• Betering
  • Posts
  • Betering #119 - Spaar makkelijk en snel je eerste 1000 euro

Betering #119 - Spaar makkelijk en snel je eerste 1000 euro

En een wijziging in mijn pensioenplan

Hallo vrienden,

Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.

Deze week: hoe je snel 1000 euro spaart, gitaarlessen te ruil, een kijkje in mijn portefeuille en meer.

En welkom aan de 253 nieuwe lezers deze week. We zijn nu met bijna 9700 mensen die allemaal lekker aan het sparen en beleggen zijn.

OVER GELD PRAAT JE WEL

Ontdek alle simpele tips, strategieën en psychologische trucjes, waarmee ik van 10K schuld naar 100.000 euro aan vermogen ging. Krijg ook vertrouwen, handigheid en zelfs lol in je geldzaken. Lees hier.

‘Door jouw boek heb ik nu de 5K gehaald, nu ga ik voor de 10K! Ik heb echt genoten van het boek en ik zou het iedereen aanraden.’ - Thomas de B., Beteringlezer


SPAREN
1. Zo spaar je snel en makkelijk je eerste 1000 euro (of je honderd zevenenveertigste)

1000 euro. Het is een magisch bedrag.

De eerste keer dat ik de magische 1000 bereikte op mijn bankrekening weet ik nog goed. Ongeloof, vreugde, rijkdom, hebzucht - allerlei emoties streden om voorrang.

Goed, toen waren het nog guldens, maar het gevoel is hetzelfde.

Die 1000 guldens verdwenen weer en later haalde ik de magische grens een flink aantal keer opnieuw. Totdat ik er sinds 2018 voorgoed boven bleef.

Maar ook al heb je een ton op je rekening, dan nog is 1000 euro veel geld.

Vaak is het geen bedrag dat je zomaar hebt liggen. Je moet er echt iets voor doen.

Wat dan precies?

Bron: Adobe

Dat is de vraag. Een vraag die ik pas in 2018 goed wist te beantwoorden.

Inmiddels weet ik precies wat je kan doen om je eerste 1000 euro te sparen, en dan ook nog in korte tijd.

Of misschien is het niet je eerste duizend, maar je tweede. Of je tiende. Of je honderd zevenenveertigste. Het blijft hoe dan ook een mooi, magisch en effectief bedrag.

Hoe kort is korte tijd?

Goede vraag. Dat ligt eraan hoeveel je ervoor wil doen. Hieronder vind je 4 manieren. Doe je alleen de eerste, dan heb binnen een jaar zeker 1000 euro op je rekening.

Doe je er meerdere, dan kan het al binnen een kwartaal gepiept zijn.

Ga je all-in en doe je ook alle alternatieven, dan kan het nog veel sneller.

1. Spaar op de automatische piloot

Het beste spaar je automatisch. Zo zorg je ervoor dat je er niet steeds opnieuw aan hoeft te denken en kom je minder in de verleiding om je geld toch aan iets anders uit te geven.

Stel nu onmiddellijk een automatische overboeking in. Ja nu. Waarom niet? Je hebt precies niks te verliezen.

Ik wacht hier wel even.

Nu dat is gedaan, zijn hier nog wat alternatieven:

🐿️ Stel een wekelijkse overboeking in. Bijvoorbeeld van 20 euro per week. Kleine bedragen doen minder pijn.

🐿️ Pinsparen. Sommige banken (ING, Bunq, en anderen) laten je automatisch een klein bedrag sparen, elke keer als je je pinpas gebruikt. Kwestie van een keer aanzetten en niet meer naar omkijken.

🐿️ Een app als Flow your Money kan dit ook voor je doen. En heeft allerlei andere prettige automatiseringen.

🐿️ Koopzegels van je supermarkt laten je ook automatisch sparen (met bovendien een eenmalige rente van 5 tot 6%). De afgelopen 5 maanden leverde me dat alleen al 496 euro op.

Mijn koopzegels bij AH sinds 1 januari 2024

Protip: houd een speciale 1000-eurorekening aan bij een bank waar je niet ook een betaalrekening hebt. Anders maak je toegang tot je spaargeld te makkelijk. Het wordt dan verleidelijk om met dat bedrag te gaan rommelen. Schrijf het over naar een andere bank.

