- Betering
- Posts
- Betering #37 - Zo stel je haalbare gelddoelen (1/12)
Betering #37 - Zo stel je haalbare gelddoelen (1/12)
Hallo vrienden,
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week met het eerste deel van de 12-delige serie Financieel onafhankelijk worden: Haalbare doelen stellen.
En verder een flashcrash, energietips, een overzicht van mijn vermogen en meer.
1. Financieel onafhankelijk #1: Haalbare doelen
Zonder doel kan je niet scoren.
Veel mensen willen rijk worden. Dat is begrijpelijk. Geld maakt het een stuk makkelijker om je een weg te banen door deze wereld. Zo werkt nu eenmaal het systeem waarin we leven, of je dat nu leuk vindt of niet.
Geld is dus een instrument, een middel. Geld is niet het doel.
Sommigen maken de fout om geld wel als doel te zien en proberen een leven lang zoveel mogelijk ervan te vergaren. Dat is onwenselijk. Het leidt tot hebzucht, leegte en, met een beetje pech, tot criminele activiteiten.
Willen we niet.
Wij gaan het anders doen.
Wij gaan een duurzaam vermogen opbouwen.
Daarvoor moet je jezelf eerst een belangrijke vraag stellen.
Waarom wil ik vermogend zijn?
Dit lijkt een voor de hand liggende vraag, maar het zal je verbazen hoe weinig mensen deze daadwerkelijk stellen.
Rijkdom betekent voor iedereen iets anders. Voor een vriend van mij betekent rijk zijn dat hij bijna dagelijks uit eten kan, en dan liefst ook nog in de betere sterrenrestaurants. Voor een ander betekent het dat ze haar familie in Australië kan bezoeken wanneer ze maar wil.
Dit is wat rijkdom voor mij betekent:
Werk en carrière gaan enkel nog over persoonlijke ontwikkeling en het najagen van ambities, niet meer over geld verdienen.
Mijn kinderen hebben de mogelijkheid om te studeren en te wonen waar ze willen.
Duurzaam leven (biologische spullen, elektrische auto, goede doelen, etc) zonder me zorgen te hoeven maken over geld.
Wat betekent rijkdom voor jou?
Pas als je echt weet wat rijk zijn voor jou betekent, kan je het ook worden.
Als je weet waarvoor je spaart (geluk, kinderen, planeet) dan spaar je een stuk makkelijker.
Vervolgens kan je uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt voor je doelen. Ik heb bedacht dat ik financieel onafhankelijk wil worden. Dat zou betekenen dat ik, in theorie, niet meer hoef te werken voor mijn uitgaven.
Daarvoor heb ik 500.000 euro nodig. Dat berekende ik al eens eerder met de 4%-regel.
Omdat ik dat bedrag te groot en abstract vind, heb ik om te beginnen (ik begon met niks) mezelf het doelbedrag van 100.000 euro vrij vermogen gegeven. Geen miljonair, maar tonnair dus.
Dit is mijn geldplan om tonnair te worden.
Dure schulden afbetalen
Besparen
Noodfonds creëren
Indexbeleggen
Bijverdienen
Doorzetten
Simpel? Ja. Maar dat is ook de bedoeling. Simpel is nou eenmaal het meest rendabel als het gaat om geld. Zeker voor leken, zoals wij.
Complexere plannen betekenen vaak grotere risico’s. En als je als leek iets moet zien te mijden als de pest, dan zijn het wel grote risico’s. Grote risico’s gaan vaak ten koste van een goede nachtrust.
En laat het ultieme doel van ons plan nu juist zijn om comfortabel te kunnen leven. Een goede nachtrust is daar een niet te onderschatten onderdeel van.
Kortom: houd het simpel.
De volgorde der dingen ligt overigens niet vast. Wie aan zijn vermogen gaat werken, begint over het algemeen met het oplossen van eventuele schulden. Het gaat dan vooral om de dure schulden. Studieschuld en hypotheek kunnen uitzonderingen zijn.
