• Betering
  • Posts
  • Betering #40 Zo maak je besparen makkelijker

Betering #40 Zo maak je besparen makkelijker

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week over het psychologische effect verliesaversie, waarom het zo moeilijk is om te besparen en hoe je dat kan oplossen.

Verder een nieuwe column, nieuwe podcast (over pensioenen) en een kijkje in mijn portefeuille.

Betering heeft inmiddels 1130 abonnees. Dank voor het lezen allemaal!

1. Verliesaversie of nie?

Een telefoon voor minder dan de helft

Onder je stand leven is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik had keer een nieuwe telefoon nodig. Tot dan toe had ik altijd een iPhone. Ik kon een nieuwe kopen voor 445 euro. Maar omdat ik aan het besparen was, keek ik toch even verder.

Er bestond ook een telefoon van het merk Motorola voor maar 185 euro.

Qua basisfuncties waren de twee telefoons precies hetzelfde. En meer dan de basisfuncties heb ik niet nodig.

De keuze leek makkelijk.

Toch kostte het me een week twijfelen, voordat ik die maakte.

Waarom besparen zo moeilijk is.

Besparen is lastig.

Dat komt omdat je iets moet opgeven. En als mensen ergens bang voor zijn, dan is het wel iets opgeven. Die angst is vaak zo groot, dat we er alles aan doen om dat verlies teniet te doen. Echt alles. We zijn er zelfs toe in staat om gegarandeerd nog grotere verliezen te leiden om dat ene verlies maar teniet te doen.

Ja, dat is ironisch. De mens is een irrationeel wezen.

Dit irrationele gedrag wordt verliesaversie genoemd. Het is behulpzaam om te begrijpen wat dat is, als je beter met geld wil omgaan. Want juist in geldzaken speelt verliesaversie een grote rol.

Dit gedrag is aangetoond en onderzocht door de psychologen Amos Tversky en Daniel Kahneman.

Hun bevinding was dat de pijn van iets verliezen psychologisch twee keer zo sterk is als het plezier van iets krijgen.

Alleen al het idee dat we iets kunnen verliezen, veroorzaakt een sterke reactie, die lang niet altijd rationeel is.

Verliesaversie in marketing

Bedrijven maken in hun marketing vaak handig gebruik van dit gedrag.

Met zinnetjes als ‘nog maar 2 kamers voor deze prijs op onze site’ worden we door Booking bang gemaakt iets te verliezen.

Gratis proefnummers of -monsters geven ons het idee dat we al iets bezitten. Het daarna opgeven is extra lastig.

De Postcodeloterij heeft heel gemeen een compleet verdienmodel gemaakt van verliesaversie. De meeste mensen doen mee, omdat ze niet de enigen in de straat willen zijn die ooit misgrijpen. Iedereen die meedoet geeft vele euro’s uit en maakt dus hoogstwaarschijnlijk verlies, om een ander, veel onwaarschijnlijker verlies te kunnen ontlopen.

Verliesaversie is waarom levensstijlinflatie ook zo gevaarlijk is. Als we eenmaal iets hebben, geven we het heel moeilijk weer op.

Het viel mij ontzettend zwaar om een Apple in te ruilen voor een Motorola. Wat ik zou verliezen was: de status die een Appleproduct me geeft en allerlei chique apps en functionaliteiten die ik nooit gebruikte, maar die ik wel maar mooi had (FaceTime en zo).

Dat klinkt misschien onzinnig nu, maar het voelde echt als een stap terug destijds. Was ik bereid die te maken?

Lang heb ik beide telefoons in mijn winkelmandje gehad en getwijfeld. Uiteindelijk hakte ik de knoop door, in het voordeel van de Motorola.

Dit is wat ik deed: ik beloofde mezelf dat ik het prijsverschil direct mocht overschrijven naar mijn beleggingsrekening. Ik kocht er twee aandelen Apple voor. Zo bezat ik toch nog iets van het bedrijf. Maar dan wel iets dat zijn waarde behield.

In zijn algemeenheid is het altijd goed om bespaarde euro's meteen apart te zetten. Je zou er een aparte BeSpaarrekening voor kunnen aanmaken.

Tegenwoordig gaat het me meestal een stuk makkelijker af om te besparen. Deze basisregel helpt me daarbij goed:

Zie besparingen nooit als onmiddellijk verlies, maar als toekomstige winst.

2. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Inflatiechaos

Er was begin deze maand sprake van een inflatiecijfer van ruim 14%. De dreiging van een kernoorlog is alleen maar groter geworden.

Met andere worden: veel onzekerheid over de toekomst. En dat leidt tot grillige beurzen. Vorige week vrijdag gingen we hard omlaag. Maandag gingen we weer omhoog. Daarna weer omlaag.

Wat er gaat gebeuren, weet niemand. Maar dat dit een van de slechtste momenten is om uit te stappen, is wel duidelijk.

Uitloggen en iets leuks gaan doen, is mijn tip.

Ook crypto is geen pretje. Mijn bitcoins bij het failliete Celsius zijn nog altijd niet verdwenen. Zolang ik kan inloggen en een bedrag op mijn scherm te zien krijg beschouw ik ze als reëel.

Desalniettemin is de kans op totaal verlies groot. Wel las ik dat Celsius de inboedel gaat veilen en dat er redelijk wat interesse is in het klantenbestand. Ik blijf hopen.

3. 🚀 Links en tips

📰 In de Volkskrant schreef ik een antwoord op de vraag die ik soms krijg van mensen die hun geldzaken op orde willen brengen: Waar moet ik in godsnaam beginnen? Nou, hier.

👵 De nieuwste aflevering van Over geld praat je niet gaat over pensioenen en een gezinsontwrichtende app.

💰 Tweetje van mijn geldgoeroe Nassim Nicholas Taleb:

🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.

📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.

Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.

Apps die ik aanraad

  • Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

  • SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.

  • Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.

  • DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

  • Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

  • Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.

  • Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.