- Betering
- Posts
- Betering #42 - 10 manieren om je pensioen te regelen
Betering #42 - 10 manieren om je pensioen te regelen
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week over alle manieren waarop je een goed pensioen kan regelen.
Verder een nieuwe podcast, een nieuwe column over je salaris verhogen en kijkje in mijn portefeuille.
1. 10 manieren om je pensioen te regelen.
Sommige zijn simpeler dan je denkt.
1. Collectieve regeling via je werk
De meeste mensen doen het zo. Als je in loondienst bent is het verplicht.
2. Meedoen aan het experiment dat zelfstandigen zich bij collectieve pensioenfondsen mogen aansluiten
Als je zelfstandig bent, dan kan je de komende tijd meedoen aan een experiment. Lees hier het nieuws erover. Ik zag nog geen officiële inschrijfsite.
3. De FIRE-methode: financieel onafhankelijk worden
Wie financieel onafhankelijk is, heeft geen pensioen nodig. Lees hier hoe iemand anders het deed en op 49-jarige leeftijd met pensioen ging.
4. Zelf vrij beleggen (zonder de belastingvoordelen)
Dit is wat ik doe. Dit is mijn plan.
5. Zelf sparen op een spaarrekening
Dit is de simpelste, maar tegelijk ook moeilijkste manier. Het duurt het langst.
6. Je huis is je pensioen
Dit zeggen mensen vaak. Het kan. Maar het gaat dan niet om de overwaarde van een al dan niet afbetaald huis. Die kan je alleen opnemen, als je rond je pensioenleeftijd gaat verhuizen en kleiner gaat wonen. In de praktijk lukt dat veel mensen niet.
Wat wel kan werken, is de hypotheek helemaal afbetalen, zodat je bijna geen woonlasten meer hebt. Daarmee houd je je uitgaven laag en kan je wellicht rondkomen van alleen een AOW.
Dit boek, Hypotheekvrij leven van Gerhard Hormann, moet je dan lezen.
7. Ik verkoop mijn bedrijf
Dit is een gok. Je bedrijf moet dan nog wel het verkopen waard zijn. En, niet onbelangrijk, je moet ook echt bereid zijn te stoppen met werken.
8. Pensioenbeleggen
Als je toch gaat beleggen en je hebt er geen bezwaar tegen dat je geld vaststaat tot je pensioenleeftijd, dan is pensioenbeleggen een goed idee. Ik schreef er eerder al uitgebreid over.
Ik doe dit (nog) niet, omdat ik er niet van houd dat mijn geld zo lang vaststaat. En ik zelf wel bepalen wat mijn pensioenleeftijd wordt.
9. Banksparen
Dit is het zelfde als pensioenbeleggen. Je zet geld opzij met een belastingvoordeel. Alleen wordt dat geld niet belegd voor je, maar gespaard. Het rendement is dus een stuk lager.
10. De struisvogel-methode: dat zien we dan wel
Dit een veelgebruikte methode, die soms door puur geluk ook nog wel eens wil werken.
Je kan dat puur geluk natuurlijk een handje helpen door: een vermogende partner te vinden, geen kinderen te hebben, heel zuinig te kunnen en willen leven en/of heel gezond te leven.
2. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Uitbetalingen
Eindelijk weer eens groene cijfers.
Ten eerste werd ik weer eens betaald voor werk. Als je moet factureren, zit er een fikse vertraging op uitbetalingen. Met dat geld heb ik gelijk mijn gedecimeerde cashbuffer aangevuld.
Verder deden de aandelen het aardig. De fondsen leverden deze week minder op, maar dat is een vertekend beeld. De waardes van de fondsen van Meesman (waar ik 21K heb staan) worden slechts een keer per week geüpdatet. Dus die informatie is een beetje verouderd. Juist de afgelopen dagen schiet alles omhoog.
Of het nu klaar is met de berenmarkt? Geen idee. Sommige artikelen die ik las voorspellen van wel.
Andere voorspellen dat het ergste nog moet komen.
Heerlijk, die onzekerheid (not). Maar:
The ultimate form of preparation is not planning for a specific scenario, but a mindset that can handle uncertainty.
— James Clear (@JamesClear)
12:25 AM • Oct 22, 2022
3. 🚀 Links en tips
📰 Een nieuwe Geld voor Beginners in de Volkskrant. Vol met tips over onderhandelen voor een beter salaris.
💰 De nieuwste aflevering van Over geld praat je niet gaat ook over kinderen en geld. Ik interviewde mijn eigen zakgeldtonnairs, we bespreken beleggen voor kinderen en hielden een peiling onder luisteraars. Hoeveel zak- en kleedgeld geeft iedereen?
📱 Wijze les:
🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.
📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.
Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.
Apps die ik aanraad
Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.
SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.
Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.
DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.
Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.
Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.