• Betering
 • Posts
 • Betering #26 - Zo spaar je een cashbuffer bij elkaar

Betering #26 - Zo spaar je een cashbuffer bij elkaar

Hallo vrienden 👋

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week over sparen voor je cashbuffer.

En verder een kijkje in mijn portefeuille, een nieuwe podcastaflevering, tips om goede geldgewoontes aan te leren, en hoe je binnen 24 uur een complete online dienst uit de grond stampt.

1. Bufferen doe je zo

Ik heb dus een geldplan. Het is een simpel geldplan. Ik wil tonnair worden en dat doe ik zo:

 1. Dure schulden afbetalen 🛒

 2. Cashbuffer creëren 💰

 3. (Index)beleggen 📈

 4. Risicovollere beleggingen

 5. Doorzetten

Ik zit nu in stap 3, 4 en vooral 5. Daarover schrijf ik veel.

Stap 2 heb ik het minder vaak over. De cashbuffer.

De cashbuffer is niet sexy. Hij is ook niet heel moeilijk te begrijpen.

Maar vergis je niet: de cashbuffer moet je niet onderschatten.

De cashbuffer is het fundament van je vermogen.

Voordat je gaat beleggen is het handig noodzakelijk om een forse hoeveelheid cash te hebben. Geld dat je ieder moment kan opnemen voor al dan niet onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine, auto, een vakantie, verbouwing. Zaken waar je niet omheen kunt.

Waarom?

Meerdere redenen.

🔴 Voor dat soort uitgaven wil je namelijk niet opeens aandelen moeten gaan verkopen. Aandelen verkopen is bijna altijd verliesleidend.

🔴 Bovendien geeft een deel van je vermogen in cash ook enige stabiliteit aan dat vermogen in tijden van dalende beurzen (zoals nu). Als al je fondsen en aandelen kelderen, is het fijn om te zien dat je cashbuffer hetzelfde is gebleven. Het dempt de verliezen.

🔴 Als freelancer is die cashbuffer nog belangrijker, want je inkomsten kunnen altijd zomaar onverwacht opdrogen.

🔴 Een cashbuffer opbouwen is ook een beetje droogzwemmen, voordat je gaat beleggen. Als je niet kan sparen, kan je niet beleggen. Je zal dan onherroepelijk verdrinken op de beurs, waar de woeste baren, veroorzaakt door de eindeloze cycli van angst en euforie, iedere onvoorbereide belegger mee de diepte in zullen sleuren.

Enfin.

Hoe groot moet die cashbuffer zijn?

Dat verschilt per persoon.

Algemeen wordt geadviseerd 3 x tot 6 x je maanduitgaven.

Ik ben freelancer (ondernemersrisico), heb een koophuis (reparaties en verbouwingen) en een kleine auto (kan kapot).

Mijn stelregel voor de cashbuffer is: 6 x maanduitgaven. Dat komt neer op grofweg € 15.000.

Dat heb ik dus ook op een gewone spaarrekening staan.

Podcast: Manieren om te sparen voor je buffer

In de nieuwste aflevering van onze podcast hebben Aaf Brandt Corstius en ik het ook over sparen en bufferen, en hoe wij dat doen.

Luister hem hier:

Vincent is voor een dubbeltje geboren en wil een gulden worden. In de kritiek die hij krijgt voelen we de tijdgeest der vinkjes. Aaf moet onder ogen zien dat haar vakantiehuisje met tuintje en natuurtje geen investering is maar een luxe en er was veel spaarmoeheid. Gelukkig zijn er ook magische balkjes en bankbiljetten in kringloopboeken. Vincents aandelenafgrond is iets minder diep en Aaf kocht ETF’s.

🔴 We deden allebei de Bufferberekenaar van het NIBUD en analyseerden wat daar uitkwam.

🔴 We bespraken ook het fenomeen pinsparen, een handige manier om ongemerkt nog wat meer (of sneller) te sparen. Lees hier wat het is en bij welke banken je dat kan doen.

🔴 Ik noemde ook pinbeleggen, dat is hetzelfde als pinsparen, alleen wordt je geld dan niet op een spaarrekening gezet, maar op een beleggingsrekening. Dat kan bij Peaks.

🔴 Op LinkedIn schreef ook ik nog een stukje waarin ik uitleg hoe ik ooit in één jaar van niks naar € 4000 spaargeld ging.

Goede geldgewoontes

Waar het met sparen en geld altijd weer op neerkomt: het aanleren van goede geldgewoontes.

In de Volkskrant van vandaag leg ik uit hoe ik daar achter kwam en hoe ik dat vervolgens heb gedaan.

Het lijkt makkelijk. Als je maar genoeg geld spaart, bespaart en belegt, word je vanzelf tonnair (de bezitter van een ton) of anderszins vermogend. Maar hoe dan?

TL;DR: Sparen komt vóór beleggen. Je kan niet beleggen zonder eerst te hebben gespaard.

ACTIE: Bereken je buffer. Automatiseer je spaargeld.

2. 📈 Mijn beleggingen: op weg naar tonnair

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille. Enkel ter lering en inspiratie. Dit is geen advies.

Deze week: Rust in de tent

Eindelijk weer groene cijfers. En dat zonder iets in te leggen, dus puur rendement. Ik was al bijna vergeten hoe dat voelde.

Mijn vermogen staat evenwel nog steeds een kleine 10% onder de all time high van begin dit jaar.

Maar, en daar ben ik best trots op, ik heb al die tijd helemaal niks verkocht. Ik speel een langetermijnspel. Deze golven zijn rimpelingen als we er over tien jaar op terugkijken.

(Hoop ik.)

3. 🚀 Links en tips

Tips en post zijn welkom via LinkedIn of Twitter.

🚬 Is sparen het nieuwe roken? Tegelijk kwam deze week in het nieuws dat een pakje sigaretten in de toekomst € 47 moet kosten en dat sparen weer duurder wordt, doordat sommige banken stoppen met gratis spaarrekeningen. Peter de Waard schreef in de Volkskrant waarom sparen het nieuwe roken lijkt te worden.

💻 Bouw een online onderneming in 24 uur. Ik hou van dit soort uitdagingen. Ruim je hele huis op in 24 uur. Word tonnair in 4 jaar. Samuel Thompson bouwde een SaaS (Software as a Service, een online dienst) in 24 uur, zonder ook maar iets te programmeren. Live op Twitter. Enkel door andere SaaS'jes aan elkaar te hangen. Fascinerend en inspirerend leesvoer.

🎙️ Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.

📧 Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.

Volgende week vrijdag een nieuwe BETERING.

Apps die ik aanraad

 • Brand New Day: Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

 • SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.

 • Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.

 • DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

 • Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

 • Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.

 • Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen erkend financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Al mijn berichten zijn enkel ter lering en vermaak. Joe!