• Betering
 • Posts
 • Betering #114 - Mijn nieuwe (hopelijk) winstgevende speeltje: een affiliate-site

Betering #114 - Mijn nieuwe (hopelijk) winstgevende speeltje: een affiliate-site

En een update over mijn inkomen

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: hoe ik in 5 stappen een affiliate-website in elkaar knutsel, 10 aanwijzingen dat je te veel troep hebt, een kijkje in mijn portefeuille en meer.

En gefeliciteerd aan de jongste Beteringlezer Fabian (10 vanaf vandaag)!

GESPONSORDE TIP

Bespaar tijd en geld door razendsnel te boekhouden. In minder dan 10 minuten per week ben jij zeker van een foutloze boekhouding. Factureer vanaf je mobiel in je eigen huisstijl. Test Informer nu gratis en word Zeker van je Zaak.


1. Welkom bij de enquêteboer.nl

Ik heb een nieuw speeltje.

Het is een affiliate-website, waarmee ik slapend rijk ga worden.

Of tenminste een aardig zakcentje hoop bij te verdienen.

Of tenminste niet meer dan €34,93 verlies.

Ik zal vertellen hoe dit is gebeurd en hoe ik dit heb gedaan. Maar eerst een herinnering.

Hoe een random beslissing mijn leven op zijn kop zette

Toen ik 18 was, studeerde ik wiskunde in Leiden. Dat ging slecht. Ik kon het niet en kon mezelf ook niet motiveren.

Na een half jaar stapte ik over op informatica. Dat ging beter. Ik kon het wel. Maar de motivatie was nog steeds ver te zoeken.

Aan het eind van het studiejaar moest ik beslissen of ik doorging met informatica. Of zou ik nóg een keer van studie wisselen?

Mijn vaders advies was: zet nou gewoon even door.

Op een avond bladerde ik door de studiegids van de Universiteit van Amsterdam. Ik wist niet wat ik zag. De raarste studies stonden daar in. Vrijetijdskunde? Theaterwetenschap?

Ook bleek Noors een volledige, vierjarige studierichting te zijn. Ik was geïntrigeerd.

‘Waar ga je dan later geld mee verdienen?’ vroeg mijn vader zich af. En ik toen ook.

In die tijd luisterde ik veel naar muziek uit Scandinavië: Sigur Rós en Emilíana Torrini (IJsland), Motorpsycho (Noorwegen) en Apocalyptica (Finland).

Er was iets. Iets met die muziek en met de sfeer die alleen al de namen van die landen bij me opriepen. Landen waar ik nog nooit van mijn leven geweest was, want ‘veel te duur’.

En dat was het. Dat ‘iets’, dat gevoel was alles wat ik nodig had.

Fuck it, dacht ik en ik schreef me in voor een studie Noors in Amsterdam. Weg bij informatica.

Jaren later, in 2009 voltooide ik mijn studie Noors. Ik had inmiddels een tijd in Oslo gewoond en woonde nu in Amsterdam, waar ik mijn latere vrouw had ontmoet en waar ik had geleerd dat niet rekenen maar schrijven mijn talent is.

Allemaal dankzij een intuïtieve keuze, die op niks gebaseerd leek. Fuck it.

Dit is een herinnering die soms terugkomt, als ik weer eens twijfel of ik zal beginnen met iets waar ik nul of nauwelijks verstand van hebt en ogenschijnlijk ook geen aanleg.

Bijvoorbeeld toen ik de mogelijkheid kreeg om theaterrecensies te schrijven, terwijl ik nog nooit in een theater was geweest, want ‘te duur’.

Toen ik me in 2018 afvroeg of ik het geld van mijn oma moest beleggen, hoewel beleggen ‘niet voor ons soort mensen’ was.

Toen ik in 2020 besloot om over geldzaken te gaan schrijven, terwijl ik daar tot voor kort nooit mee bezig was.

En een paar weken geleden weer, toen het idee in me opkwam om een affiliate-site te bouwen.

