• Betering
  • Posts
  • Betering #90 - Aandelen selecteren en kopen voor lange termijn

Betering #90 - Aandelen selecteren en kopen voor lange termijn

En meer boekentips

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin 3600+ abonnees tips en inspiratie krijgen over geld en beleggen.

Deze week: nog meer boekentips, de analyse van een aandeel en een kijkje in mijn aandelenportefeuille.

1. Mijn nieuwe aandelenportefeuille

Mijn portefeuille was een zooitje. Een verzameling restjes van investeringen door de jaren heen.

Dat kon beter. Dus ging ik mijn beleggingen opschonen.

Ik begon met mijn indexfondsen en ETF’s. Daarover had ik het vorige keer.

Nu wil ik het hebben over mijn losse aandelen.

Maar eerst moet ik deze vraag beantwoorden:

Waarom heb je een losse aandelenportefeuille?

80% van de mensen die dit proberen verslaat de markt niet.

Dat betekent dat ze een gemiddeld jaarlijks rendement halen dat lager ligt dan 7%. Dat is het rendement dat je de afgelopen decennia haalde met goed gespreide indexfondsen. Dan kies je zelf geen bedrijven, dan koop je ze gewoon bijna allemaal.

Als je periodiek geld inlegt in zo’n fonds hoef je dus verder niks meer te doen.

De kans is dat je het zelf beter doet dan zo’n fonds: 20%. Maar niet nul.

Ik hou wel van een uitdaging. Ik hou ook van een spelletje.

Want het is een spelletje, dat je zoals Monopoly kan winnen met een beetje geluk, een beetje tactiek en een beetje fascinatie voor het kapitalistische systeem.

Maar ik heb wel een aantal spelregels voor mezelf opgesteld om de risico’s in te perken.

1. Ik mag rond de 25% van mijn totale vrije vermogen in deze portefeuille stoppen. Te weinig voor een totaal verlies. Genoeg om een serieuze positieve impact te hebben.

2. De aandelen moeten een goede spreiding hebben: over sectoren, valuta, werelddelen en oude en nieuwe bedrijven. Ik wil rond de 10 verschillende aandelen bezitten.

3. Het gaat om waardebeleggen, of value investing. Zomaar kopen en verkopen mag ik niet van mezelf. Ik wil over de jaren een portefeuille opbouwen van bedrijven waar ik op de lange termijn in geloof.

Enkele voorbeelden van waardebeleggers

Waardebeleggen is voor het eerst uitgedacht en uitgelegd door de Amerikaanse econoom Benjamin Graham Hij schreef The Intelligent Investor (1949).

Warren Buffett, ’s wereld beste belegger, was een leerling van hem. Jong Beleggen, de podcast, maakte een aflevering over hem. Lees hier meer over zijn biografie en filosofie op beleggen.

Dit is de portefeuille van Buffet nu.

Pim Verlaan, een van de makers van Jong Beleggen, houdt zelf ook een openbare portefeuille bij met daarin onder andere een aantal waarde-aandelen.

Nog een Nederlands voorbeeld is Rowan Nijboer. Zijn portefeuille is helaas niet openbaar. Je kan wel lid worden van zijn community. Ook schreef hij het zeer leesbare en behulpzame boek Aandelen selecteren als een pro, dat ik vorige week tipte in mijn geldboekenlijst.

Nijboer beschrijft de do’s en zeker ook dont’s van een aandelenportefeuille. Van hem gebruik ik zijn checklist, voordat ik een aandeel aankoop.

Zo’n checklist verzekert je niet van succes. Aandelen selecteren en kopen blijft voor een groot deel een gevoelskwestie. De checklist is bedoeld om vertraging in te bouwen.

Als het om aandelen gaat is het heel verleidelijk om mee te liften met hypes (Zoom! Beyond Meat! Alibaba!). Zeker als dit soort aandelen opeens omhoog schieten.

Van alledrie de voorbeelden heb ik overigens al eens aandelen gekocht. Zoom was hot toen corona uitbrak. Beyond Meat was 3 jaar geleden dé toekomst van de biologische vleesindustrie. Alibaba was ook ooit alomtegenwoordig, totdat de Chinese regering alles begon te reguleren.

De winst die ik destijds maakte met Zoom (door na een maand alweer te verkopen) verloor ik met verliezen op Beyond Meat en Alibaba. Netto resultaat: 0 euro.

Om dat soort domme beslissingen te voorkomen, moet ik nu alle vragen uit de checklist naar behoren kunnen beantwoorden, voordat ik een aandeel koop.

Een van de aandelen waarop ik mijn oog heb laten vallen is van Nike, de sportschoenenfabrikant.

Hieronder, als voorbeeld, de checklist en hoe ik de vragen beantwoordde voor Nike.

Checklist voor de selectie van een aandeel

1. Snap ik wat het bedrijf verkoopt? Kan ik het aan mijn partner uitleggen?

Ja, 65% van de omzet komt uit sportschoenen. De rest vooral uit kleding.