Hier vind je 5 tips voor spaarrekeningen met een rente van rond de 4%. Maar eigenlijk zijn alle vrije spaarrekeningen goed. Het gaat nu nog niet om de rente, het gaat erom dat je van sparen een gewoonte maakt. Dat zal je veel meer opleveren dan wat rente.

Doe je alleen dit, dan heb je binnen een jaar 1000 euro op een spaarrekening staan. Combineer je een aantal van deze zaken dan kan het 2 tot 4 keer zo snel gaan

Wil je nog sneller succes zien? Doe dan ook het volgende.

2. Geef jezelf een bespaarbudget

Bijvoorbeeld 20 euro per week. Oftewel nog eens 1000 euro extra per jaar.

🐿️ Dat is makkelijk te halen, als je bijvoorbeeld een paar abonnementen opzegt, waar je 40 euro per maand aan betaalt. Dan heb je de helft al binnen.

🐿️ Ook door te minderen met afhaalmaaltijden, uit eten, autorijden, duur entertainment, koffie, drank, sigaretten of kleding kan je al heel snel je bespaarbudget binnen hebben voor deze week. En misschien volgende week erbij. Het leuke is dat je hier meteen mee kan beginnen.

🐿️ Misschien werkt het beter als je het ziet als Intermittent Spending, een variant van intermittent fasting. Je focus ligt dan op wanneer je geld uitgeeft. Niet zozeer waaraan. Door die tijd te beperken (tot bijvoorbeeld overdag tussen 12:00 en 18:00) kan je jezelf dwingen minder te verspillen.

🐿️ Vergeet niet je bespaarbudget bij je automatische overschrijving op te tellen. Die 1000 euro is dan zo in zicht.

Moet het nog sneller? Tuurlijk…

3. Ruim je huis op en verkoop overbodige spullen

In 2020 en 2021 was ik erg actief op Marktplaats. Ik verkocht alles wat ik meer dan een jaar niet had aangeraakt.

🐿️ De minimumprijs waarvoor ik iets verkocht was 10 euro. De minimum vraagprijs online was 15, zodat klanten er nog wat konden afhalen.

🐿️ Als iemand dan een tientje bood, zei ik altijd meteen ja. Je wil zo snel mogelijk een deal sluiten. Dat is op Marktplaats de weg naar succes.

🐿️ O, en klantvriendelijkheid natuurlijk.

🐿️ Als je veel kleding hebt, dan is Vinted ook een goed platform.

🐿️ Magic- of Pokemon-kaarten verkoop je op Cardmarket.

Ik verdiende zo 3000 euro in een jaar. Dat was erg veel, maar door de pandemie had ik soms niet zo veel te doen. Dus ik had er de tijd voor.

Zorg er wederom voor dat je je verdiende geld meteen overschrijft naar je spaarrekening. Daar doe je het immers allemaal voor.

En dan tenslotte. De ultieme versneller:

4. Verdien een zakeurootje bij

Zoals al vaker gezegd is de eerst regel van Club Betering: Besparen gaat voor verdienen.

De tweede regel van Club Betering is: Besparen gaat voor verdienen.

De overige regels, daar kom ik nog wel eens op terug.

Maar wat nou als je al ontzettend goed aan het besparen bent? Dan kan het natuurlijk geen kwaad om ook wat extra geld te verdienen.

Mits je dat geld linea recta overmaakt naar je 1000-euro-rekening.

Bijverdienen kan op honderden manieren. Het hangt er helemaal van af wat je leuk en haalbaar vindt om te doen.

🐿️ Laat je inspireren door een van deze 80+ side hustles.

🐿️ Of verhuur je parkeerplaats.

🐿️ Word Smartspotter.

🐿️ Doe een betaalde enquête. Dat kan via goed betalende platforms als YouGov en GfK. Meer info en exacte verdiensten vind je op mijn affiliate-site Enqueteboer.nl

🐿️ O ja, maak een affiliate-site.

Whatever works.

Dat zijn de vier stappen naar je eerste duizend euro. Schrik niet, het gaat sneller dan je denkt.

En nogmaals: 1000 euro is voor haast iedereen een flink bedrag.

Maar ook heel erg haalbaar.

Die eerste 1000 euro zijn een prachtig opstapje naar een spaarbuffer van 6 x je maanduitgaven: vaak een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro.

En als je dat hebt bereikt, dan wordt het pas echt leuk. Dan ga je (be)sparen om te kunnen beleggen, investeren of gewoon om te sparen tegen iets hogere rentes.