Als je het niet probeert, dan weet je ook niet of het werkt. Al doende leert men. Ik hou van dingen doen. Dus: fuck it, ik ging het doen.

Hoe het idee voor een affiliate-speeltje ontstond

‘Verdien 20.000 euro per maand met affiliate-marketing.’

‘Word slapend rijk dankzij affiliates.’

Ik ken de schreeuwerige teksten en kreten op social media. Natuurlijk trap ik daar niet in.

Snel rijk is een kwestie van geluk. Maar langzaam rijk is een kwestie van ondernemen.

En dan bedoel ik ondernemen in de zin van: gewoon doen. Experimenteren en risico nemen.

Ik raakte geïnspireerd, toen ik op een blauwe maandag inlogde bij Daisycon. Dat is een affiliateplatform dat ik gebruik voor de affiliate-links in deze nieuwsbrief.

De links onderaan deze mail bijvoorbeeld, onder het kopje ‘Apps die ik aanraad’, leveren mij een klein bedrag op als iemand die gebruikt om zich ergens aan te melden.

Zo werkt affiliatemarketing. Door te linken naar een product of dienst, krijg jij een commissie. Dat kan op allerlei manieren.

Wat ik in deze nieuwsbrief soms doe, noem ik terloopse affiliatemarketing. Als ik toevallig schrijf over een bepaalde dienst die ik gebruik en er is toevallig een affiliate-link beschikbaar, dan gebruik ik die.

Zo houd ik de nieuwsbrief gratis, maar ook onafhankelijk.

Er bestaat ook niet terloopse affiliate marketing. Het internet staat er vol mee.

Sommige bedrijven verdienen er grof geld mee. Denk bijvoorbeeld aan zorgvergelijkers als Independer en Zorgkiezer, die iedereen aan het eind van het jaar raadpleegt.

Dat zijn commerciële bedrijven die jou de beste zorgverzekering adviseren en dan hopen dat je doorklikt via hun affiliate-link, zodat zij betaald krijgen.

Er bestaan ook affiliate-blogs. Alle content daarop is afgestemd op bepaalde zoekwoorden op Google. Liefst zoekwoorden waar een koopintentie achter zit, zoals, o, ik noem maar wat: ‘Kattenbak kopen’.

Klik op die link en je leest over mijn vorige, mislukte affiliate-avontuur: de website Kat&Bak.

Misschien was ik te veel bezig met logo’s en te weinig met inhoud

Dat mislukte om dezelfde reden als mijn studie informatica. De motivatie om over katten en hun stoelgang te schrijven was ver te zoeken.

Terug naar die blauwe maandag.

Ik logde in bij Daisycon en zag dat van al mijn terloopse affiliate-links de laatste maanden het meeste wordt geklikt op die van YouGov en GfK, oftewel de enquêteboeren, waar je tegen een vergoeding kan deelnemen aan marktonderzoeken. Deze twee gebruik ik zelf al een tijd en daarom link ik er hier naar.

Overzicht op affiliateplatform Daisycon

Maar ik zag toen dat er nog veel meer van dat soort bureaus zijn. Die kan ik hier niet promoten, want ik ken ze niet.

Maar wat nou, dacht ik, als ik een aparte affiliate-site ervoor maak? Hoe moeilijk kan het zijn?

Toch twijfelde ik. Ik heb weinig verstand van zoekwoordonderzoek, SEO en marketing. Ook bestaan er al een hoop sites over precies dit onderwerp. En zou ik dit keer wel gemotiveerd blijven?

Ach, fuck it!

Het voelt als een goed idee. Dus waarom niet?

Uit de data blijkt dat er vraag naar is. Ik wilde altijd al een echte affiliate-site bouwen. Enquêtes zijn bovendien geen product waarvoor mensen moeten betalen, maar iets waarmee je kan verdienen, dus ik drijf niemand op kosten. En ik had er de tijd voor.

Ik ging het doen.

Een affiliate-website in elkaar knutselen in 5 stappen

Ik maakte een lijstje met dingen die ik moest doen.

