• Betering
 • Posts
 • Betering #35 - Nooit te oud om tonnair te worden

Betering #35 - Nooit te oud om tonnair te worden

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week met een inspirerende brief van een 63-jarige lezer die tonnair gaat worden.

En verder met een boekentip, een overzicht van mijn vermogen sinds 2019 en een nostalgisch filmpje voor de oudere millennial onder ons.

1. Nooit te oud om tonnair te worden

Ik kreeg deze zomer een heel aardige brief van een lezer.

En bovendien: heel inspirerend.

Deze man, laten we hem Jan noemen, was nooit arm. Maar beleefde pas onlangs zijn financiële ontwaking, zoals ik het wel eens noemde.

Hij schrijft:

Dat heeft bij mij geduurd tot ik 63 was! Ik ben mijn hele leven ZZP’er (adviseur, trainer, coach) en heb vier kinderen en een scheiding op mijn 48e achter de rug. Ik reed met BMW’s en Porsches, maar had nooit meer en ook nooit minder dan grofweg €10.000, voor eventuele noodgevallen.

Mede dankzij corona (net zoals bij mij) werd Jan gedwongen na te denken over geld en behoeftes.

Dit is wat hij toen deed:

 • Auto's vervangen door een kleinere

 • Spullen wegdoen

 • Kleiner wonen

 • Een vermogen opbouwen om financieel vrijer te worden.

Hij is inmiddels een halve tonnair en wil in ieder geval een hele tonnair worden.

Belangrijker nog, zoals hij zelf schrijft, is dat hij zich bewust is geworden van zijn voorbeeldrol als vader en opa. Hij wil nu zijn kinderen en kleinkinderen inspireren om hetzelfde te doen. Of er in ieder geval over na te denken.

Geweldig.

Inspiratie is waar het om gaat, als we over geld praten.

Iedereen heeft andere levens, andere behoeftes en andere financiële middelen. Niemand kan een ander precies vertellen wat zij of hij moet doen met geld. Dat plan moet je zelf maken.

Maar anderen inspireren en informeren over de mogelijkheden, dat kunnen we wel. En dat is precies wat ik wil doen.

En dan maakt het dus niet uit of je 23, 37 of 63 bent.

Tonnair op leeftijd

Ja, beleggen levert het meeste rendement op als je dat heel lang doet. Het rente-op-rente-effect levert duizelingwekkende bedragen op na meerdere decennia.

Kijk naar Warren Buffet (92). Hij verdiende 97 miljard van zijn vermogen van 100 miljard ná zijn vijfenzestigste verjaardag.

Hij begon met beleggen op zijn 16e.

Het grote geheim: lang leven.

Maar een goed geldplan bestaat niet alleen uit beleggen. Dat is slechts een onderdeeltje ervan.

Een bewust uitgavenpatroon, zoals Jan voor zichzelf creëerde, levert op den duur zelfs veel meer op.

Niet alleen op de lange termijn, vanwege al het geld dat je overhoudt en misschien wel belegt.

Maar ook op de korte termijn.

Kleiner wonen, auto's verkopen en spullen wegdoen of vervangen door duurzame spullen is de snelste en meest effectieve 'hack' naar rijkdom.

Noem het besparen.

Noem het FIRE.

Noem het jezelf ontworstelen aan de geselende grip van marketing.

Hoe dan ook, het gaat om je mentaliteit.

Kies je voor de onmiddellijk bevrediging van je behoefte of kies je voor de rust van een tonnair?

Ik maakte de keuze op mijn 37e. En ander misschien op haar 47e.

Jan op zijn 63e.

Het is nooit te laat om over geld te gaan nadenken.

2. 🤑 Geld tellen: op weg naar tonnair

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille. Enkel ter lering en inspiratie. Dit is geen advies.

Deze week: Uitzoomseptember

Na een zomer vol stijgende aandelen en grote persoonlijke uitgaven, waardoor mijn vermogen netto gelijk bleef, zitten we nu weer in vertrouwd gebied.

Dalende lijnen.

Vervelend allemaal, maar het hoort erbij.

Als ik uitzoom, dan ziet de groei van mijn vrije vermogen (dus geen overwaarde van huis) er zo uit:

Dat ziet er al minder erg uit.

Maar vergis je niet, ik maak flink verlies.

Ik blijf elke maand netjes minimaal € 1000 inleggen bij Meesman, en soms hier en daar nog wat extra's. En toch gaat die lijn maar niet omhoog. Grrr...

En dan kijk ik ook nog aan tegen een mogelijk verlies van bijna al mijn bitcoin, wegens een faillissement van mijn bitcoinbank Celsius.

Lekker dan.

Toch blijf ik gemotiveerd en ga ik rustig door met beleggen en vermogen opbouwen. Ik heb dit geld nog lang niet nodig, nog jaren niet, misschien wel decennia.

Altijd blijven uitzoomen.

3. 🚀 Links en tips

📰 Ik sta ook in De Morgen met mijn geldstukjes. Voor de Vlaamse tonnairs onder ons. Hier mijn verhaal over hoe ik € 3000 verdiende op Marktplaats.

📚 Boekentip. De psychologie van geld van Morgan Housel is eindelijk uit in Nederlandse vertaling. Geweldig boek over hoe wij met geld omgaan. Uitgangspunt: mensen nemen zelden financiële beslissingen op basis van rationele feiten, maar op basis van emoties, ego, trots, wrok of de stand van de sterren. Housel legt het uit en geeft handige lessen.

📻 Nostalgie is goud waard. Onderstaand filmpje met elektronica uit de jaren 80 geeft me een heel warm gevoel vanbinnen. Ik had precies zo'n tv op mijn kamer!

🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.

📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.

Volgende week vrijdag is er een nieuwe BETERING.

Apps die ik aanraad

 • Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

 • SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.

 • Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.

 • DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

 • Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

 • Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.

 • Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Geld is leuk, maar een stel goede vrienden is leuker.