• Betering
  • Posts
  • Betering #24 - FIRE: rijker worden met minder geld

Betering #24 - FIRE: rijker worden met minder geld

Hallo vrienden 👋

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week over FIRE en hoe je daarmee financieel onafhankelijk kan worden.

En verder een kijkje in mijn portefeuille, het universeel basisinkomen, ik was te gast bij Tijd voor MAX, een nieuwe podcast en een column over tonnair worden

En Betering barst uit zijn voegen! Sinds vorige week zijn er ruim 100 nieuwe abonnees bijgekomen! Welkom allemaal en dank voor het lezen.

1. Simpel rijk worden met minder geld

Eigenlijk is het heel simpel.

Er zijn twee manieren om manieren om meer geld te krijgen.

Optie 1: Meer verdienen.

Optie 2: Minder uitgeven.

De meeste mensen kiezen optie 1. Die lijkt het effectiefste.

Maar dat is een misverstand.

Meer verdienen betekent ook meer werken. Meer werken betekent meer stress en meer risico’s op burn-outs en ziektes. Wie voor meer inkomsten kiest, zal eerder geneigd zijn om stom werk te doen. Of zelfs gemeen of onethisch werk. Niemand wordt gelukkig van gemeen werk.

Weinig mensen kiezen optie 2. Minder uitgeven, oftewel meer besparen.

Toch is optie 2 de superieure optie.

Mensen die kiezen voor optie 2 zijn altijd sneller financieel onafhankelijk dan mensen die kiezen voor optie 1.

De reden is dat optie 2 een tweesnijdend zwaard is:

· Meer besparen betekent dat je meer geld van je inkomen overhoudt om te sparen.

· Meer besparen betekent ook dat je in het algemeen minder geld nodig hebt om je rijk te voelen. Hoe zuiniger je bent, hoe minder vermogen je nodig hebt om uiteindelijk te kunnen leven van enkel het rendement. Met andere woorden: om financieel onafhankelijk te zijn.

Rijk zijn gaat er niet over hoeveel geld je hebt. Rijkdom is het verschil tussen wat je verdient en wat uitgeeft.

Als je meer verdient dan je uitgeeft, ben je rijk. Als meer uitgeeft dat je verdient, ben je dat niet.

Als je zuinig leeft, kan je rijk worden zonder veel geld te verdienen.

Als je zuinig leeft, is het simpel om vrij te zijn.

FIRE-beweging

Dit is in feite de basis achter de FIRE-beweging, een van oorsprong Amerikaanse lifestyle-beweging die vooral online actief is. Dit zijn mensen die proberen financieel onafhankelijk te worden door vooral te besparen.

FIRE is een van de grote inspiratiebronnen achter mijn ideeën over geld en beleggen.

Een gevolg van deze kijk op geld is namelijk dat het voor veel meer mensen haalbaar is om financieel onafhankelijk te worden.

Ik zeg bewust niet iedereen. Voor mensen met een minimuminkomen of bijstand is dit geen optie. Maar het is ook weer niet nodig om minimaal modaal (bruto € 3.167, netto € 2.500) te verdienen. Het kan ook met flink wat minder.

Dat heb ik zelf ondervonden.

Over geld praat je niet

In onze podcast Over geld praat je niet ga ik met Aaf Brandt Corstius dieper in op de FIRE-beweging.

We hebben het over zin en onzin ervan, de gevaarlijke kant en we noemen een aantal tips, sites en boeken waar je je verder kan laten inspireren door FIRE.

Vincent opent met excuses en Aaf moet de feiten onder ogen zien: ze ontkomt niet aan het betalen van belasting. We doorgronden de FIRE-beweging, vrezen een leven met droge theezakken in een onverwarmd huis maar zien ook kansen. Aaf kocht aandelen en stuitte op stress. Vincent leed grote verliezen.

Het wordt kortom tijd om te serieus te beginnen met besparen.

Volgende week vertel ik jullie precies hoe ik dat heb gedaan.

TL;DR: Minder uitgeven maakt je eerder financieel onafhankelijk dan meer verdienen.

ACTIE: Bespaar op alles!

2. 📈 Mijn beleggingen: op weg naar tonnair

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille. Enkel ter lering en inspiratie. Dit is geen advies.