De sky is the limit.

Succes!

mijn vermogen 2018 - 2024


RUILEN
2. 🖊️ Ruilspel: 8 gitaarlessen te ruil

Ik heb acht gitaarlessen. Het zijn privélessen en ze zijn te volgen bij Guitar Academy van gitarist Wim den Herder. Zijn school zit in Amsterdam en Zaandam.

Ik wil deze gitaarlessen (het mogen ook drumlessen zijn bij Drum Academy) graag met je ruilen, voor iets groters of beters. Reageer op deze mail of ergens op mijn social media.

PS. Het is mijn plan om daarna verder te ruilen, totdat ik uiteindelijk een auto heb. Of een vakantiehuis. Of een rijdend vakantiehuis. Misschien wel iets dat een ton waard is, want dat is immers mijn getal. Ik beloof dat ik dat geld of item niet voor mezelf hou, maar zal weggeven.

Drie weken geleden begon ik met een ruilspel. Mijn blauwe pen ruilde ik voor een rijksdaalder. Die voor drie designlampen. Die vorige week voor deze acht gitaarlessen.


VERMOGEN
3. 🤑 De tonnairsportefeuille

In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.

Deze week: uit balans

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.

1% erbij deze week. Ik heb goed gespaard, en vooral de aandelenfondsen gaven veel rendement.

Ook een paar wijzigingen doorgevoerd. Ik merk dat mijn portefeuille een beetje uit evenwicht raakt. Er gaat relatief veel geld naar aandelen. En relatief weinig naar andere categorieën, zoals pensioen en crypto en goud.

Wat is de beste verdeling van mijn geld? Daarover ben ik nu aan het nadenken en schrijven. Ik weet volgende week hopelijk meer.

Maar ik heb alvast een paar dingen aangepast:

Goud. Ik heb mijn maandelijkse inleg in goud via het spaarplan bij Gold Republic verdubbeld naar 100 euro.

Pensioen. Voor het eerst heb ik een maandelijkse inleg ingesteld naar mijn pensioenrekening bij Bright Pensioen: 1000 euro per maand vooralsnog.

Dat is gebaseerd op het volgende. Ik heb mijn jaarruimte berekend. Dat is het bedrag dat ik van de Belastingdienst maximaal apart mag zetten voor mijn pensioen, in ruil voor een fikse korting op mijn inkomstenbelasting. En dat bedrag is ongeveer 12.000 euro. (Als zzp’er heb ik immers verder nul pensioenopbouw.) Dus 1000 per maand komt precies uit.

Overigens heb ik de komende jaren nóg meer ruimte, want dit is het eerste jaar dat ik een pensioenrekening heb. Ik heb daarom zogenaamde reserveringsruimte. Dat houdt in: dat ik de jaarruimtes van de afgelopen 10 jaar met terugwerkende kracht ook mag opgebruiken. Maar goed, laten we dat als bufferruimte gebruiken. 1000 per maand extra opzijzetten is al heel veel. Maar voorlopig lijkt het te lukken.

Crypto. Deze wijziging meldde ik vorige week al.


Apps die ik aanraad

SPAREN
Raisin. Hogere rentes (tot 3,7%) op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar. Tijdelijk tot € 100 welkomstbonus (check voorwaarden).

Bunq. Hier spaar ik. Prettige automatiseringen. En ja: 2,46% rente, wekelijks uitbetaald.

Trade Republic. Goedkope, simpele, allround broker met periodiek beleggen én sparen tegen 4% rente op onbelegd tegoed.

BELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen met lage kosten (voor hun ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Nu tot € 125 welkomstbonus.

Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.

Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.

Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (Check de voorwaarden).

VERDIENEN
GfK: Voor extra inkomsten vul ik de simpele enquêtes van GfK in.

YouGov: Ook dit is een goede enquêteboer, die zelfs contant uitbetaalt.

BESPAREN
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik.

MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!


Lees verder

➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.

➡ Is deze mail doorgestuurd? Wordt zelf gratis lid door hier te klikken.

 Over geld praat je wel, mijn boek met alle tips en strategieën om te sparen, bewust uit te geven en simpel te beleggen. ‘Beste. Investering Ooit.’

Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kan leiden tot verlies. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een officiële adviseur. Sommige links zijn affiliatelinks.