 1. Url kopen

 2. Aanmelden bij een stuk of 6 nieuwe enquêteboeren

 3. Website bouwen en artikelen schrijven

 4. Affiliate-links opvragen

 5. De site promoten

1. Een naam bedenken, en een url kopen

Eerst maar eens de naam van de site. Aanvankelijk dacht ik aan iets ultracommercieels als Geld Verdienen Met.

Dan zou ik de site bij succes nog kunnen uitbreiden met andere tips voor bijverdiensten.

Maar bij nader inzien vond ik dat toch te plat. Het moet wel leuk blijven. En bovendien is een stelregel bij internetondernemen: hoe specifieker hoe beter.

Dus koos ik voor Enquêteboer.

Klinkt speelser.

Bij mijn hostingboer mijn.host (dit is een affiliate-link) kocht ik de url https://enqueteboer.nl. Inclusief het kleinste hostingpakket en een gratis installatie van Wordpress. Totale kosten: € 34,93 voor een heel jaar.

Zo lang geef ik mezelf de tijd om dit project te laten slagen.

2. Testfase: aanmelden bij een stuk of 6 nieuwe enquêteboeren

Omdat ik alleen dingen wil aanraden die ik zelf heb uitgeprobeerd en goed bevonden, heb ik me bij 6 nieuwe enquêteboeren aangemeld.

Zo kan ik ze testen en informatie verzamelen die ik kan vermelden op de site, zoals de voor- en nadelen en de uitbetalingsmogelijkheden. Sommige betalen bijvoorbeeld alleen uit in cadeaubonnen, andere contant.

3. Bouwfase: website vormgeven en artikelen schrijven

Dit kostte de meeste tijd. De mogelijkheden van Wordpress zijn eindeloos en dat is een risico. Ik bleef het ontwerp aanpassen. Steeds kon het (veel) mooier, en gelikter.

Totdat ik mijzelf op dinsdag toesprak met de woorden: Zo. Simpel. Mogelijk.

Als theme koos ik het oereenvoudige GeneratePress.

Ook bracht ik het aantal pagina’s (om te beginnen) terug naar 1: een lijst met de best betalende en betrouwbare aanbieders van enquêtes. Later breid ik de site uit met meer artikelen. Maar: keep it simple.

Ik maakte de recensies van de enquêteboeren zo kort en zakelijk mogelijk, en de link eronder lekker groot en klikbaar met een knop.  

Omdat ik mensen wil aantrekken via google (organisch verkeer, zoals dat heet) hield ik tijdens het schrijven van de pagina de volgende zoekwoorden in mijn achterhoofd: ‘geld verdienen met enquêtes’ en ‘best betaalde enquêtes’. Deze moesten dus een aantal keer op de pagina verschijnen.

4. Linkfase: Affiliate-links aanmaken

Ik meldde mijn nieuwe site aan bij Daisycon. Er bestaan veel meer affiliate-platforms, maar hier zat ik nu eenmaal al en ik heb er goede ervaringen mee.

De site moest ik verifiëren met een DNS-record (werd uitgelegd) en werd toen gecontroleerd door een medewerker van Daisycon.

Vervolgens meldde ik me aan bij alle campagnes van de enquêteboeren waar ik tevreden over was. Ik kopieerde de speciale affiliate-url’s naar mijn website.

Ook downloadde ik de Wordpress-plugin Pretty Links om de urls mooier te maken.

5. Iedereen moet komen kijken: Bezoekers naar de site krijgen.

Toen was de site klaar. En toen kwam het lastigste.

Bezoekers trekken.

Om dat te kunnen meten, meldde ik de site allereerst aan bij Google Search Console. Daarmee meld je je pagina aan in Google en kan je zien hoe hoog je pagina scoort in de zoekmachine, en hoe vaak erop geklikt wordt.

Google Search Console laat zien hoe je site het doet in de zoekmachine

47 vertoningen in de zoekresultaten en 0 kliks is de opbrengst na 5 dagen. Tja, ik zie tenminste een stijgende lijn.