2. Is het een kwaliteitsbedrijf dat zich onderscheidt van concurrenten? Een goed merk?

Ja, wereldberoemd. De merknaam maakt het verschil. Schoenen kan iedereen maken. Maar mensen willen nog steeds Nikes. Ik keek afgelopen weken naar schoenen die mensen droegen, veel Nikes.

3. Wordt er winst gemaakt? Is de schuldenlast draagbaar?

Nike maakt al jaren winst en steeds meer ook. 5 miljard in 2022.

4. Heeft het bedrijf winstgevende groeimogelijkheden?

Hier schort het een beetje aan. Het heeft last van de kwakkelende economie, mensen geven wat minder geld uit aan dure merkschoenen. Daarom maken ze wat minder winst. 1/3 van de handel van Nike komt uit China en daar geldt hetzelfde

5. Is het management integer en loyaal?

Moeilijk te beoordelen. Geen slechte geluiden gehoord of gelezen. Geen schandalen.

6. Wat zijn de grootste risico’s voor dit bedrijf?

Een aanhoudende slechte economie en geen vernieuwing

7. Is het aandeel een goede aanvulling in mijn portefeuille?

Ja, want ik heb al veel technologie, en weinig producenten van goederen.

8. Is het aandeel goed gewaardeerd (niet te duur)? Bij welke prijs zou ik het willen kopen?

Ja, toevallig wel. Het is deze zomer flink gezakt. Van 130 naar 100 dollar. Dankzij een matige winstupdate en de bij vraag 4 genoteerde twijfels. Maar in mijn ogen zijn dat kortetermijnproblemen. Op de lange termijn zie ik Nike floreren

9. Is het echt geen hype? Heb ik geen last van FOMO?

Nee. Nike is geen hype.

10. Heb ik goed geslapen en de juiste mindset?

Die had ik toen ik vorige week 35 aandelen Nike kocht voor 99,60 dollar per stuk. Dit moet het begin zijn van een flinke positie in dit bedrijf.

Dit was mijn redenering.

Andere bedrijven op mijn longlist zijn: Adyen, ASML, Salesforce, ASR, Coca-Cola, Airbnb, Nvidia en een aantal anderen.

Maar die kwamen vooralsnog niet door de check. Sommige waren bijvoorbeeld veel te duur.

De komende maanden ga ik verder met het verkopen van mijn oude aandelen (Tesla, Just Eat Takeaway, Aegon) en het selecteren en als het goed is kopen van nieuwe.

Work in progress dus.

2. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: Cryptoweek

Een gedetailleerdere weergave van mijn portefeuille vind je op Portfolio Dividend Tracker.

Aandelen. Zoals je kan zien heeft het aanpassen van mijn portefeuille vooralsnog weinig winst opgeleverd. De beurs zakte wat verder in, om wat voor reden dan ook. Wel opvallend is dat de markt (mijn fondsen volgen de markt als geheel en staan op -3,22%) meer is gezakt dan mijn afzonderlijke aandelen (slechts -1,64%). Dat zegt me dat de portefeuille toch naar behoren zijn werk doet. En dat is: me meer rendement opleveren dan de markt.

Crypto. De cryptootjes doen het goed. De waarde van 1 bitcoin is het hoogste in anderhalf jaar tijd: 35.000 dollar. Dat schijnt te komen door de aankondiging van cryptobeleggingsfondsen, die het veel makkelijker moeten maken om deze digitale munten aan te kopen. Verwacht wordt dat de vraag daardoor omhoog zal gaan.

Koopzegels. Iemand mailde me dat ik AH Premium ook kan betalen met Airmiles. Dat zou me 12 euro per jaar schelen. Met Premium ga ik twee keer zo snel koopzegels sparen. In een half jaar tijd heb ik nu ruim 400 euro gespaard, inclusief rente. Dat zou dus kunnen verdubbelen.

3. 🚀 Links en tips

🐦 Mijn boek Over Geld Praat Je Wel werd als beste geldboek getipt op de blog van Annelou van Noort: Bekijk ook de andere tips.

🎤 Ik was te gast in de taalpodcast Vet Simpel van Silke Polhuijs: We hadden het over mijn taalgebruik. Hoe leg je complexe onderwerpen simpel uit?

📢 En dan is er nog onze eigen podcast Over geld praat je niet: Geldzelfhulp

Apps die ik aanraad

Bunq: Hier bankier ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Brand New Day voor automatisch indexbeleggen, eventueel belastingvrij voor je pensioen. Ik heb hier rekeningen voor mijn kinderen.

GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaald.

Wool socks. Een automatische cashback-app.

Homewizard. Ik bespaar op energie en water met hun meters.

Youfone: Simonly is de only way to go, als je wil besparen. Goedkoop en simpel.

Lendahand: Hier beleg ik in leningen aan kleine ondernemers in opkomende landen. Ontvang 25 of 50 euro tegoed met deze code: Q7WF-WA4P-E9F3.

Zo kan ik je verder helpen

➡ Lees mijn boek Over geld praat je wel en laat je vermogen groeien.

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links onder ‘apps’ je zijn gesponsord.