Deze week: Afkalvende aandelen

Elke week alle beleggingsrekeningen openen en de totalen optellen, wordt zo langzamerhand een pijnlijke klus. De verliezen stapelen zich nu al weken op.

Deze keer geen grote klappen, maar wel gestaag afkalvende aandelen. Waar je ook in belegt, het is geen pretje deze dagen.

Deze rubriek was bedoeld als inspiratie voor iedereen die ook wil bouwen aan een vermogen.

Veel inspiratie levert het deze tijd niet op. Wel is het, hoop ik, leerzaam. Beleggen kent goede en slechte periodes. Die slechte periodes duren altijd aanzienlijk korter dan de goede periodes.

Toch voelt de pijn van de slechte periodes altijd intenser dan de euforie van de goede periodes.

Dat heet in de psychologie verliesaversie. Ben Tiggelaar schreef er al eens over.

Die pijn is een emotie die we enigszins moeten wantrouwen. Ik zeg dus tegen mezelf: geen overhaaste beslissingen maken nu. Niet overhaast gaan verkopen. Gewoon maandelijks blijven inleggen. Geen paniek! Serenity now!

3. Geld voor beginners in de Volkskrant

Deze week: waarom tonnair het nieuwe miljonair is.

FIRE was de motor achter mijn uitdaging om tonnair te willen worden.

In de Volkskrant vertel ik hoe dat destijds ging, hoe ik het heb aangepakt en hoe het inmiddels gaat.

Tonnair is het nieuwe miljonair. Die simpele gedachte, vier jaar geleden, zorgde ervoor dat ik mijn geldzaken op orde kreeg.

4. 🚀 Ook interessant deze week

Tips en post zijn welkom via LinkedIn of Twitter.

💸 Hup, mensen jonger dan 35. Ga werken aan je welvaart. Ik was ook pas 36 toen ik ermee begon. Dat moeten jullie beter kunnen.

🎭 Het universeel basisinkomen. Ik wist lang niet goed of ik er voor of tegen was. Nu zag ik een theatervoorstelling, waarin een kunstenaar van zijn eigen subsidiegeld een jaar aan basisinkomen weggeeft aan één gelukkige. Ook sprak ik daarna met Denise Harleman die met haar initiatief Collectief Kapitaal ongeveer hetzelfde doet. Inmiddels ben ik over en denk ik dat een basisinkomen voor iedereen een heel goed idee is. Ik schreef erover in de Volkskrant.

Kijk ook op de site van Collectief Kapitaal als je wil bijdragen als donateur. Ik denk er serieus over na.

📺 Ten slotte nog wat zelfpromotie. Aaf en ik waren te gast bij Tijd voor MAX met Sybrand Niessen om te praten over onze nieuwe podcast. Ik mocht uit de doeken doen waar dit hele, nogal uit de hand gelopen, bizarre geldavontuur precies begonnen is.

Dat was het voor deze week. Voor meer inspiratie en goede geldgewoontes, kan je me volgen op LinkedIn.

Luister ook de podcast die ik maak met Aaf Brandt Corstius: Over geld praat je niet. Je kan ons ook volgen en vragen stellen op Instagram.

Vond je deze nieuwsbrief waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je hem doorstuurt aan iemand anders. Die kan zich inschrijven via Revue.

Volgende week vrijdag een nieuwe BETERING. Dan met veel bespaartips! 

Apps die ik aanraad

  • DEGIRO: Hier beleg ik sinds 2018. Het aanbod is groot. Je kan sommige ETF's kosteloos aanschaffen. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

  • Brand New Day: Ideaal Ideaal om automatisch te indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

  • Peaks: Zeer geschikt om te beginnen met een paar tientjes per maand. Deze app belegt iedere week automatisch je wisselgeld en andere kleine bedragen.

  • SAXO Bank. Hier kan je vrij beleggen in ETF's en aandelen. Ze hebben nu een welkomstaanbieding.

  • Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen, veelal in Afrika en Azië. Voor de extra impact. Ontvang € 25 met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

  • Bitvavo: Bij deze Nederlandse crypto exchange koop ik bitcoin en ethereum. Voor de lange termijn.

  • Youfone: Goedkoop bellen doe ik via simonly van Youfone. Via deze link krijg je € 10 korting.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen erkend financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder 'Apps' zijn gesponsord. Al mijn berichten zijn enkel ter lering en vermaak. Joe!