Wat me nu te doen staat

 • De site een beetje promoten op social media, in forums waar over enquêtes en bijverdienen gesproken wordt en alle andere kanalen die tot mijn beschikking staan, zoals deze nieuwsbrief.

 • Nieuwe artikelen en pagina’s creëren, waarop ik specifieke vragen beantwoord rondom deze manier van bijverdienen, vragen die veel op google gesteld worden, zoals: Moet ik mijn inkomsten uit enquêtes opgeven bij de Belastingdienst? (Ja.)

 • Ik kan daarbij ook wat oude teksten hergebruiken die ik eerder voor deze nieuwsbrief schreef.

 • En ik kan, zoals gezegd, ook uitbreiden naar andere manieren om geld te verdienen. Het lijkt me mooi om uiteindelijk een grote, informatieve website te hebben over allerlei manieren waarop je op zuivere wijze geld kan (bij)verdienen. Om daarmee je reis naar financiële onafhankelijkheid te versnellen.

 • Geduld hebben. Het lijkt me logisch dat dit, 5 uur werk verdeeld over 4 dagen, niet meteen gouden bergen gaat opleveren.

Ik ben vooral blij dat ik een nieuw speeltje heb. Een nieuwe plek, waar ik vanaf nu stukken kan schrijven over een deelonderwerp van het hoofdonderwerp hier: (bij)verdienen.

De site verschijnt al in Google en kostte me totaal € 34,93. Het moet niet onmogelijk zijn om dat bedrag voor de zomer terug te verdienen.

En de rest is winst.


2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Een beetje van alles

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Er is niet veel gebeurd deze week. En dat is prima.

Goud en crypto waren de grote stijgers. De aandelenmarkt is aan het twijfelen, en schijnbaar in afwachting van nieuwe cijfers omtrent de inflatie. Maakt mij niet uit. Al mijn beleggingen zijn geautomatiseerd, dus ik hoef nergens naar te kijken.

Even over mijn inkomen dan maar. Begin dit jaar kondigde ik met veel bombarie aan een ton te willen verdienen als freelancer. Bruto, winst. Dus geen omzet, alhoewel ik als schrijvende figuur nauwelijks kosten heb. Geen kantoor, geen auto van de zaak, alleen een abonnement op Office en wat andere diensten zoals Beehiiv (deze nieuwsbrief) en natuurlijk de bovengenoemde € 34,93 voor Enqueteboer. Met andere woorden: er is weinig verschil tussen mijn omzet en winst.

Die ton hoeft ook niet per se dit jaar te komen. Vier kwartalen achter elkaar meer dan gemiddeld 25.000 euro is waar het me om gaat. Ik bedoel, dat zou waanzinnig zijn.

Nu het eerste kwartaal van het jaar voorbij is, kan ik melden dat ik daarin ruim 15.000 euro heb verdiend. Dat komt vooral van mijn werk voor de Volkskrant, de podcast en in toenemende mate deze nieuwsbrief.

Voor mijn doen is dat erg veel geld. Dus ik ben blij. (En heb ook alvast 5K opzijgezet voor de Belastingdienst.) Maar mijn doel heb ik nog niet gehaald.

Nu kijken of mijn affiliate-project volgend kwartaal een deuk in een pakje boter kan slaan.


💼 Ondertussen op LinkedIn: 10 aanwijzingen dat je veel te veel troep hebt.

✍️ Nieuwe column op Intermediair: Geld is wél belangrijk.

🎤 Podcast Over geld praat je niet met Aaf Brandt Corstius: over oplichting.

🦋 De tweede aflevering van de Goed met Geld show op Libelle TV: over hoe je sneller een flink bedrag spaart.


Apps die ik aanraad

SPAREN
Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaardeposito’s bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Vergelijken en afsluiten is gratis.

BELEGGEN
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker. Met periodiek beleggen in ETF’s én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 bonus bij openen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (bij minimum van €1000).

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige want automatische cashback-app. De enige die ik gebruik.

Energiekiezer. Prettige vergelijker voor stroom- en gastarieven.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. Een must voor iedere tonnair to be.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.