• Betering
  • Posts
  • Betering #40 Adem in, adem uit

Betering #40 Adem in, adem uit

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week een kort briefje met een portefeuilleoverzicht en een kijkje terug in de jaren 70.

1. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Adem in, adem uit

Een fors verlies. En het lijkt de komende tijd niet veel beter te worden.

Dit is wat ik deed:

Ik nam ruim € 2000 spaargeld op, omdat ik deze maand geen inkomen heb. Dat komt, omdat ik als freelancer nauwelijks werkte in augustus.

Bovendien wil ik mijn maandelijkse inleg van € 1000 in indexfondsen kunnen stoppen. Juist nu, nu de fondsen (dat wil zeggen de aandelen in die fondsen) goedkoper zijn dan ooit dit jaar.

Ik las dat sommige beleggers hun periodieke inleg nu even hebben gestopt, totdat de beurzen in rustiger vaarwater komen. Dat kán natuurlijk voordelig uitpakken. Maar wat is dan je plan? Ga je over drie maanden, als het dan beter lijkt, ineens drie keer je inleg overmaken? Of leg je gewoon minder in?

Enfin, ik probeer me niet gek te laten maken.

Financieel psycholoog Anne Abbenes schreef een column over alle psychologisch effecten van de constante stroom aan negatief beursnieuws. Onzekerheid, angst en vluchtgedrag kunnen leiden tot grotere verliezen dan nodig. En tot slechte financiële beslissingen.

Haar devies: adem in, adem uit.

Recessies zijn doodnormaal.

De behaalde rendementen van verleden jaar zijn gereduceerd tot een vage herinnering.

2. 🚀 Links en tips

🗑️ Ik was te gast in het podcastpraatprogramma Vink op Radio 1. Samen met Michiel van Vugt van de podcast Je geld en/of je leven. Dus reken maar dat het over geld ging.

👵 De nieuwste aflevering van Over geld praat je niet gaat over studieschulden, besparen op energie, winterdips en belegd zijn.

💰 Ten slotte een leestip voor doemdenkers:

🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.

📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.

Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.

Apps die ik aanraad

  • Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

  • SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.

  • Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.

  • DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

  • Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

  • Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.

  • Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.