• Betering
  • Posts
  • Betering #109 - Wat niemand je vertelt over rijk worden en andere tips

Betering #109 - Wat niemand je vertelt over rijk worden en andere tips

En geld verdienen met je oude kassabonnen

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: Ruim 40 bespaartips voor je belastingaangifte, geld verdienen met oude kassabonnen, een gloednieuwe maandelijkse column en meer.

En we mochten de 8.000e Betering-abonnee verwelkomen. Gezellig!

GESPONSORDE TIP

Ben voor altijd goed verzekerd met Surebird! Jaarlijks vergelijkt Surebird de beste deals voor jouw pakket, om je tegen premiestijgingen te beschermen. Bespaar gemiddeld €500 per jaar. Check jouw premies.

‘Ik ben via de nieuwsbrief bij Surebird terechtgekomen. Met uitstekende hulp van Taco van Surebird geef ik nu €600 per jaar minder uit aan verzekeringen met betere voorwaarden. Mooie stap naar financiële onafhankelijkheid.’ - Martin K., Beteringlezer


1. Wat niemand je vertelt over rijk worden en meer tips

Er kunnen nooit genoeg handige geldtips zijn.

Ik verzamel ze en een keer in de zoveel tijd deel ik ze hier. Dit vond ik de afgelopen maand.

🟢 Ruim 40 bespaartips voor je belastingaangifte

Het is weer die tijd van het jaar. Hoera! Inkomstenbelasting.

Ik doe al jaren mijn eigen belastingaangifte. Dat is heel leerzaam (en toegegeven, een beetje nerdy). Mijn situatie wordt met de jaren steeds complexer. Eigen onderneming erbij, fiscale partner erbij, kinderen erbij, koophuis en hypotheek erbij.

Ik weet nu bijvoorbeeld wat de inkomensafhankelijke combinatiekorting is* en ben daar best een beetje trots op.

Met zelf doen bespaar ik zo’n 200 euro per jaar op een boekhouder die dat voor ons zou kunnen doen.

Daarom kan ik alle tips gebruiken die ik er zijn. Ook tijdens je belastingaangifte valt er genoeg te besparen. Gelukkig verschijnen de tiplijstjes de laatste weken in overvloed. Lees ze snel door en kijk wat op jou van toepassing is,

* Maximaal €2.694 korting voor ouders met jonge kinderen, speciaal voor de minstverdienende ouder (meestal ik!)

🟢 Wat is een geldmaatwinkel?

Contant of content zonder contant? Journalist Toine Heijmans ging voor de Volkskrant op bezoek in een nieuwe geldmaatwinkel in Dordrecht en doet verslag van wat daar gebeurt. Mensen pinnen er geld (voor kinderspaarpotten en zwarte klusjesmannen en kappers) en banken criminaliseren er cash. Maar wat is een geldmaatwinkel? Fascinerend verhaal.

🟢 Wat niemand je vertelt over rijk worden

Mark Manson heeft een podcast. De vrolijk vloekende anti-zelfhulpblogger, bekend van het tegendraadse boek The Subtle Art of not Giving a Fuck, interviewt daarin Morgan Housel, de meest redelijke geldschrijver ter wereld. En een van mijn idolen.

Housel schreef bijvoorbeeld De psychologie van geld, een boek dat ik iedereen die begint met nadenken over zijn geldzaken van harte aanraad. Housel inspireerde destijds mijn geldavontuur en gaf me mijn tonnairsdoel.

In Mansons podcast met de voor de hand liggende titel The Subtle Art of Not Giving a Fuck Podcast blijkt maar weer eens hoe eenvoudig je geldzaken ook kunt maken. De aflevering heet ‘What nobody tells you about getting rich’. Inspirerend.

🟢 Verdien euro’s met je oude kassabonnen

Marktonderzoeker GfK, bekend van de betaalde enquêtes, heeft nog een andere manier waarop je geld kan verdienen. Onlangs lanceerden ze in Nederland het ‘scan panel’.

De bedoeling is dat je je kassabonnen fotografeert en naar hen opstuurt. Zij kunnen dan trends in de markt ontdekken, waarmee hun klanten geholpen zijn, en jij krijgt punten, waarmee je (net zoals met hun enquêtes) punten kan winnen, die om te wisselen zijn voor cadeaubonnen van Bol en Hema en zo.

Ik gaf me van de week op, maar heb nog niks kunnen scannen. Ga er maar van uit dat het even duurt, voordat je een cadeaubon van een tientje bij elkaar gescand hebt. Maar toch. Alle beetjes helpen.

🟢 Tweede druk van Over geld praat je wel

Feestelijk nieuws van de uitgever deze week. De eerste 4000 exemplaren van mijn geldboek zijn zo goed als op. En dus komt er een tweede druk! feestsmiley

Daar ben ik heel blij mee, en ik bedank iedereen die het boek heeft aangeschaft.