Maar tegelijk met het afbetalen kan je uiteraard al beginnen met besparen. Besparen is eigenlijk altijd een goed idee.
Ook kun je alvast een begin maken met het sparen voor een noodfonds of zelfs wat beleggen.
Met name beleggen is complexe materie. Ik zal het over een aantal weken zo simpel mogelijk uitleggen, maar dan nog vergt het enige oefening. Dus het kan geen kwaad om alvast met je tenen in het water te gaan staan om te wennen aan de (nogal schommelende) temperaturen op de beurs.
Doorzetten ten slotte is misschien wel het belangrijkste onderdeel van dit plan. Het plan is simpel, de uitvoering is dat niet. Een ton heb je meestal niet binnen een jaar. Ik doe er nu bijna drie jaar over en ben er nog net niet.
Er zijn veel variabelen die allemaal invloed hebben: je inkomen, je spaarpercentage, je vermogen om te besparen en je risicobereidheid bij beleggen. En je moet gemotiveerd zien te blijven als het even tegenzit. Want ja, het gaat absoluut wel eens tegenzitten.
Daarover in de volgende weken meer.
Huiswerk: volgende week deel 2: Bereken je vermogen. Verzamel alle saldi van al je (spaar)rekeningen en oude sokken, en tel die bij elkaar op. Dit is je startkapitaal.
2. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Inflatie of niet?
Afgelopen dinsdag sloeg er een bom in op de Amerikaanse aandelenmarkt. En daarmee ook in de rest van de wereld, want alle financiële markten zijn sterk afhankelijk van de Amerikaanse.
Het werd in de media de slechtste beursdag sinds juni 2020 genoemd. Wat er precies in juni 2020 gebeurde, weet ik niet meer, maar het klonk dramatisch.
Wat gebeurde er nu? Instanties maakten bekend dat de Amerikaanse inflatie in augustus is gestegen tot 8,3% (ten opzichte van vorig jaar augustus). Dat was een hoger dan verwacht cijfer. En dus kelderden de beurzen.
Inflatie leidt tot dalende beurzen om uiteenlopende redenen.
Mensen hebben minder koopkracht, en dus minder geld over om te beleggen.
Hoge inflatie leidt vaak tot verhogingen van de rentetarieven door de centrale banken. Daarmee wordt geld (leningen) duurder en dat drukt de te verwachten groei van bedrijven.
De angstaanjagende nieuwsberichten die dit alles oplevert leiden zelf ook weer tot meer angst en daarmee een negatieve spiraal.
Enfin, als ik naar mijn portefeuille kijk, dan is er van een crash weinig te merken. De beurzen waren eind vorige week, net voor dit nieuws dus, namelijk flink gestegen. Dus zo bezien valt het allemaal wel mee.
Weer een voorbeeld van de helende kracht van uitzoomen.
3. 🚀 Links en tips
❄️ Op Financieel Onafhankelijk Blog verscheen een nieuw artikel met originele ideeën om te besparen op energie en dan vooral warmte.
🧒 In de Volkskrant alles over de financiële opvoeding van je kind. 'Bij de overgang naar 18 jaar zie je het vaak misgaan.’
🎙️ Een nieuwe aflevering van Over geld praat je niet. Aaf Brandt Corstius en ik praten in deze podcast over huizen kopen, geven onderhandelingstips, memoreren mijn bitcoinfiasco en noemen de exacte bedragen van onze portefeuilles.
📰 Ik schreef in de Volkskrant over mijn drie nieuwe gelddoelen voor dit najaar. Met tips voor hoe je zelf simpele gelddoelen kan stellen.
This is perfect.
— Land$hark 🦈 (@iamlandshark)
2:52 PM • Sep 15, 2022
🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.
📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.
Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.
Apps die ik aanraad
Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.
SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.
Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.
DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.
Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.
Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.