• Betering
  • Posts
  • Betering #126 - Sparen voor gratis aandelen en meer geldtips

Betering #126 - Sparen voor gratis aandelen en meer geldtips

En de winnaar van 250 euro

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: de winnaar van de 250 euro-actie, wat zijn ‘stock points’, de Havermelkelite, vakantiereisbesparingen en meer.

GESPONSORDE TIP

Freelancers en ondernemers verzekeren zich zonder gedoe tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid bij Insify. Vandaag geregeld = morgen verzekerd. Zonder advies- of afsluitkosten. Dagelijks opzegbaar. Bereken hier je premie.


TIPS
1. Gratis aandelen, 250 euro, een nieuwe website en meer geldtips

Hier zijn weer een aantal tips uit mijn persoonlijke voorraad. Doe er je voordeel mee.

KINDEREN
🟢 Wat als thuiswonende kinderen groot worden?

Wat als je kind 18 wordt en thuis blijft wonen? Met welke geldzaken moeten jullie dan rekening houden? Van belastingaangifte tot rioolheffing, de Volkskrant geeft een helder beeld van alle zaken die dan veranderen.

SPAREN
🟢 Nieuwe site: Tonnair Worden + 8 spaartips

In een vlaag van verstandsverbijstering besloot ik weer eens een nieuwe website te bouwen: Tonnair Worden. De titel spreekt voor zich.

Ik had al een tijdje behoefte aan een plek om wat meer uitlegteksten kwijt te kunnen. Hier in de nieuwsbrief zijn de teksten persoonlijker. Ik krijg vaak dezelfde vragen in de mail: Hoe start ik met beleggen? Wat zijn goede ETF’s? Wat zijn goede spaarrekeningen?

Op Tonnair Worden ga ik voortaan dit soort basisvragen beantwoorden in eenvoudige artikelen. Zoals deze: Veel geld sparen doe je zo – 8 spaartips.

VERDIENEN
🟢 Sparen voor gratis aandelen in Woolsocks

Ik heb een potentieel nieuw speeltje. Het gaat om stock points in de app van Woolsocks. Dit is een cashback app die ik al een tijdje aanraad, waarmee je geld terug kan vragen voor aankopen bij bepaalde winkels. Op zich al leuk.

Daarnaast delen ze nu ook ‘stock points’ uit. Deze kan je verdienen op aankopen van een aantal beursgenoteerde merken, door je bankrekening te laten scannen of door kassabonnen te uploaden.

Op basis van het uitgegeven bedrag krijg je een aantal van deze stock points. 100 stock points kan je inwisselen voor 1 echt aandeel van dat bedrijf. Deze houdt je aan op een beleggingsrekening in de app. Het klinkt allemaal best leuk. Check ook de voorwaarden in de app zelf.

Ik ben het nu aan het testen, maar heb nog geen aandeelpunten verdiend. Dit komt natuurlijk, omdat ik bijna geen uitgaven heb. Want dat is natuurlijk nog altijd de beste manier.

BOEK
🟢 De Havermelkelite: vriend of vijand?

Tijd voor iets compleet anders. En toch ook weer niet. Een van mijn favoriete collega-nieuwsbrieven is De Havermelkelite van Jonas Kooyman.

Hierin beschrijft hij op licht ironische en onderzoekende wijze de moderne Randstad-yup, met veel nadruk op diens uitgavenpatroon, waarin trendy koffiebarretjes, peperdure zeepjes en snoepreisjes naar Kaapstad centraal staan. Deze onnodig dure uitgaven dienen om sociale status te verhogen.

Wikipedia heeft een mooi uitlegartikel over deze Havermelkelite, die zich in een compleet ander spectrum bevindt dan wij. Of toch niet?

Is de luxe van FIRE niet ook een statussymbool? Een interessante vraag waar ik deze zomer nog eens goed over na ga denken.

(Wie schrijft trouwens de Wikipedia-entry over Betering? Ha ha.)

Inmiddels heeft Jonas een vermakelijk boek geschreven over zijn Havermelkelite die hem (en mij) mateloos fascineert.

WINNEN
🟢 Dit is de winnaar van 250 euro

Vorige week schreef ik een winactie uit, omdat te vieren dat Betering 10.000 abonnees bereikte. De prijs: 250 euro als beginnetje van je eerste eigen ton. Of voor iets anders, wat je maar wil.

2.140 mensen deden mee 😲. 4 van jullie waren te laat (na woensdag 23:59). En uit de rest is een winnaar getrokken via de site Naamloting.

En die winnaar is:

Zo ging de trekking. (Geduld, laden kan even duren)

Lieve. Gefeliciteerd, Lieve.

Ik heb de winnaar al gemaild en ze gaat het bedrag inleggen in de ETF waar ze maandelijks in belegt. Kijk, zo horen we het graag!

Heb jij nu niet gewonnen, dan is dat nog niet het einde van je tonnairsdroom.

Dit kan je bijvoorbeeld nu doen:

🐿️ Schrijf gewoon zelf 250 euro over naar een ETF of indexfonds naar keuze. Dan ben je ook een stap verder.

🐿️ Doorloop je bankafschriften tot een jaar terug en streep alle onnodige of dubieuze uitgaven aan. Kan je een abonnement of lidmaatschap opzeggen? Iets retour sturen? Iets doorverkopen via Marktplaats? Geld terugvragen?

🐿️ Laat je inspireren door een van deze online verdientips.

Vergeet niet: er is altijd wel iets te (be)sparen of beleggen.


VERMOGEN
2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Nike.

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Plussen en minnen. Het lijkt erop dat de zomer nu echt in aantocht is op de beurzen. Het kabbelt. De crypto-daling is ook even gestopt.

Wel heb ik pech gehad met het aandeel Nike. Dat daalde vorige week van 95 naar 75 dollar en dat zie je terug in het minnetje. Ik blijf ervan overtuigd dat Nike deze dip wel te boven gaat komen en verkoop dus niks.

Verder doen de koopzegels hun werk door het verlies een beetje te dempen. Aanrader!


💼 Ondertussen op LinkedIn: Materialisme is niet meer van deze tijd.

🔔 Van de altijd degelijke ANWB: Zo rijd je goedkoper naar je vakantiebestemming.

♻️ Het ruilspel gaat door. Wil je ‘gratis’ gitaar- of drumlessen? Zie dan hier hoe je deze met mij kan ruilen.


Apps die ik aanraad

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (check voorwaarden).

DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,6%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.

Santander Bank: 3,35% spaarrente bij Santander. Vrij opneembaar, geen maximum, of minimum.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 3,75% rente op onbelegd tegoed.

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik. Nu met stock points.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Word zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. ‘Beste. Investering Ooit.’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.