Ik hoop van harte dat je de mini-investering van 22 euro er dubbel en dwars uit hebt.

Het allerleukste is dat ik bijna dagelijks mailtjes krijg van mensen die er veel aan hebben. En mijn hart maakt altijd een sprongetje bij een zin als: ‘Ik ben nu ook begonnen met tonnair worden.’

Laten we samen zo veel mogelijk tonnairs creëren. Ik geloof echt dat dit voor veel meer mensen mogelijk is. Als je wil helpen en je hebt het boek al gelezen, dan kan je een recensie achterlaten bij Bol (of bij welke winkel je het ook kocht). Dat schijnt het bereik van het boek te vergroten. Dat zou ik geweldig vinden!

Protip. Koop het boek tweedehands op Marktplaats: deze lezer heeft het prima begrepen.

🟢 Binnen 10 jaar financieel onafhankelijk worden

Pay it forward. Vier jaar geleden begon ik te bloggen over geld, daartoe onder anderen geïnspireerd door Financieel Onafhankelijk Blog. Nu las ik tot mijn plezier dat een nieuwe geldblogger door (onder anderen) mij was geïnspireerd.

Ene anonieme mevrouw Hoefnix heeft een knotsgek financieel plan: ze wil meer dan de helft van haar inkomen sparen en binnen 10 jaar financieel onafhankelijk zijn. Ze doet daar op geheel eigen wijze verslag van.


2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Stierenmarkt

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Spaargeld. 1 eurootje erbij, dankzij pinsparen. Met andere woorden: ik gaf weinig geld uit, ook goed.

Pensioen. Mijn pensioenrekening bij Bright Pensioen update slechts maandelijks de koersen, dus dit loopt achter.

Beleggen. Ik heb € 1.100 ingelegd in mijn indexfondsen. Vorige week legde ik uit waar en waarom ik dat doe. Bij mijn losse aandelen leveren ASML, Adyen en Airbnb me dit jaar de meeste winst op. Nike is de enige op verlies. Misschien moet ik voortaan alleen aandelen selecteren die beginnen met de letter A?

Crypto. De abrupte stijging van bitcoin en andere crypto’s in bitcoins kielzog is opvallend. Meer dan 50% rendement dit jaar alleen al. Rond de 8% deze week. Wéék. Dat zijn absurde stijgingen. En dat is leuk, geweldig zelfs, als je een beetje crypto hebt, maar het brengt ook een ander probleem met zich mee: FOMO.

Fear of missing out. Had ik maar meer erin geïnvesteerd. Het gevaar van die gedachte is dat ik nu als een gek extra ga bijkomen, tegen hoge prijzen. En ja hoor, ik heb ook 50 euro extra ingelegd via Finst, náást mijn automatische maandelijkse spaarplan daar. Dat is niet al te veel, maar eigenlijk had ik me aan mijn spaarplan moeten houden. Gewoon op een vaste dag in de maand 50 euro inleggen, in goede en in slechte tijden. Daarom spreek ik mijzelf hier nu even bestraffend toe.

Goud. Ook goud stijgt mee. De prijs van goud staat op zijn hoogste niveau ooit, dankzij, zo lees ik, geopolitieke onrust, een dalende dollarprijs en een dalende inflatie. Ik heb goud in mijn portefeuille als relatief veilige haven naast de nogal volatiele aandelen en cryptodingen.

Koopzegels. Plus vier. Boem! Alle cilinders draaien. Tot volgende week.


💼 Ondertussen op LinkedIn: ‘Financieel onafhankelijk worden is óók...

📷 Nieuwe maandelijkse column! Op het online werkplatform Intermediair. Het leek me netjes om mezelf daar even voor te stellen en de basisregel uit te leggen van het spel dat wij hier spelen.

🎤 Een nieuwe aflevering van onze podcast Over geld praat je niet, met Aaf Brandt Corstius, over mijn nieuwe geldgoeroe Gandhi en ‘health and wealth’.


Apps die ik aanraad

SPAREN
Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaardeposito’s bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Vergelijken en afsluiten is gratis.

BELEGGEN
Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker. Met periodiek beleggen in ETF’s én 4% rente op onbelegd tegoed.

Centraal Beheer. Simpel indexbeleggen met lage kosten (voor hun Wereldwijd Aandelenfonds). Nu tot € 125,- bonus bij openen.

Gold Republic: Via hun superhandige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Simpele en handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen.

BESPAREN
Wool socks. Een handige want automatische cashback-app. De enige die ik gebruik.

Energiekiezer. Handige vergelijker voor stroom- en gastarieven.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek over tonnair worden met simpele middelen, turbosparen en simpel beleggen.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.