor voor op de economie. Als je kijkt naar het verloop van de koersen in het verleden, dan zie je vaak dat de bodem van een berenmarkt (langdurig dalende markt) bereikt is, vóórdat de economie echt slecht wordt, met bijvoorbeeld een recessie.
Dus stel dat er voor 2023 een recessie voorspeld wordt (wat het geval is), dan kan de markt alweer aan een voorzichtige stierenmarkt (langdurig stijgende markt) zijn begonnen, voordat het goed en wel zo is.
En dan is het voor beleggers van belang om klaar te zitten.
Met andere woorden: rustig blijven zitten, geen gekke dingen doen. En altijd blijven beleggen met geld dat je langdurig kan missen.
O ja, ik noteer wel een klein verliesje op mijn crowdfundingactiviteiten bij Lendahand. Een van de leningen waarin ik (5o euro) had geïnvesteerd, kan niet volledig worden terugbetaald. Daar verlies ik een paar tientjes op. De rest van het verlies is te weten aan de deze week opeens weer dalende waarde van de dollar. De helft van de leningen waarin ik hebt geïnvesteerd staat in dollars genoteerd.
Het kan verkeren.
3. 🚀 Links en tips
📰 Obligaties zijn bijna even riskant als aandelen tegenwoordig. Een analyse van Peter de Waard in de Volkskrant.
📰 Ook in de Volkskrant: uitgebreid onderzoek naar de cappuccino-index. Deze zegt iets over de prijsverschillen in Nederland. De cappuccino is het duurst op Ameland.
🐦 Op Twitter vond ik een inspirerend verhaal over een beleggende optometrist: Hoe een gewone man een superbelegger is geworden.
💰 De nieuwste aflevering van Over geld praat je niet gaat over kinderen en geld. Ik interviewde mijn eigen zakgeldtonnairs, we bespreken beleggen voor kinderen en hielden een peiling onder luisteraars. Hoeveel zak- en kleedgeld geeft iedereen?
📱 Vallen en opstaan:
Me losing money in the markets and my wife giving me more to invest…
— Douglas A. Boneparth (@dougboneparth)
12:55 PM • Oct 24, 2022
🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.
📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.
Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.
Apps die ik aanraad
Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.
SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een jubileumaanbod: 500 euro transactietegoed.
Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.
Meesman. Indexbeleggen was nog nooit zo makkelijk. Aardige mensen ook.
DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.
Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.
Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.